Maya nedir

Güncelleme Tarihi:

Maya nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2004 00:00

Tabiatta her yerde bulunabilen bir mikroorganizma olan maya ekmeklerimizin, çöreklerimizin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlar.Ayrıca mayalı hamur işleri daha geç bayatladığı gibi özel ve hoş bir kokusu da olur. Maya ile yapılan hamur, yoğurulduktan sonra kabarması için, 20 dakika ila 1 saat arasında dinlenme süresine ihtiyaç vardır. Çünkü bu sürenin sonunda hamur iki katı büyüklüğüne ulaşır. Bu çok önemli bir püf noktasıdır. Sonra istediğiniz hamur işini yapıp, fırına vermeden tepside 20-25 dakika daha bekletmeniz gerekir. Öte yandan, verilen tariflerdeki kuru maya miktarının iki katı kadar yaş maya kullanmanız gerekir.İnce NoktalarPadişahlarımızın saray mutfağında bol hamurişli mönüler yaptırdıklarını ıspanaklı, peynirli, yumurtalı pidelerle börek çeşnilerine bayıldıklarını biliyor muydunuz?KABUL GÜNÜSebzeli Avrasya böreğiYapılışı:Öncelikle hamur için derin bir yoğurma kabının içine; yumuşamış margarin, yoğurt, sıvıyağ, limon suyu, tuz, ve kabartma tozunu ekleyelim. Bir taraftan elimizle yoğururken, bir taraftan da azar azar unu katalım. Kulak memesi yumuşaklığında, elinize yapışmayan bir hamur hazırlayalım. Sonra hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Öte yandan iç harcı için derin bir kasenin içine; yeşil soğanı, ıspanak yaprakları ve maydanozu koyalım. Üzerine küp doğranmış domatesle beraber tuz ve karabiberi ekleyip, elimizle hamur gibi yoğuralım. Sonra da rende peyniri ilave edip, çatalla karıştıralım. Artık dinlenen hamuru ikiye bölüp, hafif unlu tezgahta, 25-30 cm çapında açalım. Şimdi de kelepçeli kalıbımızın içini yağlayıp, alta birinci hamuru koyalım. Üzerine hazırladığımız harcı yayalım. Sonra da ikinci hamuru üzerine kapatalım. Değişik bir görüntü vermek için en üstünü tırtıklı bıçakla çizelim ve 175 dereceli fırında en az 40 dakika, üzire sarı-kahverengi oluncaya dek pişirelim. 10 kişilikHazırlama süresi 40 dakikaPişirme süresi 40 dakikaHamuru için250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)1 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı sıvıyağ1 adet limonun suyu1 çay kaşığı tuz1 paket kabartma tozu8 su bardağı un (biraz eksik veya fazla olabilir)İç harcı için1 adet yeşil taze soğan (ince kıyılmış)1/2 demet ıspanak (ince kıyılmış)1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)2 adet orta boy domates (küp doğranmış)1 su bardağı rende beyaz peynir1 tatlı kaşığı tuz, karabiberKremalı pastaYapılışı:Önce kek hamuru için; şeker ve yumurtayı 5 dakika çırpalım. Ilık margarin, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyip, 2-3 dakika daha karıştıralım. Orta boy bir kek kalıbını (25-30 cm çapında) iyice yağlayıp, kek hamurunu içine aktaralım ve 175 dereceli fırında 30-35 dakika pişmeye bırakalım. Bir tarafta krema için; orta boy bir tencerenin içine; süt, un, toz şeker ve çırpılmış yumurtayı aktaralım ve sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Öte yandan başka bir derin kabın içine; 2 poşet krem şantiyi ve 2 bardak sütü dökerek, mikserle 5-6 dakika, iyice katılaşıncaya dek çırpalım. Sonra da krem şantiyi, soğuyan muhallebinin içine katıp, yine 1-2 dakika karıştıralım. oğuyan kekin üzerine ve etrafına bu kremayı sürüp, Hindistan cevizi ve inciler serpiştirelim. 10 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta2 su bardağı toz şeker125 gr margarin (eritilip, ılıtılmış)1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2 su bardağı unKreması için 3 su bardağı süt2 yemek kaşığı un6 yemek kaşığı toz şeker1 adet yumurta1 paket krem şanti2 su bardağı sütAyrıca; 4-5 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!