Güncelleme Tarihi:
Nobelli tek yazarımız Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi 27 Mayıs’ta ziyarete açılıyor biliyorsunuz. 15 yıl gibi uzun süren bir zamanda tamamlanan ve dünyada bir romandan esinlenerek hazırlanan tek müze olan Masumiyet Müzesi’ni geçen hafta basına tanıtan Orhan Pamuk’u yoğun bir 15 gün bekliyor. Çukurcuma’yı edebiyatseverler için tavaf edilecek kutsal bir mekana dönüştürecek Masumiyet Müzesi’nden birkaç dedikodu vereyim size bu hafta.
Orhan Pamuk öyle büyük bir seremoni hazırlamıyormuş müze açılışı için. Cezayir Lokantası’nda, yabancı basın mensupları ve Türkiye’den sınırlı sayıda davetlinin katılacağı önce bir kokteyl arkasından da yemek olacakmış.
Masumiyet Müzesi’nin asıl açılış seremonisi akademik dünyada yapılacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından ‘Masumiyet: Müze ve Roman’ başlıklı bir sempozyum hazırlanıyor. 5-6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek sempozyuma pek çok ünlü isim konuşmacı olarak katılacak. Üniversitenin öğretim üyesi Doç. Dr. Handan İnci tarafından hazırlanan sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Jale Parla yapacak.
Aslında akademik, ağır bir bir sempozyum değil bu, romanın dünyasını, atmosferini de yansıtacak şekilde hazırlanmış program.
Romanın geçtiği dönemin Yeşilçam sinemasından ünlü isimlerin katılması planlanmış konuşmacı olarak. Dönemin masumiyet sembolleri Hülya Koçyiğit-Ediz Hun ikilisi mesela. Ancak programları uymadığı için katılamayacaklarmış.
Genç kuşağın önde gelen yönetmeni Zeki Demirkubuz da Yeşilçam’ın masumiyeti üzerine bir konuşma yapacakmış.
Dönemin müziklerinin çalınacağı bir parti de organize edilecekmiş. Konuşmacı olarak da Orhan Gencebay davet edilmiş.
Orhan Pamuk’un ayrı bir roman gibi tekrar yazdığı müzenin kataloğu da bu sempozyum sırasında ilk kez okur karşısına çıkacakmış.