Meydan okuyan dansçılar İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Meydan okuyan dansçılar İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2007 00:00

Çağdaş dans alanında sanatçılara yurtdışında destek olan Bimeras Kültür Vakfı, ünlü dansçıları İstanbul’a getiriyor. 20 Eylül-20 Ekim arasındaki uluslararası çağdaş dans festivali iDANS, Fransa, Belçika, Pakistan, ABD, Portekiz, İsrail, Hollanda, Filistin, Almanya, Norveç, Lübnan, Hırvatistan, Macaristan ve Tayland’dan sanatçıları ağırlayacak.

17 koreografın hazırladığı 26 gösterinin en önemli özelliği, çoğunun 1990 sonrası ortaya çıkan yenilikçi ve meydan okuyan dinamiği yansıtması.

iDANS’ın programı 20 Eylül’de Adva Zakaita’nın Garajistanbul’daki performansıyla başlayacak. Ardından bir ay boyunca Julia Cima, Pichet Klunchun, Julie Nioche, Eszter Salamon, Mia Habib, Tarek Halaby, Ibrahim Quraishi, Taldans, Ivana Müller, Ziya Azazi ve Tadashi Endo gibi dünyanın önde gelen festivallerinde yer alan sanatçıların çalışmaları sergilenecek. Eserlerde çağdaş dansa yön veren Jerome Bel, Xavier Le Roy, Vera Mantero ve Rui Horta gibi koreografların alışılmışın dışına çıkarak seyirciyi nasıl kışkırttıkları izlenecek.

Aydın Teker’in aKabı adlı eseri ilk kez İstanbul’da sahnelenecek. Eser 23 ve 24 Eylül’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda festivalin özel gösterimi olarak yer alacak. aKabı’nın bir diğer özelliği de festivalin solo olmayan tek gösterimi olması. Bu dansta dansçıların giydikleri yüksek platformlu çeşitli formdaki ayakkabılar dikkat çekiyor. İki buçuk yıl süren provalardan sonra, dansçılar bunlarla performans sergilemeye alışmış.

Bu yıl özellikle solo çalışmalara yer veren iDANS’ta dans gösterileri ve konferansların yanı sıra üç konser de verilecek. Filistinli ud virtüözleri Trio Joubran, Lübnan’ın önemli çağdaş müzik bestecilerinden Zad Moultaka ve yine Lübnan’dan deneysel doğaçlama müziğin tanınmış isimleri Christine Sehnaoui, Sharif Sehnaoui ve Mazen Kerbaj dinlenebilecek.

Festivalin ana mekanı Garajistanbul ve Kenter Tiyatrosu olacak. Özel gösterimler Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, konferanslar Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü ve konserler de Garanti Kültür Merkezi’nde yapılacak. iDANS’ta yer alan etkinliklerin her birinin giriş ücreti 10-15 YTL. Ramsay Burt, Adrian Heathfield gibi dans yazarları ve akademisyenlerin katıldığı konferanslara giriş serbest. Biletler Garajistanbul gişesi ve Biletix’te.

BU AY NELER VAR

20-21 Eylül: Adva Zakai, 20:30 Garajistanbul

22 Eylül: Pichet Klunchun, 20:30 Garajistanbul

23-24 Eylül: Aydın Teker-AKabı, 20:30 Lütfi Kırdar

24-25 Eylül: Julia Cima, 20:30 Garajistanbul

27-28 Eylül: İbrahim Quraishi-Özlem Alkış, 20:30 Garajistanbul

30 Eylül: Jerome Bel - Ayşe Orhon, 20:30 Garajistanbul
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!