Mini trafik testi

Güncelleme Tarihi:

Mini trafik testi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2005 18:03

Önce sürücüler için bir mini trafik testi. (Aşağıda, bu konuda bir haber-yazı okuyacaksınız ama, önce bu küçük testi yapalım.) Size 4 trafik işareti soracağım. Ehliyeti olanlar veya almayı düşünenler... trafik bilginizi kontol edin bakalım!

Hemen şunu söyleyeyim, kalleşlik edip kimsenin bilemeyeceği trafik işaretlerini seçmedim, hani “İleriki Kavşakta Sola Dönüş Yasağını Gösteren Yön Levhası” gibi, yahut “Kontrolsüz Demiryolu Geçidi - En Az İki Hat” diyen levha gibi, hiç karşımıza çıkmayanlar değil bunlar...

Hayır, bunlar şehirde, şehirlerarası yollarda her gün karşımıza çıkan gündelik trafik işaretleri.

Bakın bakalım bu 4 işaretten kaçının anlamını biliyorsunuz.

(1) Bana cevap vermenize gerek yok. Kopya çekmeden, aşağıdaki cevaplara bakmadan - değil mi Şehnazcığım! - bilginizi kontral edin sadece.

(2) Zaten, alçaklar, iyice alıştınız artık, bedavaya cevap vermiyorsunuz, bu da ödülsüz bir soru ya...

(3) Son olarak, Serdar’ın her lafına da güvenmeyin. ‘Büyük’ Palavrius’un dediği gibi, puchtara humanum est, yani puştluk insana özgü...


*

*          *

Ve testin cevapları

Bilmem doğru cevap verebildiniz mi? İtiraf ediyorum ki, üç trafik işaretinden ancak ikisini adam gibi çıkarabildim ben, 26 senelik ehliyet sahibi ‘ağırcı’ Serdar. Dördüncüsü de zaten... İşte cevaplar:

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine göre:

Sol üstteki (1 no.lu) trafik işareti:KARŞIDAN GELENE YOL VER

Çift yönlü yollarda, geçiş hakkının ‘karşıdan gelene ait’ olduğunu gösterir.

(Türkiye’deyse ‘hak, benden başkasına ait olamaz’ onun için beyhude bir lavhadır, niye ben bekliyorum da o geçiyor?

*

Sağ üstteki (2 no.lu) trafik işaretinin manası: TAŞIT TRAFİĞİNE KAPALI YOL

Ne demek istediği gayet açık, araç giremez.

(Tabii ki, Türklerin ‘sürdüğü’ TIR, kamyon, tanker,kamyonet, minibüs, van, otomobil, traktör, motosiklet gibi motorlu araçlar için geçerli değildir, yoksa “Araç girmeyecekse bu yolu niye yaptınız lan? Vu-ha-ha-ha!...”)


*

Sol alttaki (3 no.lu) trafik işaretinin manası: YOL VER

Yani, geçiş üstünlüğü sana ait değil, diğer yönden gelen araçlara yol ver.

(Bu, Türkler’in - gerçek anlamda da, mecazî anlamda da - tanımadığı bir işarettir. Bir örnek vereyim, Zincirlikuyu’dan Ulus’a bir yeni ara yol yapıldı. Bu yol Ulus’ta, Yahudi mezarlığının yanından ana caddeye bağlanırken ‘YOL VER’ levhası vardır. Ama tek bir sürücü bile ayağını gazdan kaldırmaz, yavaşlamaz, sağ şeritten ana yola ayı gibi dalar, bir taraftan da size ‘Niye öteye gitmiyon lan, babanın yolumu bura’ mealinde el kol işaretleri yapar, boşuna ayı demedik herhalde...)

*

Sağ alttaki (4 no.lu) trafik işaretinin manası: AYILAR GİREMEZ

Manası tereddüte mahal bırakmayacak kadar açık. A-yı-lar-gi-re-mez!

(Böyle bir levha, ne yazık ki yok. Halbuki güzel Türkiyemizde ciddi bir ihtiyaç, değil mi? Ancak Karayolları ve Trafik Denetleme Müdürlüğü de kendi açısından haklı, “Ayılar araba kullanamazsa Serdar Bey, yollar boş kalır...” Ben yine de, bıkmadan, usanmadan bu levhayı teklif ediyorum... AYILAR GİREMEZ!)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!