Moda dünyasının Uğur’u

Güncelleme Tarihi:

Moda dünyasının Uğur’u
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 13:06

Türkiye’de moda adına iyi şeyler olduysa, oluyorsa, olacaksa onun sayesindedir diyebileceğimiz üç beş kişiden biri Uğurkan Erez. Moda dünyasına kazandırdıkları saymakla bitmez.

Haberin Devamı

Sibel ARNA
 
Güzellik yarışmalarından girmek Çağla Şikel, Asuman Krause, Kenan İmirzalıoğlu, Tolgahan Sayışman gibi modellerden çıkmak gerekir. Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı gibi duayen isimlere de, Arzu Kaprol, Özlem Süer gibi yeni nesil tasarımcılara da Siren Ertan gibi başlangıçta kimsenin güvenmediklerine de eşit uzaklıkta durur. Hepsi için vazgeçilmezdir. Uğurkan Erez, bu yıl meslekte 25. yılını doldurdu.

Geçen yıl akciğer kanserini yendi ve yeniden podyumlara döndü. 25. yılın şerefine Hıncal Uluç, Seyfi Dursunoğlu, Şenay Düdek, Faruk Saraç gibi dostlarına onu anlattırdık. İşte karşınızda moda dünyasının vazgeçemediği Uğur.

25 YILIN SIRLARI

Her nabza göre şerbetim vardır politik davranmasını bilirim farklıyımdır, çabuk sorun çözerim

25 yıl nasıl geçti?
- Başlarda çok zordu. Çok klasiktir ama tırnaklarımla kazıdım. Çok çalıştım. Yükseleceğime inanıyordum. Başardım.

Haberin Devamı

En zor yıllar hangileriydi?
- Geçen yıl. Sigarayı bırakmıştım biraz kilo aldım. Zayıflamak için diyetisyene gittim. Kan tahlillerim sapıtmış bir şekilde çıktı. Check-up yaptırdım ve akciğer kanseri teşhisi kondu. Korkunçtu. Bitti dedim, buraya kadarmış. Hayatım film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden. Baktım güzel bir hayat yaşamışım. İki yıl önce kaybettiğim anneme kavuşacağım için sevinmeye başladım.

Bu kadar kolay mı kabullendiniz ölümü?
- Ben ölümü kabullendim ama ölüm beni kabul etmedi. Ameliyattan sonra tablo iyi çıktı. Erken teşhis edildiği için kemoterapi bile görmedim. İzmir’e taşındım. Bir yıl inzivaya çekildim. Geçen yıl Yıldırım Mayruk ve Faruk Saraç’ın “Dönmen lazım” ısrarlarına dayanamadım ve işe döndüm. İyi ki de dönmüşüm. Allah ömür verdikçe devam edeceğim. İşime dört elle sarıldım.

Akciğer kanserini yenen Uğurkan Erez eskisinden çok mu farklı?
- Çok. Artık daha az sinirliyim. Herkesi seviyorum. Benim için düşman yok. Herkesin iyi bir yönü vardır, olmalıdır diye düşünüyorum, bulup çıkarıyorum.

Birbiri ile aynı masada oturup yemek yiyemeyecek moda tasarımcılarının hepsi sizinle çalışıyor. Herkes için vazgeçilmez olmanızın sırrı nedir?
- Çünkü bende her nabza göre şerbet var. Bir tasarımcıya yaptığım koreografiyi diğerinde tekrarlamam. Hepsinin koleksiyonlarını defileden çok önce görmeme rağmen biri hakkında diğerine bir şey söylemem. Güvenirliğimi yıllarla sınamışlardır. İyi dost olurum. Asla yağcılık yapmam. Ama yeri geldiğinde politik davranmasını da bilirim. Çabuk, farklı ve pratiğimdir. Problemleri çok çabuk çözerim. Defile esnasında bakışlarımla mankenle anlaşıp, koreografiyi değiştirdiğim olmuştur.

Haberin Devamı

Peki mankenler niye sizi bu kadar seviyor?
- Kızlar arasındaki denge benim için çok önemli. Hepsi pırıl pırıl çocuklar. Her zaman mankenlerimin hakkı için kavga ederim. İyi para alsınlar isterim. Kuliste yemek olacak, hediyeyse verilecek...

ARZU KAPROL - MODACI
Samimiyeti az bulunur

17 yıldır kesintisiz çalışıyoruz. Uğurkan, işindeki ciddiyeti ve güvenilirliği dışında harika bir dost, yoldaş, yol arkadaşı! O olmasaydı defile yapmak bu kadar keyifli olmazdı. Ekspozisyon formatında kurgu yapabilmesiyle efsanedir. Az da olsa halen içki içmesine sinir oluyorum. Samimiyetine ve içtenliğine her defasında şaşıp kalıyorum. Çünkü bana göre bu moda dünyasında az bulunan bir durum! Pek çok kez birlikte güldük, ağladık, dertleştik, bağrıştık. Her zaman iyi olsun, yüzü gülsün, ışık saçsın istiyorum.

