Modern şövalyeler Kemerburgaz’da

Güncelleme Tarihi:

Modern şövalyeler Kemerburgaz’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2009 00:00

Kemer Golf & Country Club’da devam eden kış binicilik festivali ülkenin at tutkunlarını bir araya getirdi. Armağan Özgörkey, İskender Pisak, Sencer Can ve Ülkan Delikan gibi tanınmış isimlerin katıldığı festivalin finali Nisan’da. İşte yarışları ve atları hayatlarının merkezine yerleştirmiş üç modern şövalye. Onlarla atlarla olan ilişkilerini, bu sporun sağladığı sosyalleşme ve dayanışma ruhunu ve yarış stresi dışında biniciliğin keyifli yanlarını konuştuk.

Haberin Devamı

Bana verdiği morali tarif edemem
İŞADAMI ÜLKAN DELİKAN (solda)

25 yıldır ata biniyorum. 6 atım var. İçlerinde en sevdiğim, yarışlara da katıldığım Quatros (11 yaşında, erkek). 2008’de Atatürk Kupası’nı aldım. Bu benim için bir yaşam biçimi. Her gün en az 3-4 saatimi ata binerek geçiriyorum. Dünyada iki canlının aynı anda yaptığı tek spordur binicilik. Atlar otomobil gibi değil, canlı. Bakım, ilgi istiyor. Bir yerden sonra insanın hayatında önce at, sonra diğer sosyal aktiviteler gelmeye başlıyor. At binip de düşmemek mümkün değil. Ama ciddi bir sakatlık geçirmedim. Genelde manejde biniyoruz ama güzel havaları, atları alıp ormanda doğa gezisi yapmak için fırsat biliyoruz. Bana verdiği morali, motivasyonu tarif etmeme imkan yok.

Benim atım iyi  seninki kötü geyiği yaparız
ATLI SPOR KULÜBÜ DİREKTÖRÜ SİNAN GENCER (sağda)

40 yıldır ata biniyorum. Sadio (13) ve Gamain (14) adında iki erkek atım var. 50’den fazla kez milli oldum. Son olarak 2008 Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandım. Her gün üç saat ata binerim. Zaten kulübün direktörüyüm, işim bu o yüzden kolay oluyor. Genellikle manejde biniyorum ama dışarı çıkıp atlarla doğa gezintisi yaptığımız da oluyor. Çok kaza geçirdim. Bir keresinde dizimi sakatladım. Atlarla iletişime girdiğin zaman kolay kolay bırakamazsın. Diğer at tutkunu arkadaşlarla hemen her hafta görüşürüz. Yarışmalarda bir araya geliyoruz, başka şehir ve ülkelerdeki yarışları gidiyoruz. Yarışlar güzel bir ortam yaratıyor. Senin atın kötü, benimki iyi geyikleri ve 3-5-8 turnuvaları çok eğlenceli geçiyor.

Haberin Devamı

3 AYLIK FESTİVAL KOŞUSU

Binicilik dünyasını festival heyecanı sardı. Kemer Golf&Country Club tarafından dördüncü kez düzenlenen 2009 Kış Binicilik Festivali 17-18 Ocak’taki ilk ayak müsabakası ile başladı. Festivale Sevil Sabancı, Armağan Özgörkey, İskender Pisak, Sencer Can ve Ülkan Delikan gibi tanınmış isimler de katılıyor. Program şöyle: II. Ayak 21-22 Şubat, III. Ayak 21-22 Mart ve Final 11-12 Nisan 2009. Festival kapsamında küçük jokeylerin marifetlerini sergileyeceği bir de
pony ligi yer alıyor.

