Miniklerden aşk yorumları

Güncelleme Tarihi:

Miniklerden aşk yorumları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yıllardır çocuklarla birlikte yaşayan, onlarla aynı ortamı paylaşan Psikolog Hacı Harmancı, küçüklerin duygusal yönlerini inceliyor. Dokuz yıllık çalışmanın ardından ‘Beş Yaşında Aşk’ adlı bir kitap yayınlayan Hacı Harmancı, miniklerin duygusal dünyasına girerek, onların duygularını kaleme aldı. 500'e yakın çocukla yüzyüze görüşerek onların düşüncelerini kaleme alan Psikolog Harmancı, ‘‘Çocukların tümü aşk kavramından haberdar. Hemen hepsi, aşkın karşı cinse yönelik ilgi ve sevgi olduğu görüşünde birleşiyor’’ dedi. Çocukların aşk üzerine düşüncelerinin yer aldığı kitabıyla büyüklere bazı mesajlar verdiğini belirten Harmancı,‘‘Pek çok anne baba çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmakta zorlanıyor. Ben bu çalışmanın sonucunda gerekirse her konuda çocuklarla iletişim kurabileceğini gördüm. Yeter ki çocukları iyi gözleyip, iyi dinleyelim, onları iyi anlayalım. Önemli olan bu’’ diye konuştu.

Harmancı'nın kitabında yer alan ‘‘Aşk nedir? Bu sözü duydun mu hiç? Kim kime, neyle aşık olur? Çocuklar aşık olur mu? Sen hiç aşık oldun mu? sorularına miniklerin verdiği bazı yanıtlar şöyle:

Annem babama aşık olur (M.Ü. 4 yaşında Kız)

Kadınlar erkeklere aşık olurlar. Dudaktan öpüşürler. (B.P. 5 yaşında Erkek)

Bir erkek eskiden karısını sevmiyormuş. Zaman geçmiş. Günler geçmiş. Birbirlerini sevmeye başlamışlar. Aşık olmuşlar. Çocuklar aşık olmazlar. Ama, büyüyünce olabilirler. (O.K. 5 yaşında)

Sevdiğinden daha çok sevmektir. Ben dünyadaki herkesi seviyorum. Uzaylı yaratıkları sevmiyorum. Çünkü, onlar garip yaratıklar. Evet. Çocuklar da aşık olurlar. Annelerine aşık olurlar. Kızlara, kız çocuklarına aşık olurlar. Ben anneme, abime ve babama aşığım. Herkese aşığım. (D.D. 5 yaş Erkek)

Anneler babalar birbirlerine aşık olurlar. Anneler, babalar sevilirler. Anneler yemek pişirirler. Babalar işe giderler. (A.C. 5 yaş Kız)

Ben aşık oldum. Bir kız, bir erkeğe aşık olabilir. Bir erkek, bir kıza aşık olabilir. (M.E. 5 yaşında Erkek)

Karı koca birbirine aşık olur. Düğünle evlenmek için. Düğün yemeklerinden yemek için. Et, pirzola yemek için. Yatma saatinde uyurlar. Hayvanlar birbirine aşık olmaz. Çünkü onlar kavga ederler. (Y.A. 5 yaşında Kız)

Aşk, sevgi demektir. Sevmeyenler kötüdür. Sevenler aşık olur. (U.K. 5 yaşında Erkek)

Anne ile baba aşık olur. Anneanne ile dede. Nine ile dede aşık olur. Bazı yabancılar bana aşık olurlar. İçlerinden, bu ne güzel kız derler. Ben de onların yakışıklıklarına, çok yakışıklı derim. (İ.E. 5 yaşında Kız)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!