Haberin Devamı

AYŞE ERBULAK - EN YAKIN DOSTU
O benim üvey beyim

Benim 37 yıllık can yoldaşımdır. Hatta ona “üvey beyim” derim. Bugüne kadar koca bir yaşam paylaştık, bir erkek ile bir kadının gelebileceği en güzel noktadayız bence. Birbirimizin en büyük acılarında sessizce yanı başlarımızda bittik. En büyük sevinçlerimizi birbirimize anlattık. Birbirimizi sevgililerimizden kıskanırız mesela... En sevdiğim tarafı, herhangi bir sebeple kavga ettikten sonra tam sinirim tepemdeyken “bitti mi?” diye sorması. Ben de “5 dakika” daha derim, ardından her ikimiz de şuursuzca bir kahkaha patlatırız, geçer gider.

BAHAR KORÇAN - MODACI
Sevdiklerini kıskanır

Uğurkan Erez diye biri olmasaydı, moda dünyamız daha az ışıltılı olurdu, orası kesin. Ve de daha az gülerdik. Tanıdığım en matrak insanlardan biridir. Vizyonu ile hiç değişmez, hiç anlamaz dediğim insanları bile değiştirdi. İnancı çok sağlamdır. Yeniliklere açıklığı onu şu anki pozisyonuna taşımıştır diye düşünüyorum. Dansı moda ile birleştirmesi ve tasarımcılara verdiği önemle sivrildi. Sevdiklerine karşı sinir bir kıskançlığı vardır ve çaktırmadan devamlı, inceden, derinden hissettirir.

Haberin Devamı

CEMİL İPEKÇİ - MODACI
Kusursuz diyebileceğim insanlardan

Yaşamımın önemli bir bölümünü paylaştık biz onunla. Beni bu güne kadar hiç sinirlendirmemiş olmasına inanamıyorum. Kusursuz diyebileceğim insanlardan. Defileleri görsel bir şov haline getirir. Üstelik bunu kısıtlı imkanlarla yapar. Vizyonunun genişliği ve yeteneği sayesinde moda dünyasına sayamayacağım kadar çok katkısı olmuştur.

CENGİZ ABAZOĞLU - MODACI
Kendine vakit ayırmayan işkolik

Sevincimi de üzüntümü de paylaştığım bir dostumdur. Mesleki kariyerinde her zaman yenilikleri takip etmiştir. Kendine vakit ayırmayan bir işkolik olmasına sinir oluyorum. Hep zamansızlıktan şikayet eder ve buna bir çözüm üretmez. Yıllar önce Conrad otel’deki bir defilemde aşırı yoğun ilgiden fazla bilet satılmış, podyum metrekare olarak ufalmak zorunda kalmıştı. Benim için kabus gibi bir geceydi fakat harika koreografiden dolayı davetliler problemi anlamadı.

Haberin Devamı

ÇAĞLA ŞİKEL - MANKEN
Meslek hayatımdaki en önemli isim

Uğurkan Erez, moda dünyasında olmasaydı, Türkiye’de koreografi diye bir şey olmazdı. Çok yoğun çalıştığımız 10 yıl boyunca zekasıyla, matematiği ile, dans gösterileri gibi yenilikçi yaklaşımlarıyla gerek modellerin, gerekse moda tasarımcılarının çok farklı bir noktaya gelmesine sebep oldu. Meslek hayatımdaki en önemli isimdir. İnanılmaz sevgi dolu ve babacan bir yapısı vardır. Kendisini işine fazla kaptırıp, sağlığını tehlikeye atması bence en büyük kusuru ve bundan bir an evvel vazgeçmesini diliyorum.

ELİF DAĞDEVİREN - FİLM YAPIMCISI, DOSTU
İyi anlatıcı, sıkı yaratıcı

Sanırım doğuştan pek çoklarının sahip olamadığı bir özellikle, sıkı bir hayat gustosu ile doğdu. Etrafındaki asil harenin, tüm zarafetiyle yaptığı her şeyin de etrafını sarıp sarmalamasına olanak tanıyan bir iş yapıyor olması kendisi için mi, yoksa moda dünyası için mi daha büyük şans, karar vermek zor! İyi bir anlatıcı ve sıkı bir yaratıcıdır.

FARUK SARAÇ - TEKSTİLCİ
Çalışırken fırtına, iş bittiğinde sakin liman

Yıllardır o kadar önemli manken ve modeller yetiştirdi ki, isimleri saymakla bitmez. Yapmış olduğu güzellik yarışmaları ve best model’ler çok farklıydı. Çalışırken şiddetli bir fırtına olur iş bittiğinde sakin bir limana dönüşür. Benim yanımda melek gibidir. Uğurumdur benim. Bugün Faruk Saraç olmamda katkısı azımsanamaz.

