Maymunlar áleminin özgür hippileri

Güncelleme Tarihi:

Maymunlar áleminin özgür hippileri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2008 00:00

Bonobolar keşfedilene kadar yeryüzünde yüz yüze sevişen tek yaratığın insanlar olduğu zannediliyordu. İnsanoğlunun onlarla başka ayıp benzerlikleri de var: Öpüşüyor, birbirlerine mastürbasyon, oral seks yapıyorlar. Ormanda bonobolardan marjinali yok, lezbiyenlik, grup seks hep onlarda. Barışı, huzuru sağlamak, arkadaş olmak, hatta selamlaşmak için bile sevişmeyi fırsat bilen bu kama sutra maymunları, özgür cinselliği savunan hippilerin savaşma seviş felsefesini uyguluyor.

Yeryüzünde sadece Kongo’da yaşayan bonobolar, hippilerin 1960’lardaki ütopyası savaşma-seviş düzenini gerçekleştirmiş görünüyor. Buldukları her fırsatta, her yerde, her pozisyonda aşk yapıyorlar. Dişiler regl oldukları birkaç gün hariç, yılın her dönemi, günün her saati sevişmeye uygun. Bu yüzden de her erişkin bonobo biri mutlaka sabah, diğeri akşam olmak üzere günde en az iki kez seks yapıyor.

Bonoboların DNA yapıları insanlarınkine yüzde 98 oranında uyuyuyor. Ama tek benzerlikleri DNA yapıları değil. Cinsel yaşamları da bizimkini aratmayacak renklilikte. Seksin bir porno filminde görülebilecek her varyasyonu bonobolar tarafından uygulanıyor: Dudak dudağa öpüşüyorlar, birbirlerine mastürbasyon, oral seks ve hatta grup seks yapıyorlar.

NE KAVGA NE GÜRÜLTÜ

Gözlemcileri hayrete düşürüyorlar. Cinsellik onlar için bir gereksinim değil, yaşam biçimi. Sadece üremek için değil, sosyal yaşamlarını kuvvetlendirmek için de sevişiyorlar. Onlara panseksist (cinsel toplanmacı) denmesinin nedeni de bu: Bonobolar için iyi bir seks, topluluğu bir arada ve barış içinde tutmanın da en kolay yolu. Birbirleriyle tanışmak, arkadaş olmak ya da sadece zevk için sevişebiliyorlar.

Kama-sutra maymunları da denilen bonobolar sevişmekten savaşmaya vakit de bulamıyor. Uzmanlara göre bonobo şiddete en az başvuran memeli. Çünkü sosyal hayatları da cinsel yaşamları kadar renkli. Bir kere, toplumu dişiler yönetiyor. Yani anaerkiller. Gerçi teke tek bakıldığında erkekler dişilerden güçlü. Ama dişilerin kendi aralarındaki işbirliği daha kuvvetli. Bir araya gelip her türlü saldırgana haddini bildiriyorlar. Aile içi şiddet gibi durumlar ortaya çıkmıyor. Zaten bonobo toplumunda, iyi bir oğulun görevi ömür boyu anasının dizinde oturmak. Toplum içindeki mevkii ise, validesinin sürü içinde ne kadar baskın bir kadın olduğuna bağlı.

TEK TABULARI ÖDİPUS

Bonobo dişilerinin bir özelliği daha var. Diğer bütün primatların aksine cinsel organları ön tarafta. Bu özellik onları yüz yüze, göz göze sevişen iki türden biri yapıyor. Diğeri homo sapiens. Bu sevişgen yaratıklar incelenene kadar misyoner pozisyonunun (yüz yüze) sadece insanoğluna özgü bir davranış olduğu düşünülüyordu. Homo sapiens demişken, eşcinsellik onlarda da mevcut. Ama tabu değil. Dişi dişiye ya da erkek erkeğe oynaşmak da günlük yaşamlarının bir parçası. Ama bu haller bilhassa dişiler arasında yaygın.

Ormanın en marjinal hayatını sürmelerine, uçlardaki fantezilerine rağmen bonoboların da bir tabusu var: Odipus Kompleksi. Bonobo toplumunda her birey birbiriyle cinsel oyun oynayabiliyor. Ana-oğul dışında!

İKİ AYAK ÜSTÜNDE DURUYORLAR

Bilimadamları şempanzelerle insanların birbirinden 6 milyon yıl kadar önce ayrıldığını düşünüyor. Cüce şempanze olarak da bilinen bonobolar ise şempanzelerden 1 milyon yıl önce ayrıldı. Şempanzelerden farklı olarak, yüz şekilleri birbirinden daha çok farklılık gösteriyor. Birbirlerini ve aynada kendilerini tanıma yetenekleri daha kuvvetli. Bonoboları primat akrabalarından ayıran diğer bir özellikleri de tıpkı insanlar gibi zamanlarının çoğunda iki ayaklarının üzerinde durabilmeleri. Bilimsel adı Pan Paniscus olan bonobolar ilk kez 1928 yılında, ABD’li anatomi uzmanı Harold Coolidge tarafından keşfedildi. Sadece Afrika’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırlarında, Zaire nehrinin kuzeyinde bulunuyorlar. 50-100 bonoboluk topluluklar halinde yaşıyorlar. Ortalama ömürleri 40 yıl kadar. Sayıları azaldığı için nesilleri tehdit altında. Besin kaynakları arasında, otlar, bitki sap ve kökleri, meyveler ve başta termit olmak üzere küçük canlılar var. Dişileri 30, erkekleri 39 kilo kadar geliyor.

BONOBONUN HAYATI

0-5 YAŞ: Bebelik ve bakım dönemi

5 YAŞ: İlk cinsel uyarım

7 YAŞ: Sosyalleşme ve çevreyi tanıma

8 YAŞ: Bir gruba girme

9-13 YAŞ: İlk regl ve olgunlaşma

10 YAŞ: Büyümenin durması

14-16 YAŞ: İlk yavrulama

16-40 YAŞ: Uzun bir cinsel yaşam

40 YAŞ: Menopoz, andropoz

HİPPİ BİR EVLAT İSTER MİSİNİZ?

Türleri tehdit altında, 10 bin kadar bonobo kaldığı tahmin ediliyor. Doğal yaşam kuruluşları ve üniversiteler bütçeler oluşturuyor, kampanyalar yürütüyor. Bunlara internet üzerinden erişim çok kolay. Bonobolara yardım için tişörtlerini, kupalarını, pullarını satın alabilirsiniz. Belki de bir bonoboyu toptan evlat edinmek istersiniz? Tabii hippi, çılgın, kafasına göre yaşayan bir evlat isterseniz. Yıllık 50 dolara tek, 500 dolara bütün bir bonobo topluluğunun masraflarını üstlenmek mümkün: www.bonobo.org.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!