Milenyum modasına Harem Suare katkısı

Güncelleme Tarihi:

Milenyum modasına Harem Suare katkısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu sezon Osmanlı kıyafetleri hem filmlerde, hem partilerde, hem de gece hayatında çok moda olacak.

Harem Suare filmi çekilmeye başlandığından beri insanlarda büyük bir merak uyandırdı. Özellikle Osmanlı dönemine ait sorular insanların kafasında uçuşuyor. Ama işin en ilginç tarafı, bu filmin beraberinde çok özel bir moda getiriyor olması. Gerçekten de, filmin etkisiyle herkeste bir Osmanlı giyim-kuşamı merakı başladı. Modacılar ise işin ucunu çoktan tutmuş durumdalar. Yeni sezon için hazırlanan kıyafetlerde mutlaka kaftansı bir ceket, işlemeli bir bluz veya gömlek ve şalvara yakın bollukta bir pantolon bulunuyor....

Su bir gerçek ki, bu akımın esas olarak gündelik hayata dökülmesi tamamen bir ‘‘Harem Suare olayı.’’ Osmanlı'nın 700. yılı kutlamaları bir yandan, Ferzan Özpetek' in Avrupa'daki yükselişi diğer yandan derken bu trend Türkiye başta olmak üzere tüm dünyayı sarmak üzere. İnsanlar filmle ilgili yazıları okuyup okudukça son derece meraklanıp, bu Osmanlı modasını daha da yakından incelemeye başladılar. Bu merakı bastırmak için moda dergileri seferber oldu, çekimler yapıldı, filmle ilgili kostüm ağırlıklı röportajlar yayınlandı.

Özel çekim

AMICA Dergisi'de bu ayki sayısında trende uyup Osmanlı kıyafetleriyle çekim yaptı. Amica dergisi'nin moda editörü Hakan Öztürk'den aldığımız bilgilere göre, çekimler Topkapı Sarayı'nda yapıldı ve 40 küsur kıyafet kullanıldı. Hazırlıkları da dört ay gibi bir zamana yayıldı. Manken olarak Yasemin Kozanoğlu, Katerina ve Merav kullanıldı. Öztürk'e göre Harem Suare filmi mutlaka modanın çark etmesinde etkili olacak. Öztürk’e, ‘‘Etnik dönüş başladı. Şıklık aristokrasi tarafına kaydı, tabii bunda filmin de büyük etkisi olacak. Artık minimal ama etkili detaylar var hayatımızda’’ diyor. Çekimlerde özel tasarım mücevherlerini kullanan tasarımcı Cem Lokmanhekim, bu parçaların satış amaçlı olarak yaratılmadığını belirtiyor. Toplam 15 parçanın kullanıldığı takılar tamamen orijinallerin incelenerek hazırlanmış yorumları.

Ayrıca gerçekten orijinal olan üç parça da var. ‘‘Bilezikler, kolyeler ve yüzüklerde metal olarak gümüş kullanıyoruz. Üstlerinde de yarı değerli taşlar var, yani akik, turkuaz, inci, mercan gibi madenler’’ diyen Lokmanhekim, bu tarz takıların zaten revaçta olduğunu ve göze güzel gözüktüğünü de belirtiyor.

Ekim ayında Urart tarafından Sultanahmet Çinili Köşk'te açılacak olan ‘‘700 Yıl ve Milenyum’’ isimli sergi de, Osmanlı tarzının hem mücevher hem de ev hayatına adapte edilmiş hali gibi. 150 parça mücevher ve 50 parça ev ve ofis aksesuvarından oluşan koleksiyonda Osmanlı dönemine ait sikke, nişan ve madalyalar da bulunacak.

Trendi erken yakalayanlar

Semiramis Pekkan'ın geçtiğimiz aylarda Esma Sultan Yalısı'nda eşi Gulu Lalvani için verdiği 60. yaş kutlamasında Osmanlı kıyafeti giyme zorunluluğu vardı. O gece için özel olarak dikilen kıyafetler ve davetlilerin şıklığı kadar dekora gösterilen özen de uzun süre hafızalardan silinmedi. Gece boyunca etrafta dolaşan Osmanlı dönemine ait giysiler içindeki seyyar satıcılar kadar, Lalvani de giydiği sultan kıyafetiyle davetlilerin ilgisini çekti. Hazırlıklarına altı ay önceden başlanan davette kafalarına fes takan davetliler dekoru tamamlayan pofuduk pofuduk yastıklarda oturdular. Ve tabii ki gecenin sonunda Osmanlı kültürünün değişmez simgesi, yüzü peçeli Mezdeke grubu dansçılarının şovu vardı. Bütün bu hengame içinde, gelen konukların Osmanlı kıyafetleriyle ortada dolaşmaları bir defileyi andırıyordu. Giysilerin neredeyse hepsi kaftanlı, işlemelerle dolu, süslü püslü ve şalvarlı modellerdi ve Harem Suare filminin kostüm odasından çıkmış gibiydiler. Bu parti Osmanlı kıyafetleri trendinin başlangıcı gibi de sayılabilir. En iyisi o davete katılanlar Osmanlı giysilerini kimselere vermesinler çünkü verirlerse trendi yakalamak için birkaç kostüm daha diktirmeleri gerekebilir.