HINCAL ULUÇ - DOSTU
Eğitim görse kimbilir ne olurdu

Defileyi kuru bir giysi sunumundan çıkarıp, moda ile ilgilenmeyenlerin bile zevkle izledikleri şova dönüştüren yaratıcılığı, bana her defasında “Eğitim görse kim bilir ne müthiş bir modern dans ve bale koreografı olurdu” diye düşündürmüştür.

MELTEM CUMBUL - İŞ ARKADAŞI
Psikolojiden iyi anlar

Uğurkan’la ilk kez 1994’te, benim İngiltere’den geldiğim sene Best Model yarışmasını sunarken tanıştım ve profesyonelliğine hayran kaldım. Son çalışmamız, geçen ay düzenlenen Fashion Week kapsamındaki Desa defilesinde gerçekleşti. İnsan psikolojisinden çok iyi anladığını ve bir kişinin potansiyelinden en iyi sonucu alabilmek üzere çalışmalarını yaptığını, o defilede de gözlemlemiş oldum.

ÖZGE ULUSOY - MANKEN
Gecikmeye tahammülü yoktur

Podyuma gerçek bir disiplin getirdiği konusunda herkes hemfikir. Çok özel durumlar harici geç kalmaya, prova kaçırmaya asla tahammül etmez. Çok titiz çalışır, en ince ayrıntılara dikkat eder. Ben ona 2. babam diyorum o kadar çok şey paylaştık. Bazen fazla merhametli buluyorum onu. Kendisini kıranları çok çabuk affedebiliyor. Yapılanları çabuk unutup sonra tekrar kalp kırıklığı yaşayabiliyor.

ÖZLEM SÜER - MODACI
Kendine iyi baksın, bizi sinirlendirmesin

Bugün ismini bildiğiniz tasarımcıların bir çoğu sayesinde vardır. Tasarımcıların çıkışlarına katkı sağlar, onları ömür boyu destekler. Her tasarımcının bir Uğurkan’ı olmalı hayatta. Ayrıca adı üzerinde, uğur getirdiğine de inananlardanım. Her zaman fikslendiği süper genç olma haline gıpta ve maşallah diyerek bakanlardanım. Enerjisi süper pozitif. Kendine iyi baksın, bizi sinirlendirmesin o kadar.

SEYFİ DURSUNOĞLU - İŞ ARKADAŞI
Her gelişinde orkide getirir

Uğurkan ile ilk kez dans yarışmasında karşılaştık. Disiplini temin açısından modellere çok sert davrandığını duymuştum ve sorun çıkartacağını düşündüm. İlk gün çok sıcak yaklaştı, elimi öptü, ben ileriye dönük yatırım yaptığını düşündüm ama yanılmışım. Zamanla ısındım. Çok sevdim. Çok dürüst olduğu gibi, samimi bir insan. Çok bonkördür. Asla eli boş gelmez, mutlaka bir çiçek hem de orkide getirir ama bir şişe de viskimi içer, gider.
Üzüldüğüm bir konu var. Annesiyle ilgili etkinlikler yaptı. O zaman bir damarım tuttu, katılamadım. Bunun üzüntüsü hep içimde. Telafi edebileceğimi umarım.

SİREN ERTAN - MODACI
Onun için Çin’e bile giderim

Markamı ve atölyemi ilk kurduğumda; sektördeki birçok kişi şüphe ile bakarken Uğurkan başarıma çok inandı. Her zaman çok iyi olduğumu söyleyerek bana destek ve güven verdi. Tıpkı onun ne zaman ihtiyacım olsa yanımda olması gibi, ben de bunca yıldır onun yanında olmaktan mutluluk duyuyorum; hastalıkta, sağlıkta, iyi günde, kötü günde... Kemoterapiden çıkıp Vize yerine Çin’e çağırsa giderdim! O demek istediğimi anlayacaktır.

ŞENAY DÜDEK - GAZETECİ, DOSTU
Kazık yediğinde dünyası yıkılır

Uğurkan Erez benim için önce bir can dost, sonra dünya çapında bir koreograf ve Türk modasına adı altın harflerle yazılacak bir insan. Hep insan oldu. adam gibi adam oldu. Bu kadar iyi niyetli olmasaydı bence şu an Milano, ya da Paris’te bir şatoda keyif sürerdi. En büyük kusuru çocuk gibi olması. Hemen herkese inanıyor ve güveniyor. Kazık yediği an dünyası yıkılıyor. Kordon’daki yürüyüşlerimizi, bize ait özel balık restoranlarında kadeh kaldırışımızı ve hayata dair felsefe yapışımızı özlüyorum.

VURAL GÖKÇAYLI - MODACI
Efendi bir çocuk!

İyi ki Uğurkan Erez var çünkü onunla çok keyifli ve rahat çalışıyorum. Ben çok titiz bir insanım. Uğurkan Bey de benim yorum ve görüşlerime çok hürmet gösterir. Bana göre hiçbir kusuru yoktur; efendi ve terbiyeli bir çocuk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!