MICHELLE OBAMA GELECEK Mİ?

Güncelleme Tarihi:

MICHELLE OBAMA GELECEK Mİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 22:58

Hollywood yıldızları ve dünyaca ünlü müzisyenler, Uluslararası Caz Günü’nü kutlamak için burada.

Haberin Devamı

Michelle Obama Türkiye’ye mi geliyor?


Hollywood yıldızları ve dünyaca ünlü müzisyenler, Uluslararası Caz Günü’nü kutlamak için burada. Dustin Hoffman, Will Smith’in sunuculuk yapacağı söyleniyor. Quincy Jones, Herbie Hancock gibi efsaneler sahnede. Onur konuğu ise Amerikan First Lady Michelle Obama... Kimler katılacak, kimler sahnede olacak? Projeyi yaratan efsane müzisyen Herbie Hancock anlattı: “Kentinize yaratır bir kutlama olacak!”
 
Barış AKPOLAT


İstanbul, son 5-6 yılda uluslararası şöhrete sahip caz müzisyenlerinin rotasına aldıkları uğrak yerlerinden biri oldu. Kimler geldi, kimler geçti... New York’la yarışır biçimde, IKSV’nin düzenlediği Caz Festivali’nde Herbie Hancock, Marcus Miller, Wayne Shorter gibi efsaneleri ilk kez aynı sahnede buluşturdu İstanbul. Ancak tüm bu sayılanlar, önümüzde hafta yer alacak ‘Uluslararası Caz Günü’ etkinliğinin yanında adeta ‘sönük’ kalıyor. Öyle ki İstanbul, İstanbul olalı böyle caz etkinliği görmedi.
29-30 Nisan arasında Aya İrini’de düzenlenecek etkinlik ve konserler Dustin Hoffman, Will Smith gibi Hollywood yıldızlarını ve dünyanın en önde gelen cazcılarını biraraya getiriyor. Bununla da kalmayarak, onur konuğu olarak ABD First Lady’si Michelle Obama’nın da katılması gündemde. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen etkinlikte, Robert DeNiro, Morgan Freeman, Charlie Sheen, Tony Bennett gibi isimlerin sunuculuk yaptığını hatırlarsak, bu isimlerin gelmesi hiç de garip değil. Peki nedir bu Uluslarlarası Caz Günü? Detayları, UNESCO’nun desteklediği etkinliğin mimarı 73 yaşındaki caz fenomeni Herbie Hancock’dan dinleyelim .

Haberin Devamı


İlki Amerika ve Fransa’da ortak olarak düzenlenen ‘Uluslararası Caz Günü’ muhteşem bir etkinlikler zinciri. Projenin çıkış noktası nedir?

- Yaklaşık 30 yıl önce Thelonious Monk Caz Enstitüsü’nü kurduğumda amacım cazı kullanarak kültürleri ve insanları birleştirmekti. Cazın birleştirici gücünü kimse yadsıyamaz. Geçen yıllarda UNESCO’yla yakın ilişkilere girdim. Beni ‘İyi Niyet Elçisi’ seçtiler. Onlara ilk sunduğum proje ‘Uluslararası Caz Günü’ydü. Cazın diplamatik gücünü ve ciddiyetini bildikleri için bu özel günün projesini çok beğenip hemen kabul ettiler.30 Nisan Uluslararası Caz Günü ilan edildi. İlkinde UNESCO’nun merkesi Paris’te olduğundan orada bir konser, Amerika’da da iki konser verdik. Cazın başkenti sayılabilecek New Orleans’da ‘Sunrise’ New York’taki Birleşmiş Milletler Binası’nda da ‘Sunset’ adı altında konserler düzenledik. Bu projenin ikinci ayağında İstanbul’u seçtik.

Haberin Devamı

Neden Afrika ya da Avrupa’nın başka bir ülkesi değil de İstanbul?

- En büyük sebebi, Ertegün Ailesi’nin caza katkısı. Türkiye’nin ilk Amerika Büyükelçisi Münir Ertegün büyük bir caz hayranıydı ve elçilik binasında sürekli caz müzisyenlerini ağırlardı. Oğulları Ahmet ve Nesuhi Ertegün’ün dünya müziğine katkıları dillere destan. Kurdukları şirket dünya müziğini değiştirdi. Destek verdikleri tarzların yanında geleceği gören kararlarıyla da müzik tarihine damga vurdular. Ayrıca Türkiye’nin sürekli gelişmekte olan çok ciddi bir caz ortamı var. İnanılmaz Türk caz müzisyenleri yetişiyor. Madem kıtalar arası bir iş yapmak istiyoruz bunu İstanbul gibi Asya ve Avrupa’yı bağlayan bir şehirde yapmamız gerekirdi. Ayrıca Amerikan Hükümeti, Türkiye’yi bir ittifak gibi görüyor. Suriye, İran, Irak gibi Orta Doğu ülkelerine olan komşuluğunuz bizim cazla köprüler kurma fikrimizi fazlasıyla destekliyor.
 
Bono da gelecekti ama işi çıktı
 
İstanbul’a sekiz kez konser için geldiniz. Bununla birlikte dokuz olacak. Bu kez yanınızda ünlü ordusunu da getiriyorsunuz....

Haberin Devamı

- Bu dokuzuncu mu? Şehrinize kaç defa geldim, sayısını unuttum artık. Bu sefer dediğiniz gibi bir ünlü ordusuyla geliyorum. Marcus Miller, Anat Cohen, Keiko Matsui, Hugh Masekela, Robert Glasper, Ramsey Lewis, Charlie Gans, J.B.Dyas ve Thelonious Monk Jr. bu isimlerden bazıları. Ayrıca Türkiye’den Okay Temiz, Yavuz Baydar, Ayşegül Yeşilnil ve Nezih Yeşilnil Quartet, Selen Gülün, İmer Demirer, Melis Sökmen, Bilal Karaman, Hediye Güven, Seda Binbaşgil, Bora Çeliker ve Aydın Esen de bizimle olacak.

İlk etkinlikte, programı Robert De Niro, Michael Douglas ve pek çok ünlü sundu. Burada da böyle sürprizlerle karşılaşacak mıyız?
- Biraz sürpriz olsun ama mesela efsane prodüktör Quincy Jones da geliyor. U2’dan Bono’yu çağırmıştım, gelmeyi çok istedi ama işlerini ayarlayamadı. Erykah Badu da bizimle birlikte olacak. Fazlasıyla ünlü görebileceksiniz kısacası. Şehrinize yakışacak inanılmaz bir kutlama olacak, emin olun!
 


---kutu1---

First Lady davetli listesinde

Haberin Devamı

Uluslararası Caz Günü için geçen yıl Robert De Niro, Charlie Sheen, Morgan Freeman gibi isimler sunuculuk yaptı. İstanbul’daysa dedikodusu dönen en büyük isimler Will Smith, Dustin Hoffman ve Amerika Başkanı’nın eşi Michelle Obama. Obama’nın gelip gelmeyeceği büyük muamma olsa da geçen hafta düzenlenen basın toplantısında bu isimler çok konuşuldu…


---kutu2---
Gelmesi kesin olan diğer isimler
John Beasley, George Duke, Robert Glasper, Keiko Matsui, Eddie Palmieri, Al Jarreau, Milton Nascimento, Dianne Reeves, Hugh Masekela, James Genus, Marcus Miller ve Ben Williams, Terri Lyne Carrington, Vinnie Colaiuta, John McLaughlin, Lee Ritenour, Joe Louis Walker, Dale Barlow, Igor Butman, Jimmy Heath.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!