'Mini tüp bebekler' 1 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Mini tüp bebekler 1 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2012 00:00

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde yaşayan Derya ve Sıtkı Barlak çiftinin, İzmir’de dünyaya gelen ikiz bebekleri 1 yaşına girdi.

Haberin Devamı

4 yıllık çocuk özlemlerini gideren Barlak çifti, ikizleri Cemile Yaren ve Mertcan’ın birinci doğum günlerini pasta keserek kutladı.

Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde yaşayan büfe ve market işletmecisi 42 yaşındaki Sıtkı Barlak ve ev kadını eşi 39 yaşındaki Derya Barlak, 4 yıl önce bebek sahibi olmaya karar verdi. Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çift, tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmayı denedi. İki kez tüp bebek yöntemi denense de, başarılı olmadı. Tedavilerine İzmir Kent Hastanesi’nde devam eden çift, doktorlarının tavsiyesi ile ’daha düşük dozda ilaç kullanılarak, daha az sayıda ancak kaliteli yumurta geliştirilmesi’ mantığına dayanan mini tüp bebek yöntemini uygulamaya karar verdi. Bu yöntemde başarı sağlandı ve çiftin ikiz çocukları dünyaya geldi. Çift, ikizlerine Cemile Yaren ve Mertcan adını verdi.

Bir yaşına giren ikizlere evde doğum günü kutlaması yapıldı. Derya ve Sıtkı Barlak çifti çocukları ile pasta kesti, dans edip oynadı. İkizlerin oldukça sağlıklı ve neşeli oldukları görüldü.

Artık çocuklarının olmayacağı gerçeğini kabullenmeye başladığını anlatan Sıtkı Barlak, "Ancak eşimin kabullenmesi biraz daha zaman alacaktı. Son olarak, onun da bu durumu kabullenmesi için bu yöntemi denemeye karar verdik. Tek deneme ile eşim Derya hamile kaldı. İkinci kontrole gittiğinde bebeklerin ikiz olduğunu öğrendik. Umutlarımızı yitirdiğimiz, yaşadığımız gerçeği kabullenmeye çalıştığımız anda ikiz bebeklerimiz olacağını öğrendik. Bu çok güzel bir duyguydu. 7.5 aylıkken doğan ikizlerimiz, bir süre kuvözde kaldı. O günler de heyecan ve hüzün içinde geçti. Bebeklerimizi bir an önce eve götürme isteği içindeydik. Sonunda o da oldu ve şimdi 1 yaşındalar. Çok mutluyuz" diye konuştu.

Anne Derya Barlak da, "İnancımızı yitirdiğimizde bebek sahibi olduk. Bebeğimiz olacak mı derken, birinci yaşlarını kutluyoruz. Çok mutluyuz. Doğum günü pastası kestik. Ailece kutlama yaptık. İsteyen herkese Allah bu duyguyu yaşamayı nasip etsin" dedi.

MİNİ TÜP BEBEK YÖNTEMİ

Mini tüp bebek tedavisi daha düşük dozda ilaç kullanılarak daha az sayıda ancak daha kaliteli yumurta geliştirilmesi mantığına dayanır. Geliştirilen bu yumurtalar alındıktan sonra yine mikroenjeksiyon tekniği uygulanarak döllenme sağlanır. Döllenme sonrasında oluşan embriyoların tutunma olasılığının daha yüksek olduğu düşünülerek hastaya transfer edilir. Aslında tedavide farklı olan yumurta geliştirme yöntemidir.

Bu tedavi, genellikle yüksek doz ilaç kullanılmasına rağmen fazla sayıda yumurta elde edilemeyen ve kaliteli embriyo gelişmeyen kadınlarda tercih edilir. Özellikle ileri yaşta ve yumurtalık rezervi azalan kadınlarda tedavinin başarı oranları diğer klasik tedavilerden daha az değildir. Bu hastalarda çok yüksek doz ilaç kullanılırsa yumurta kalitesi de genellikle düşmektedir. Mini tüp bebek tedavisinde mantık hastanın kendi hormonları ve düşük doz ilaçlarla yumurtaların gelişmesidir.



 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!