Mudanya’daki sokak hayvanlarının da artık koruyucu melekleri var

Güncelleme Tarihi:

Mudanya’daki sokak hayvanlarının da artık koruyucu melekleri var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2004 00:48

Mudanya’daki Evsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nin henüz bir aylık bir geçmişi var. Derneğin 16 çalışanı sahipsiz hayvanları besliyor, aşılayıp küpe takıyor. Mudanya’nın tek veterineri Serdar Çakmak, şimdiden 20 köpeği kısırlaştırmış. Derneğin en büyük hedefi bir barınak kurup, sokak hayvanlarına daha iyi koşullarda bakabilmek.

Mudanya Evsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, daha çok yeni, 8 Nisan’da resmen kuruldu. Dernekte 16 kişi çalışıyor. Mefaret Özmez, Gürayten Özyurt, Emel Şen, Mediha Öncül, Hatice Çinko, İbrahim Yücer ve Selda Seven’in kurucuları arasında olduğu derneğin başkanı Tuli Bayraktar. Resmi kuruluştan altı ay önce çalışmalarına başlayan dernek, sahipsiz hayvanları besliyor, aşılayıp küpe takma işlemlerini yaptırıyor. Derneğin en büyük hedefi, resmi makamlarla işbirliği yaparak bir barınak kurmak ve bu barınakta sokak hayvanlarının yiyecek-tedavi ihtiyaçlarını karşılamak.

Derneğin başkan yardımcısı Mefaret Özmez, barınak için belediyeden yer talep ettiklerini ve bu sorunu en yakın zamanda halletmek istediklerini belirtiyor: ‘Eski Belediye Encümeni’nden geçtiği halde, seçim sonrası yeni belediye yönetiminden tekrar yer talep etmemiz gerekti. Belediye Başkanımız barınak kurma sözü verdi. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bir yandan da barınak için para toplama kampanyası başladı. En kısa zamanda sokaktaki dört ayaklı dostlarımıza barınağımızda bakmak istiyoruz.’

TÜM MUDANYA’YA BİR VETERİNER

Dernek çalışanları, şu anda sadece köpek ve kedilerle ilgileniyor. İlerleyen günlerde su hayvanları ve kuşlarla da ilgilenmeyi planlıyorlar. Bir barınağın eksikliğini hissetseler de, birçok sokak hayvanını besliyor ve her türlü bakımlarını yapıyorlar. Sokakların çeşitli yerlerine mama ve su kabı bırakıyorlar, hayvanları tıraş ediyorlar.

Mudanya’nın tek veterineri Serdar Çakmak, derneği destekleyen gönüllülerden biri. Çakmak şimdiye kadar 20 köpeği gönüllü olarak kısırlaştırmış bile.

Dernek çalışanları halkı bilinçlendirmeye de çok önem veriyor. İlanlar bastırarak, halka küpeli hayvanların ne anlama geldiğini anlatmaya ve küpesiz hayvanları kendilerine bildirmeye teşvik etmeye çalışıyorlar.

Mefaret Özmez Hayvan sevgisi çocukluktan başlar

‘Köpek ve kedilerin sağlıklı, bakımlı olarak toplumu korkutmadan, insanlarla birlikte yaşamasını sağlamak en büyük hedefimiz. İnsanların hayvan korkusu içinde yaşamalarından, en büyük tehlikeyi onlarda görmelerinden şikayetçiyiz. Barınağımız kurulursa, okul öğrencilerinin gezmesini ve hayvanlarla iletişim kurmalarını sağlamayı istiyoruz.’

Mudanya Evsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’ne yardım için 0224 544 37 38 numaradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Hasta kediye uygun ev ortamı

Grip olduğunuzda nasıl bir ortamda olmak istersiniz? Gürültüden uzak ve rahat dediğinizi duyar gibiyim. Tıpkı sizin gibi, kedinizin de kendini bitkin hissettiği durumlar vardır. Minik kediniz de hasta olduğunda gürültüden uzak ve rahat bir ortama ihtiyaç duyar. İşte hasta dostunuzu rahat ettirmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta.

Hastamızın dinlendiği odanın sessiz olmasına özen gösterin. Radyonun sesinin açık olmasından ya da evin yaramaz oğlunun bağırışlarından normalde rahatsız olmayan kediniz, hastayken gürültüye karşı daha duyarlı olur.

Kokusuz bir ortam yaratın. Hasta kediniz kendini daha iyi hissedene kadar oda kokularını ve potpurileri saklayın. Parfümünüzü abartılı miktarda sıkmaktan kaçının. Eğer sigara içiyorsanız, dışarıda içmeye çalışın.

Oda sıcaklığını kedinize göre ayarlayın. Ateşli bir hayvan, yaşlı ve ameliyat olmuş bir hayvana kıyasla odanın daha serin olmasına ihtiyaç duyar.

Odanın loş olmasına dikkat edin. Güneş ışığını engellemek için perdeleri kapatın.

Eğer kediniz hareket edemeyecek kadar bitkinse, birkaç saatte bir yatış pozisyonunu değiştirin.

İyileşme sürecini hızlandırmaya çalışmayın. Eğer kediniz günlük hareketlerini yapmaya istekli gözükmüyorsa, onu zorlamayın.

Uyku en iyi ilaçtır. Kedinizin dinlenmesine izin verin ve onu uyandırmamaya dikkat edin.

Mersin’de köpek şov

Mersin CarrefourSa, yarın Dog Show organizasyonuna ev sahipliği yapacak. Eukanuba sponsorluğunda ve Mersin Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan ve birbirinden güzel köpeklerin yarışacağı şov saat 17.00’de başlayacak. Kazanan köpeklere kupanın yanı sıra mama ve çeşitli ödüller verilecek. Köpekleriyle keyifli bir gün geçirmek isteyenler, başvuru formlarını Mersin Veteriner Hekimleri Odası’ndan ve Mersin’deki kliniklerden temin edebilir. Yarışma ile ilgili sorularınızı info@propet.com.tr adresine yollayabilir ya da 0324 337 51 31 numaralı telefondan Mersin Veteriner Hekimleri Odası’nı arayabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!