Metro klibiyle tanındılar madalyaya doymuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Metro klibiyle tanındılar madalyaya doymuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2011 00:00

Çoğumuz onları internetteki videoları sayesinde tanıdık. Metroda yolculuk yaparken aniden caz söylemeye başlayan müzik korosunun görüntülendiği video on binlerce kez tıklandı. Ardından çok önemli bir başarıyla adlarından söz ettirdiler. Boğaziçi Caz korusu önce Avusturya’da düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası’nda birinci oldu, ardından şampiyonların yarıştığı Grand Prix’den de altın madalya kazandı

Haberin Devamı

Boğaziçi Caz Korosu, çoğunluğu Boğaziçi Üniversitesi’nde bir kısmı da çeşitli üniversitelerde eğitim gören, bazıları da çalışan yaklaşık 40 kişilik bir gruptan oluşuyor. Şefleri henüz 24 yaşındaki Masis Aram Gözbek. Gözbek, koroya matematik bölümünde okumak için Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiği 2005’te katıldı. İki yıl koristlik yaptıktan sonra o zamanki şefin ayrılmasıyla, şefliği üstlendi. Ekibiyle 2008’de birçok üniversitede ve caz festivalinde sahne aldı, Sertab Erener’le özel konserler verdi. Aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları’nı, ertesi yıl da, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nü kazandı. Müziğe ilgisinin ne zaman başladığını sorduğumuzda şöyle diyor: “Üç yaşında oyuncak bir harmonika çalıyordum. Yedi yaşından itibaren kilise korolarında söylemeye başladım. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde ilk grubunu kurdum. 2004’te, Radyo Boğaziçi’nin düzenlemiş olduğu, 6. ‘Battle of the Bands’ yarışmasında birinci oldum...”

Sonrasında başarıları ardı ardına devam etti. Peki şu anda ne yapıyor? Koronun yanı sıra Istanbul Essence ve Yasemin Mori ile çalışıyor. Aynı zamanda, Emre Dündar ve MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda Özkan Manav ile kompozisyon çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca ‘Time Out Istanbul’ dergisinin ‘Klasik Müzik’ sayfasında yazarlık yapıyor.

Koro, 1994’te ilk kurulduğunda Boğaziçi Üniversitesi’nin bünyesinde çalışmalarını sürdürüyordu. Çoğumuz Gözbek’in şefliğini yaptığı caz korosunu metroda yolculuk yaparken aniden caz söyledikleri videoyla tanıdık ama aslında bu videodan çok önce, 2010 Temmuz’unda Çin’de düzenlenen ve yaklaşık 90 ülkeden 450’nin üzerinde koronun yarıştığı Dünya Koro Olimpiyatları’ndan üç altın madalyayla dönmüşlerdi. Amaçları sponsor bulmak ve Avusturya’da düzenlenecek Dünya Koro Şampiyonası’na katılmaktı.

Deniz Özgün’ün görüntülediği metro gösterisi bu amaçla yapıldı ve oklar hedefini buldu. Finansbank ana sponsorları, Pegasus da ulaşım sponsorları oldu. 10-17 Temmuz’da Avusturya’nın Graz kentinde düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası’nda, Çağdaş Müzik ve Folklor kategorilerinde ‘Dünya Şampiyonu’, Karma Korolar kategorisindeyse dünya ikincisi olan Boğaziçi Caz Korosu; şampiyonların yarıştığı ‘Grand Prix’de ise iki altın madalya kazanarak toplam beş altın madalyayla Türkiye’ye döndü. Şef Gözbek, “Avusturya’da Türk bayrağı göndere çekildi, İstiklal Marşı okundu. Hepimizin gözlerinden yaşlar aktı” diyor. Peki bundan sonra ne yapacaklar? Gözbek, “Yarışmadan önce günde 12 saat çalıştığımız oldu. Kısa vadede iyi bir tatil yapacağız. Yarışma ve konserlere katılmaya da devam edeceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Metro klibiyle tanındılar madalyaya doymuyorlar


NİLAY TEZSAY (30)
Erkek koristlerin paçalarını diktim


Veteriner hekim, müzisyen ve kreatif müzik direktörüyüm. İki yıldır korodayım. Başarımızın en büyük nedeni birbirimizi kollamamız ve açığını kapamamız. Her şey gönülden yapıldı. Mesela ben koristliğin yanı sıra kostümlerle bile uğraştım. Son yarışmaya çıkmadan önce iki erkek koristin paçalarını diktim. İmkanlarımız kısıtlı, Kültür Bakanlığı’ndan destek bekliyoruz.

NAZLI DÖNMEZ (22)
Kola, dondurma ve alkolden uzak durduk


Boğaziçi ekonomide okuyorum. Aslında Ankaralıyım. Yaklaşık üç yıldır korodayım. Son günlerimiz zorlu geçti. Dersleri idare etmek de zor oldu. Uzun süre ailemi göremedim. Yememizden, içmemizden feragat ettik. Alkol, dondurma, kola gibi şeylerden uzak durduk. Ama başarı bütün ağrımızı, sızımızı aldı.

YİĞİT TUNA (22)
Çoğu gecemiz uykusuz geçti


Galatasaray Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldum. Bir yıldır korodayım ve 35 konser verdik. Hayatım boyunca hep aynı anda birden fazla işle uğraştım. Ama koroyla çalışmak başka, büyük özveride bulunduk. Uykusuz kaldım. Manisa’da yaşayan ailemle onları ihmal ettiğim için kızdı ama başarımızla gururlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!