Maraş dondurmasına aroma katılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Maraş dondurmasına aroma katılamayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 13, 2005 00:00

MaraÅŸ dondurmasına aroma katılamayacak, SaÄŸlık Bakanlığı, tuz paketlerinin üzerine iyotlu tuzun yararlarını gösteren etiket bastıracak. TebliÄŸe göre, tuz beyaz renkte olacak ve yabancı madde içermeyecek. Sofra tuzunun homojen olması gerekirken, tuzun tane büyüklüğü de belirlendi.Tarım Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak hazırladığı, Sofra ve Gıda Sanayii Tuz TebliÄŸi, Dondurma TebliÄŸi, Hızlı DondurulmuÅŸ Gıda Maddeleri TebliÄŸi ve Gıda Maddelerinde Okratoksin A Seviyesinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları TebliÄŸi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.SOFRA TUZUNA Ä°YOT ZORUNLULUÄžUSofra tuzuna kilo başına 50-70 miligram oranında potasyum iyodür veya 25-40 miligram oranında potasyum iyodat katılması zorunluluÄŸu bulunuyor. Gıda sanayii tuzuna ise iyot ekleme zorunluluÄŸu bulunmuyor. Ä°yot tüketmemesi gereken kiÅŸiler için iyotsuz tuz üretimi yapılabilecek. Ancak gıda sanayii tuzu doÄŸrudan tüketiciye sunulamayacak.SAÄžLIK BAKANLIÄžI ÖNERÄ°SÄ°Ä°yotlu tuz ambalajında kolay görünen boyutta ve ürün adıyla aynı yüzde "SaÄŸlık Bakanlığı Ä°yotlu Tuz Kullanılmasını Öneriyor" yazılı sembol kullanılacak. Ä°yot eklenen tuzun etiketinde son tüketim tarihi belirtilecek. Ancak iyot eklenmeyenlerde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.Ä°yot tüketmemesi gereken kiÅŸiler için üretilen iyotsuz sofra tuzunda ambalaj büyüklüğü 250 gramı geçmeyecek. Etiket üzerinde, ambalajla kontrast teÅŸkil edecek renkte ürün adı olarak "iyotsuz sofra tuzu" ifadesi yer alacak. Sofra tuzunda; ürün adının "iyotlu sofra tuzu" olarak belirtilmesi gerekiyor. Etiketinde kullanım bilgisi olarak "serin, kuru ve ışıksız ortamda aÄŸzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir" ifadesinin yer alması gerekiyor.Gıda sanayii tuzunun etiketinde ise "Gıda sanayii için üretilmiÅŸtir" ifadesi ürün adıyla birlikte ve ambalajla kontrast teÅŸkil edecek renkte yer alacak. Ä°yot eklenip eklenmediÄŸi de etiket üzerinde belirtilecek.ÇEÅžNÄ°SÄ°Z DONDURMADA RENKLENDÄ°RÄ°CÄ° KULLANILMAYACAKDondurma TebliÄŸiyle de dondurmanın tekniÄŸine uygun ve hijyenik ÅŸekilde üretim, hazırlama, iÅŸleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını saÄŸlayacak özellikler belirlendi. Dondurma üretiminde kullanılan sütün, en az pastörizasyon veya pastörizasyona eÅŸ deÄŸer bir iÅŸlem görmüş olması gerekecek. Meyveli dondurmanın ağırlıkça en az yüzde 15 oranında meyve içerecek. Meyve suyunda ağırlıkça en az yüzde 2.5 oranında titre edilebilir asit bulunduran meyveler ve tropik meyve ilaveli meyveli dondurmalarda ise meyve oranı ağırlıkça en az yüzde 10 oranında olacak. Fındık, fıstık, ceviz, antep fıstığı, badem gibi sert kabuklu meyve eklenen dondurmalarda meyve oranı ağırlıkça en az yüzde 5 oranında olabilecek.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!