Massimo Modugno geliyor

Güncelleme Tarihi:

Massimo Modugno geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Massimo Modugno: ‘‘Babamın gölgesinde yaşamak zor, ama güzel. Yaklaşık 35 dakika sahnede kalacağım. Tabii ki ‘‘Volare’’ ile başlayacağız. Sonra ‘‘Piova.’’ Ardından babamın bestelerinden bir demet...’’

Galiba ilk kez Türkiye'ye gidiyorsunuz?

- Evet ilk kez olacak, ama babam Türkiye'ye zamanında gitmişti. Hatta bana bir folklor giysisi getirmişti.

Bize babanızı biraz anlatır mısınız?

- Babam gerçek bir sanatçıydı... Her güneyli gibi ailesine törelerle bağlıydı. Evde yanımızda çalışır, beste yapar sonra ‘‘Güzel olmuş mu? Kulağa hoş geliyor mu?’’ diye coşku ile sorardı. Her türlü alet çalardı. Ama gitarına tutkusu başkaydı. Gece üşenmez, kalkar piyanonun başına oturur bestesini yapardı. Sorunca, ‘‘Şışşttt... Kaybolun ilham geldi’’ derdi. Sahneye bağlıydı... Konulu operetlerde oynamayı hiçbir şeye değişmezdi. Onca ünden sonra hiç şımarmamış, bilakis ailesine daha fazla bağlanmış, şöhretin kendisini yıpratacağından korkmuştu. Yemek yerken bile kafasında beste yapar, ağzında lokma, doğru piyanosunun başına gider notalara döker, hiçbir şey olmamış gibi yine masaya oturur yemeğine devam ederdi.

Siz de onun yolundan gittiniz.

- Bir kere mecburduk. Bir ev düşünün! 24 saat müzik konuşuluyor, yaşanıyor... İster istemez ilgi duyuyorsunuz. Yedi yaşımda gitar çalmaya başladım, kardeşlerim de öyle. 13 yaşımda ilk bestemi yaptım. Babam beğendi, ama şımartmamak için ‘‘Biraz daha üzerinde çalış’’ direktifi verdi.

Siz de babanız gibi yurt dışında daha çok sahneye çıkıyorsunuz.

- Buna babamın bir gölgesi denebilir. Adı çok büyük. Sesim de genetik olarak babamınkine benzer. Bir de onun üne kavuşturduğu şarkıları söyleyince beğeniliyor.

İstanbul'da hangi şarkıları söyleyeceksiniz?

- Yaklaşık 35 dakika sahnede kalacağım. Tabii ki ‘‘Volare’’ ile başlayacağız. Sonra ‘‘Piova.’’ Ardından babamın bestelerinden bir demet... Finalde kendi bestelerimi sunacağım... Aslında heyecanlıyım, çünkü ilk kez bir güzellik yarışmasının ortasında sahne alacağım. O kadar güzellik arasında geceyi çirkinleştirmek, sırıtmak istemem. Bunun için çok çalışıyorum ve en az iki prova yapacağım İstanbul'da.

Türkçe şarkı da söyleyecek misiniz?

- ‘‘Miss Globe’’un organizasyonunu yapan Süha Özgermi bu konuda bana bir öneri getirdi. Eğer çalışma fırsatı bulabilirsem, neden olmasın?

Bu villada bütün aile birlikte yaşıyorsunuz.

- Burası babamım bir parçası. Annem kardeşlerim, hepimiz bir arada eşlerimizle mutlu bir şekilde yaşıyoruz. İlhamlar yine burada geliyor. Sanki babam hep aramızda, bizi sınıyor. Öyle geliyor. Bu evde her köşede onunla ilgili bir anı var.

Bugün İtalyan şarkıcılar arasında kimleri beğeniyorsunuz?

- Bizim tarzımız değişik. Ama insan ister istemez modaya uymak zorunda. Eros Ramazzotti, Claudio Baglioni, Zucchero, Gianni Morandi'yi beğenirim. Sahneye çıkmasa bile Mina hâlâ bir dev olarak plak yapıyor, Milva var. Ama napoliten şarkılar bir başka oluyor. Akdeniz kokuyor... Denizi anımsatıyor. Romantizmi simgeliyor. Aşkı yaratıyor. Duyguyu getiriyor.