Dikkatler Osmanlı’ya çekilecek

Modacılara soracak olursak Osmanlı kıyafetleri trendi daha öncelere uzanıyor. Özellikle de bu yılın Osmanlı'ların 700. kuruluş yılı olması dikkate alınırsa, işin uzmanlarının neden bu modayı kısa sürede podyumlara döktükleri anlaşılır.

Bahar Korçan

Ünlü sanatçıların modacısı Bahar Korçan, bugünün modasını en az iki sene evvelden gördüklerini ve Osmanlı dönemi kadın kıyafetlerinin son dönemde çok prim yaptığını belirtiyor. AMICA dergisinin çekimlerine kreasyon veren Korçan, ‘‘Bu sayede Türk kültürü daha da ön plana çıkacak. Detaylar modaya mistik bir büyü gibi girdi. Bu tarz kıyafetler tasarımcılara da uygun geliyor. Çok keyifli, masalsı bir destanı anlatır gibiler. Yurtdışında da Osmanlı vari kıyafetler çok uzun zamandır var ve beğeniyle giyiliyor. Ama Harem Suare filminin gördüğü ilgi bu kıyafetlerin alacağı tepkileri etkileyecektir ve etkiliyor da zaten’’ diyor.

Cengiz Abazoğlu

Çekimlere bir kıyafetiyle katkıda bulunan ünlü modacı Cengiz Abazoğlu, ekru, bürümcük, ipek kumaşları kullanarak ve kenarları dantel kontürlü, aşağı doğru bollaşan bu elbiseye hareket özgürlüğü vermesi amacıyla yanlarından yüksek yırtmaçlar da koydu. Abazoğlu'na göre birkaç senedir bazı Osmanlı motifleri modernize edilerek yabancı ve Türk modacıları tarafından kullanılıyor. Ünlü modacı, ‘‘Ben de Osmanlı motiflerini inceleyerek, gerçeğe yakın bir görüntü vermeye çalışarak kullanıyorum. Ama bu bir detay olayı, minimalist düşünmek lazım. Giysinin bir tarafına böyle küçük bir detay olarak yerleştirilebilir bu motifler. Film de muhakkak bir patlama yapacak ve bizlere yine esin kaynağı olacak’’ diyor.

Hakan Yıldırım

Genç ve ödüllü modacılardan Hakan Yıldırım'ın kreasyonu olan ve çekimlerde kullanılan mavi elbise ve bordo kaftan ise ödül aldığı defilede Linda Evangelista tarafından giyilmişti. Yıldırım, ‘‘1995'te ‘Anadolu Medeniyetlerinde Kadın’ defilemden alınan iki kostümle katıldım çalışmaya. Ondan sonra bütün dış defilelerden teklifler gelmeye başladı. Çekimlerde kullanılan giysiler ipek tafta kullanılarak yapıldı ve özel olarak ördürüldü. Zaten milenyumda herşey kaftanlı ve etekli olacak. Harem Suare'nin de bu anlamda modaya etkisi olacağı kesin. Dikkatler Osmanlı'ya ve onun giyim kuşamına çekilecek’’ diyor.

Cemil İpekçi

Türk modasını dünyaya tanıtan ünlü modacımız Cemil İpekçi ise, harem kıyafetlerinin ve Osmanlı giysileri modasının 10 yıldır gündemde olduğunu ve Avrupa'da da bu tarz kıyafetlerin çok tutulduğunu söylüyor. Türk ve dünya modasının başabaş gittiğini belirten İpekçi, bir tarafta moda olanın diğer tarafta da tutulduğunu söylüyor. Özellikle uzun bol elbiseleri Avrupalı’ların üzerinde görmenin çok doğal olduğunu vurgulayan İpekçi, Harem Suare filminin etkisiyle de Osmanlı kıyafetlerinin daha popüler olmasının büyük bir olasılık olduğunu belirtiyor. İpekçi ‘‘Milenyumda çoğunluğun düşündüğü gibi kalın ve renksiz giysiler değil, süslü, kaftansı ceketler ve işlemeli giysiler moda olacak. Bunun belirtileri dünyada çok uzun zamandır görülüyor’’ diyor.

Yüzyıllık ihtişam kıyafetlere yansıdı

Harem Suare filminin en önemli özelliği kıyafetlerinin orijinallerden yorumlanmış olması. O zamanların ihtişamı ve güzelliği, filmde en ince ayrıntısına kadar gözler önüne seriliyor. Kadınların en çok rağbet ettikleri kıyafetler ise yüz yıl içinde çok da fazla değişmemiş. Süslü kaftanlar ve işlemeli ayakkabılar... Ayrıca diğer bir önemli ayrıntı da takıların bir çoğunun orijinal olarak kullanılması. Bulunamayanlar da gerçeklerinin aynılarından yorumlandı. Gümüş ve altın ağırlıklı mücevherler kostümlerin bütünlüğünü sağlıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!