Mardin’den Tevs sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Mardin’den Tevs sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2006 00:00

Geçen hafta toprağa verilen ünlü müzik yapımcısı Arif Mardin’in ölmeden önce hazırladığı son albümde, Grammy ödüllü Norah Jones’a, Türkiye’nin unutulmaz caz sanatçısı Sevinç Tevs’in bir şarkısını yorumlattığı ortaya çıktı. Mardin Ailesi, Arif Mardin’in aldığı Grammy’leri, altın plakları ve diğer ödülleri sergilemek için İstanbul’da bir Arif Mardin Müzesi kurmayı düşünüyor.

GEÇEN çarşamba günü Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilen dünyaca ünlü müzik prodüktörü Arif Mardin’in, ölmeden önce büyük bir kısmını tamamladığı son albümünde, kendisinin keşfedip müzik dünyasına kazandırdığı, Grammy Ödüllü sanatçı Norah Jones’a, yıllar önce ünlü Türk caz sanatçısı Sevinç Tevs için yazdığı "Long Live For You" isimli şarkıyı söylettiği ortaya çıktı.

Arif Mardin’in romancı eşi Látife Mardin, oğlu Yusuf Mardin ve kızı Jülide Mardin’den edindiğimiz bilgiye göre, Sevinç Tevs’i dinleyen Norah Jones, büyük bir şaşkınlıkla Arif Mardin’i arayarak "Bu ses de, bu beste de harika. Beni bu sesin sahibiyle tanıştırır mısın" diyor. Arif Mardin, Tevs’in yıllar önce öldüğünü, ama şarkıyı bu kez Norah Jones’un sesinden kaydetmek istediğini söylüyor. Jones da "Long Live For You" şarkısını seslendirmek için hemen stüdyoya giriyor. Látife Mardin, "Arif, hasta yatağında albümü tamamlamak için büyük çaba sarfetti. Çok az bir şey kalmıştı. Onu da oğlumuz Yusuf’a havale etti ve gözlerini kapadı" dedi.

Mardin’in oğlu Yusuf Mardin ise babasının bu albüme çok önem verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Norah Jones’un dışında Bette Midler, Chaka Khan, Bee Gees, Raul Midon, Diane Reads de stüdyoya girip babamın şarkılarını seslendirdiler. Yani albümde babamın keşfettiği ve beraber çalıştığı herkes var. Yüzde 85’i bitti. Kalanı da ben bitireceğim."

Látife Mardin, eşinin hastanede yatarken, öldüğü zaman Karacaahmet Mezarlığı’na gömülmeyi vasiyet ettiğini de söyledi ve bu konuda kendilerine yardımcı olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve İstanbul Valisi Muammer Güler teşekkür etti.

Tevs, cazın altın sesiydi


1930 Ankara doğumlu olan Sevinç Tevs, Ankara Devlet Konservatuvarı’nın şan bölümünde okuduğu yıllarda kardeşi Sevim Tevs ile birlikte Ankara Radyosu’nda günün popüler parçalarını seslendirmeye başladı. Daha sonra çalışmalarını tek başına sürdüren Sevinç Tevs, 1949’da İlham Gencer’le birlikte İstanbul Radyosu’nda yaptığı programlar büyük ilgi gördü. İngiltere’de BBC’ye program yaptı, uzunca bir süre ABD ve İngiltere’de çalıştı. Sevinç Tevs, 46 yaşında kanserden öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!