Haberin Devamı

Binişini bitiren çekip gitmez lokalde takılırız

COCA COLA PAZARLAMA MÜDÜRÜ
MURAT ÖZGEL (ortada)

11 yıldır at biniyorum. Benim atım Pretendent 10 yaşında. Birçok yarışa katıldım, çeşitli derecelerim var ama son iki yıldır aktif değilim. Haftada 3-4 kere mutlaka gelirim, iki saat at üstünden inmem. Aslında her gün gelmek isterim ama İstanbul’da mümkün değil. Atlar bir tek pazartesi günleri off. Yani o gün dinleniyorlar. Onun dışında hayvanların tıpkı bir atlet gibi  sürekli çalıştırılması lazım. Eğer ben işim dolayısıyla gelemiyorsam, o zaman antrenör çalıştırıyor. Güzel hava yakaladığımız zaman atlarla ormana gidiyoruz. Bizim camiamız çok sosyaldir. Herkes birbirini tanır. O yüzden binişini bitiren hemen çekip gitmez. Lokalde takılırız, bir şeyler içip sohbet ederiz.

Haberin Devamı

BALKANLAR’IN EN BÜYÜK MANEJİ

2000 dönüm arazi üzerine kurulu Kemer Golf & Country Club, Balkanlar’ın en büyük kapalı manejine sahip. Kulüp, 24 saat binicilik bakım hizmeti veriyor, üyelerinin dresaj, engel atlama kupa ve yarışmalarında deneyim kazanmalarını sağlıyor, biniciliğe yeni başlayanlar için eğitim programları hazırlıyor. Kemer Golf & Country Club dokuz yıldır binicilikte Türkiye’nin dışa açılan penceresi İstanbul Horse Show’u düzenliyor. 24 saat güvenlik, veteriner ve binicilik bakım hizmeti mevcut. Üyeler 300 ahır bölmesinden, padoklardan, Proshop’tan, Paddock Restaurant&Bar’dan yararlanabiliyor. Bilgi için: (212) 239 70 10.

3 SORUDA BİNİCİLİK

Haberin Devamı

? Bu işin yaşı var mı?
Alt sınır, 6 yaş. Kemer Country’nin binicilik kulübü 6 yaş üzeri herkese açık. Çocuklar için 21 midillinin bulunduğu Pony Club’ta 80 küçük jokey at koşturuyor. Bunlar için 6 haftalık eğitim kursları düzenleniyor. Yaz döneminde ise yaz okulu açılıyor. At binmeyi bilen yetişkinler ise açık ve kapalı manejleri ve orman içindeki parkuru kullanıyor.
? Peki ya ata binmeyi bilmiyorsak?
O zaman kulübü arayıp hem at, hem de almak istediğiniz dersin rezervasyonunu yaptırmak gerek. Kiralanabilecek 120 at var. Eğitmenle birlikte 30 dakikalık ders ücreti 100 lira. Ayrıca 8 derslik paketlerden de yararlanılabiliyor. O zaman bir ders bedavaya geliyor. Bunun dışında hocasız olarak at kiralanmıyor.
? Binicilik konusunda neredeyiz?
Artık Türk binicileri de Avrupa standartlarında atlara sahip olmaya başladı. Ancak en büyük sorun Orta ve Batı Avrupa’ya uzak bir ülke olmamız. Bu yüzden orada yapılan yarışmalara çok sık katılamıyoruz. Bunun tek yolu bazı binicilerimiz gibi Avrupa’da at bulundurmak. Bu da biraz maliyetli oluyor.

Haberin Devamı

BİR JOKEY KAÇA GİYİNİR?
Deri bot: 75-150 Euro
Deri çizme: 300-520 Euro
Binici Pantalonu: 60-215 Euro
Eldiven: 10-70 Euro
Gömlek: 45 Euro
Ceket: 100-275 Euro

BİR AT KAÇA GİYİNİR?
Eyer: 275-2500 Euro
Deri kolon: 100-280 Euro
Üzengi: 35-380 Euro
Üzengi kayışı: 60-115 Euro
Deri başlık: 135-380 Euro
Yular: 25-30 Euro
Eyer altlığı: 15-50 Euro
Kışlık at örtüsü: 85-110 Euro

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!