Kardeşiniz Andrea ile sık sık birlikte çalışıyorsunuz.

- Besteleri birlikte yapıyoruz. Ama o kadar sık sahneye çıkmıyoruz. Aslında aynı yolda ayrı ayrı paralel yürüyoruz.

Yakında tanışacağınız Türk seyircisinden özel bir isteğiniz var mı?

- Var tabii... Sahnede Volare'yi söylerken bana eşlik etmelerini isteyeceğim hep bir ağızdan söyleyelim... Babamı tekrar birlikte analım. Çünkü babam bir dünya sanatçısıydı...

Bay Volare'nin oğlu ‘‘Miss Globe’’ güzellik yarışmasında sahne alacak

Bir zamanların ünlü İtalyan şarkıcısının oğlu İstanbul'da babasının eserlerinden bir demet sunacak. Domenico Modugno dünyada en çok plağı satılan İtalyan olarak tanınıyordu.

VOLARE ohh-ohhh

Cantare ohh-ohh-ohh-ohhh

Nel blu dipinto di blu

Felice di stare con to

E volavo e volavo

piu alto del sole

e ancora piu su.

Hey gidi Domenico Modugno hey...

Ne güzel şarkı ‘‘Volare.’’

Şarkının ötesinde bir simge, bir şiir bir tutku, bir melodi...

Ne diyor şarkı:

Uçmak oh-ohhh

Şarkı söylemek ohh-ohh-ohh-ohh

mavinin içindeki gökyüzünde

seninle birlikte mutlu olmak.

Sonra uçmak, uçmak mutluluktan

güneşin ötesine seninle birlikte

uçmak...

Gerçekten Modugno bu şarkısıyla tüm dünyayı kendisi ile birlikte uçuruyordu. ‘‘Volare ohh-ohh ohh...’’

Ellili yılların sonlarına doğru Domenico Modugno'nun bu eseri San Remo Şarkı Festivali'ni kazanmıştı. ‘‘Volare’’ ya da gerçek adı ile ‘‘Nel bul dipinto di blu’’ o kadar moda olmuştu ki, herkesin ağzında sözleri bilinmese bile ıslık üflemesi haline gelmişti.

Özellikle Amerika'da en çok satılan yabancı şarkı unvanını yıllarca kimseye kaptırmamıştı.

Domenico Modugno'nun ‘‘Volare’’ dışında ikinci dev eseri ‘‘Piove’’ hemen ertesi yılki San Remo Şarkı Festivali'ni uzak ara almıştı.

Nereden nereye...

‘‘Bay Volare’’ 1994 yılında küçük bir Sicilya takımadasında göçüp gitti... Zaten 1984'te bir beyin kanaması geçirmiş ve felç olmuştu.

Şimdi Domenico Modugno'nun çocukları, babalarının dev adını sahnelerde, plaklarda sürdürüyorlar... Andrea ve Massimo Modugno gerek besteleri gerek sahneleri ile babalarının anısını yaşatıyorlar.

Massimo Modugno, 25 Temmuz'da İstanbul'da ‘‘Miss Globe’’ güzellik yarışmasında konuk sanatçı olacak... Babasından miras şarkıları tek tek okuyacak... Volare'yi Piove'yi, Lazzarella'yı... Tıpkı babası gibi Napoliten şarkılar söyleyecek, sonra kendi parçalarını çalacak...

Massimo Modugno ile İstanbul'a gelmeden önce Roma'daki muhteşem ‘‘Modugno’’ villasında görüştük.

‘‘Bay Volare’’ 1994 yılında küçük bir Sicilya takımadasında göçüp gitti... Zaten 1984'te bir beyin kanaması geçirmiş ve felç olmuştu. Şimdi Domenico Modugno'nun çocukları, babalarının dev adını sahnelerde, plaklarda sürdürüyorlar... Andrea ve Massimo Modugno gerek besteleri gerek sahneleri ile babalarının anısını yaşatıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!