Müsteşar oldu

Güncelleme Tarihi:

Müsteşar oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2009 00:00

“Vali” filminde canlandırdığı rolüyle tartışma yaratması beklenen Şebnem Dönmez’le sadece filmi konuştuk.

Haberin Devamı

Bugün gösterime giren “Vali” filminde canlandırdığı müsteşar Ceyda karakteriyle tartışma yaratması beklenen Şebnem Dönmez’le sadece filmi konuştuk. Güzel oyuncu, canlandırdığı müsteşar yardımcısı Ceyda Aydın karakteri için “Herkes gider ama Ceyda Aydın gibi bürokratlara bir şey olmaz” diyor.

Öncelikle merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nu nasıl bilirdiniz? Diye sorsam...

- Recep Yazıcıoğlu’nu ilk kez televizyonda izlediğimde Erzincan valisiydi. Haberlerde görmüştüm. Rafting yaparkenki görüntülerini veriyorlardı. Üzerinde az önce rafting sırasında giydiği can yeleğiyle yörenin doğa sporları turizmi açısından ne kadar zengin olduğunu anlatıyordu. Konuşmaları ve yaydığı enerji hiç diğer valilere ya da siyasetçilere benzemiyordu. Onun hakkında düşündüğüm ilk şeyin bu olduğunu hatırlıyorum.

Haberin Devamı

 “Vali” filmi Yazıcıoğlu’nun ölümün ardında bazı soru işaretleri olduğunu iddia ediyor. Siz katılıyor musunuz bu iddialara?

- Filminin böyle bir iddia taşıdığını düşünmüyorum. Filmin çekim sürecinde hem yapımcısı Ata Türkoğlu hem

Müsteşar oldu
yönetmeni Çağatay Tosun ve ekip arkadaşlarımla uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum. Bu sohbetlerin sonunda edindiğim bilgiler ve kendi gözlemlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; “Vali” filmi; Recep Yazıcıoğlu’nun sayısız hizmetleri, vazifesini yerine getiriş biçimi, karakteri, milletine vatanına duyduğu sevgi, dünyaya bakış açısı, zekası gibi özellikleri model alınarak yaratılmıştır. Fakat her film nihayetinde bir kurgudur. Recep Yazıcıoğlu bu ülkeye verdiği eşsiz hizmetlerle her zaman farkını ortaya koydu. Valiliği sırasında Tokat ve köylerinde dört yılda Cumhuriyet tarihinde yapılandan daha fazla derslik inşa edildi. Bu hizmeti sırasında uyguladığı ‘torba bütçe’ modeli üniversitelerde tez konusu oldu. Yılın bürokratı unvanına layık görüldü. Bunun gibi nice hizmetler onun adının ‘sıra dışı vali’, ‘süper vali’, ‘aykırı vali’ olarak anılmasına sebep olmuştur. Elbette ki halkın böylesine samimi sevgisini kazanmış çalışkan bürokratlar, korkusuz ruhlar model alınarak kitaplar yazılacak, filmler çekilecek. Bence filmin tek iddiası budur.

Haberin Devamı

 Biz de böylece öğrenmiş olduk... Filmde enerji kaynaklarımızı Amerikalılara peşkeş çekmeye çalışan bir karakteri canlandırıyorsunuz. Biraz canlandırdığınız karakterden bahseder misiniz?

- Benim canlandırdığım Ceyda Aydın, müsteşar yardımcısı bir kadın. Etkisi güçlü ve bürokrasinin hantallığında, yavaşlığında hareket kabiliyeti yüksek, iş bitirici ve göründüğünden çok daha nüfuzlu bir bürokrat. Ceyda Aydın siyaset alanında dünyanın her yerinde kolayca rastlayacağımız türden biri. Sahip olduğu güç odaklı bağlantılar tarafından kendisine verilen vazife her şeyden daha önemli onun için. Herkes gider ama Ceyda Aydın gibi bürokratlara bir şey olmaz.

Haberin Devamı

 B

/images/100/0x0/55eb6a3ff018fbb8f8bf9d55
u filmde oynamanız gerekçesi nedir?

- Tek neden Recep Yazıcıoğlu’nun kişiliğine ve yaptıklarına duyduğum saygıdır. Bu ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine hizmet edecek, yarının bürokratlarına model olacağına inandığım, yaşarken efsane olmuş, unutulmaz isimlerden biri Recep Yazıcıoğlu... Böylesine başarılı bir kişinin hayatından ilham alınarak yazılmış senaryoya sahip olan film, bana müthiş oyuncularla çalışma fırsatı sundu.

 Sizce izleyici “Vali” filminde ne bulacak? Bu filmi izlemelerini gerektirecek nedenler ne olabilir?

- Filmler yapılır, kitaplar yazılır, okuyucuya, izleyiciye ulaştıktan sonra onlar artık size ait değildir. Filmde izleyicinin ne bulacağı tamamıyla ona kalmıştır. Artık film ve seyirci kendi ilişkisini oluşturacak. Bu noktada yalnızca bir temennide bulunabilirim. Ben bu filmin, insanlarımızın yaşadığı ülkenin gelişmesi, vatandaşın bizzat dahil edildiği hizmetlerle kalkınması ve halkın bu hizmetlerin yapılış biçimindeki zeka sayesinde bilinçlendiği bir deneyimin, özlemle hatırlanışı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Biraz set ortamından bahseder misiniz? Sete dair ilginç bir anınız oldu mu?

- Şemsi İnkaya, Uğur Polat, Erdal Beşikçioğlu, Ayşegül Ünsal, İsmail Hacıoğlu, Özgür Çevik gibi şahane bir kadroyla çalışma fırsatı bulduğum için mutluyum. Çekimlerin yüzde 90’nı Denizli’de geçti. Yönetmenimiz Çağatay Tosun harika bir iş çıkardı. İnsanlar kamera önü ya da arkası ayrımı yapmadan mütevazı bir uyum içindelerdi. Film çekmek zordur. Bu anlamda benim en rahat sinema filmim “Vali” oldu.

 Çağatay Tosun niye gündemde değil. Hiç röportajlarını okuyamadık.

- Çağatay filmi tamamladıktan kısa bir süre sonra askere gitti. Filmin vizyonu süresince vatani görevini yapıyor olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!