Meditasyon katkılı fitness trendi

Güncelleme Tarihi:

Meditasyon katkılı fitness trendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adı: Yoga-fit. Kısaca, yoga hareketleriyle fitness yapmak anlamında. Görünüşü kolay, ama yapması zor. Hillside City Club'da şu sıralar iki usta Yoga-fit'ci tarafından eğitmenlere öğretilen bu spor, yakın zamanda bütün üyelere açık olacak. Hem de Türkiye'de ilk defa olarak...

Yoga-fit olayının derin bir geçmişi yok. Aslında, Amerikalı fitness hocası ve Yoga-fit'i bulan kişi de, henüz çok genç. Beth Shaw, hem bedeni hem de zihni rahatlatacak bir yöntem olarak geliştirdiği Yoga-fit'i, dünyanın dört bir yanında tanıtarak vakit geçiriyor. 1994'ten beri de, Kalifornia'daki kendi stüdyosunda meraklılarına Yoga-fit öğretiyor. Onunla birlikte gelen diğer eğitmen ise, senelerce voleybol oynamış olan Irene Lim. İşte bu iki kadın, altlarında taytları, üstlerinde top'ları, günde 10-12 saat arası Hillside'da spor hocalarına eğitim veriyorlar. Yoga-fit'in Türkiye'de de gelişmesi ve yaygınlaşması için uğraşan Shaw ve Lim, dünya üzerinde nereyi bulurlarsa oraya gidip ders veriyorlar.

Türkiye'de ise, bu spora ilgi, şimdilik çok büyük. Artık yeni bir spor dalı olduğu için midir, yoksa gerçekten işe yaradığı için midir, o bilinmez. Ama ilk üç gün için üyelerden 160 kişinin derse başvurduğu da bir gerçek...

Nasıl yapılır, ne giyilir?

Peki, nedir bu Yoga-fit'in yararları? Öncelikle, doğal olarak bir zayıflama olayı söz konusu, ki bu da kadınları en çok ilgilendiren mevzu olarak ele alınabilir. Vücuda esneklik kazandırması, kuvveti arttırması, stresi azaltması da önemli. Bunların dışında, odaklanma ve konsantrasyon konularında da, sıkı bir gelişme yarattığı söyleniyor. Özellikle de, yoğun bir çalışma temposu içinde bulunan insanların bu yöntemle tamamen stresi üzerlerinden attıkları gözlenmiş. Bir de, esas olarak iç huzuru ve sükunet sağlaması açısından çok önemli Yoga-fit... Çünkü, bedenin rahatlığı ve esnekliği bir yana, bu hareketlerle insanın beyni de tamamen boşalıp, kullanıma hazır bir hale geliyor.

Geleneksel yoga duruşlarıyla fitness hareketlerini birleştiren bu spor, daha iyi bir vücudu, daha az stres ve rahatlamayla elde etmeye yarıyor. Dört ayrı çeşidi var:

Beginning Yoga-fit'te, başlangıçta rahatlamayı sağlamak için güçlendirici duruşlar ve yumuşak gerdirmeler yapılıyor. Özellikle yeni başlayanlar için çok uygun.

Expressive Yoga-fit, Fransa'da geliştirilen bir yöntem. Enerji merkezlerine ve bunları nefes alma yoluyla birleştiren iyileşme kuvvetine odaklanarak yapılıyor.

Power Yoga-fit, geleneksel şeklinin dışında, daha hareketli bir sistem olarak göze çarpıyor. Vücut ısısını yükseltiyor ve terlemeyi sağlıyor. Yeni başlayanlar için asla uygun değil... Çünkü inanılmaz bir cardio çalışması yapılması gerekiyor. Kasları uzatıyor ve gerdiriyor, bu yüzden de ağrı veriyor.

Yoga-fit Sculpt ise, daha çok kas yapmak ve kilo vermek isteyenler için pek uygun gibi. Hem stüdyoda, spor salonlarında, hem de dışarıda açık havada yapılıyor. Aslında hepsinin de açık havada ve çimlerin üzerinde yapılması söz konusu olabiliyor. Zaten yoganın amacı da, doğayla bütünleşip enerjimizi ondan almak değil mi?

Yoga-fit derslerine ne giyileceği ise, ayrı bir konu. Tabii ki, en trendi spor giysilerini üstüne geçiren, soluğu fitness salonunda alıyor. Bol sweat-shirt'ler, dar taytlar, tişörtler ve benzeri giysiler bu spor için gayet uygun. En rahat nasılsanız, öyle giyinip gelmeniz isteniyor. Çünkü sporun amacı, hem bedende hem de zihinde rahatlık ve ferahlık sağlamak... Milletimize Yoga-fit öğretmeye gelen Beth Shaw'un ise, bu konuyla ilgili tavsiyeleri şöyle: Derslere mutlaka en azından 10 dakika önce gelmek lazım. Böylelikle derse başlamadan önce rahatlayacak zaman kalır. Boş mide ile derse gelmek daha doğru oluyor. Rahatlamanın ilk kuralı, derste ve sonrasında bol bol su içmek. Bu şekilde iç temizliği sağlanıyor. Bir de tabii, haftada en az üç kere bu şekilde Yoga-fit yapmakta yarar var.

Yoga-fit seks hayatını da düzenliyor

Beth Shaw'u iki dersin arasında yakaladığımızda, bize Yoga-fit'le ilgili tüm gerçekleri açıklıyor. Özellikle de, cinsellik ve insan psikolojisi üzerine olanları...

l Yoga ile Yoga-fit'in arasındaki fark nedir?

Yoga-fit, fitness sporundan gelen birşey. Çalışan insanlar, iş dünyasında etkilerini güçlendirmek ve tabii ki streslerini atabilmek için çok terlemeyi gerektiren ağır sporlar yapıyorlar. Biz, Yoga'nın rahatlatıcı etkisiyle fitness'ın çok da ağır olmayan hareketlerini birleştirdik.

l Ve, sonuçta ortaya çıkan şeyin yararları neler?

Ortaya çıkan şeyin yararları şöyle: İnanılmaz bir vücut ve beyin jimnastiği yapılıyor. Çalışma, size müthiş bir fiziksel uğraş hissi verirken, aynı zamanda da kafayı dinlendiriyor. Günün hangi saatinde olursa olsun, sabah erken vakitte, uykunuzu almış bir halde kalkmış gibi hissediyorsunuz...

l Peki bunun psikolojik etkileri neler?

Stresi düşürmesi bir numara. Ardından fiziksel çöpünüzü boşaltmak gibi birşey oluyor. Hani mutfaktaki çöpü alıp dışarı götürürsünüz ve rahatlarsınız ya, işte vücuttaki terle birlikte fiziksel olarak, kötü düşüncelerin gitmesiyle birlikte de, zihinsel olarak rahatlıyorsunuz.

l Amerika'da başladınız, nerelere gittiniz?

Amerika'da başladıktan sonra, İskandinav ülkeleri, Orta Amerika, Costa Rica, Hong-Kong gibi yerlere gittik. Yani dünyanın dört bir yanından gelen tekliflere göre, toplanıp gidiyoruz ve oralarda Yoga-fit'i yerleştirmeye ve geliştirmeye uğraşıyoruz.

l Fiziksel olarak Yoga-fit yapmak için gereklilikler var mıdır?

Herkes yapabilir. Bunun dereceleri var. İlk başlayanlara, biraz daha ilerleyenlere ve tabii ki artık profesyonel olanlara ayrı sınıflar açılıyor. Ama herkes için kolay bir spor, özellikle daha önce hiç spor yapmamış olanlar için...

l İnsanların seks yaşamlarını da etkiliyor mu bu spor?

İnsanlar her egzersiz yaptıklarında, seks hayatlarında olumlu gelişmeler olur. Çünkü hem vücutlarını esnetmiş olurlar, hem de zihinsel sorunlarından kurtulmuş olarak, temiz ve dinlenmiş bir kafaya sahip olurlar. Bu da seksüel hisleri harekete geçirir ve etkisini gösterir. Kendinizi daha seksi hissedersiniz. Bir: Zayıflamış ve incelmiş olduğunuzu bilirsiniz. İki: Aklınız işinizde değil, kendinizde olur. Vücudunuzla daha ilgili olursunuz ve kabul etmek gerekir ki, böyle olunca da seks daha cazip gelir...

l Bu işin en uç noktası çok güzel gözükmek mi?

Güzel gözükmek bu işin en uçtaki sonucu. Asıl olay, kendini iyi hissetmek. Kendini her bakımdan iyi hisseden insan, mutlaka ki sonunda güzelleşir. Kendini çirkin, bakımsız ve rahatsız hisseden insan ise, asla diğeri kadar çekici gözükemez. Yani olay, hissetmekle ilgili...

l Çift olarak veya tek başına yapılabilir mi, yoksa illa bir sınıfa kaydolmak mı lazım?

Tek başına da yapılabilir, çift olarak da. Ama bunun için bir video kaset alıp, evde yapacaksanız, orada seyretmeniz gerekir. Çünkü belirli hareketleri aklınızda tutmak ilk başlarda zor olabilir.

l Türk insanlarının fiziksel hareketlerdeki başarısı nasıl sizce?

Ben şu anda zaten eğitimli olan spor hocalarıyla çalışıyorum. Ama çok başarılılar. Gerçekten de hareketleri bir kerede kapabilmek zordur ve onlar bunu başarıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!