Malkovich yerine bizi tercih etti

Güncelleme Tarihi:

Malkovich yerine bizi tercih etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 00:00

Yönetmen Ali İlhan, ilk uzun metraj filmi “Sinyora Enrica ile ıtalyan Olmak”la büyük ses getirdi. Ayrıca efsane oyuncu Claudia Cardinale’yi filmde oynamaya ikna ederek de herkesi şaşırttı. ışte bu ilginç projenin perde arkası...

Haberin Devamı

FİLMDEN FOTOĞRAFLAR

* Daha önce üç kısa filminiz vardı. Uzun metraj için yapımcıyı nasıl buldunuz?  

- Tabii ki her kısa filmci kendi uzun metrajını çekmek ister ama bunun için doğru anı beklemek lazım. Elinizdeki her hikayenin filme alınmaya değip değmeyeceği belli değil, doğru projeyi seçmek lazım. Ben de o doğru anı, doğru projeyi bekledim.

* Filmin hikayesi nasıl çıktı?

- Yıllar önce şans eseri Rimini’de bir kadınla tanıştım. O kadın Sinyora Enrica’ydı... Yılbaşı arifesinde yemek yerken birlikte fotoğraf çektirdik. Sonrasında fotoğraflara tekrar bakarken, beş dakika kadar kadeh kaldırırken çekilen fotoğrafımıza daldım. ışte o zaman filmin adı ortaya çıkmıştı.

* Yani bu, onun hikayesi mi?

- Hayır, filmin onun hayatıyla yakından uzaktan bir alakası yok. Sadece onunla çektirdiğimiz fotoğraf esin kaynağım oldu, o kadar.

DÜNYA TATLISI BİR KADIN O

* Peki Claudia Cardinale’ye nasıl ulaştınız?


- Böyle bir karakter için ya Sofia Loren ya da Claudia Cardinale’ye gitmemiz gerekirdi. Loren, o sıralar “Nine”ı çekiyordu. Biz de Cardinale’nin peşine düştük. Can Arca ve Elvan Arca bu konuda çok başarılı bir çalışma yürüttü. Cardinale, senaryoyu okuduğunda çok beğendi, tek şartı beni de görmekti. Hemen Paris’e uçtum. Yarım saatlik görüşmeden sonra “evet” dedi.

* Bildiğim kadarıyla çok da güçlü bir rakibiniz varmış...

- Evet, bizim şanssızlığımız aynı dönemde John Malkovich’in bir projesi de kendisine ulaşmıştı. Claudia Cardinale iki film arasında kaldı. Sonunda hikayeyi çok sevdiği için bizim projemizi kabul etti. Bu gerçeği film çekimleri sırasında söyledi. Zaten dünya basınına verdiği röportajlarda da bundan “kariyerimin filmi” olarak söz ediyor. Çünkü film onunla çok ilintili.

* Kendisinin çalışma disiplini nasıl?

- Hayatımda hiç bu kadar düzenli çalışan, dünya tatlısı, sempatik bir oyuncu görmedim. ışi yokken bile kendisine hazırlanan özel odaya gitmiyor, sürekli sette bizlerle birlikte durmaya özen gösteriyordu. Zannedersiniz de Ayşe teyze! Bizim için set bitene kadar Cardinale değildi, bizden biriydi.

* Film Türkiye’de 3 Aralık’ta vizyona girecek. ıtalya’da gösterimi ne zaman?

- Roma Film Festivali’ne katıldıktan sonra ıtalya gösterim tarihi belirlenecek. Sadece ıtalya’da değil aynı zamanda Fransa ve Amerika’da da gösterime girecek.

BENİMKİ CAHİL CESARETİ

* İlk uzun metrajınızı bu şartlar altında, bu kadar zengin bir kadroyla çekmenizi meslektaşlarınız nasıl karşıladı?


- Bendeki cahil cesareti! Çekimler sırasında öyle hissetmiyorsunuz ama iş bittikten sonra sonuca, yaptıklarınıza inanamıyorsunuz. Claudia Cardinale de bana ilk filmimi çekiyormuşum gibi hissettirmedi. “Sen beni bir yönetmen olarak çağırdın, ben de bir oyuncu olarak geldim” dedi.

* Filmin tamamı İstanbul’da mı çekildi?

- Dört hafta Kartal’da çekim yaptık, dış sahneler için Rimini’ye gitti.

* Cardinale bir ay İstanbul’da kaldı, gezme fırsatı buldu mu?

- Birçok kez teklif ettik ama çekimler bitmeden gezmek istemedi.

Haberin Devamı

CARDINALE’YE VERİLEN ÖDÜL FESTİVALE KATKI SAĞLADI

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ilk kez bir yabancı oyuncu, ulusal dalda “en iyi kadın oyuncu” ödülü kazandı. Ödül beklentiniz var mıydı?


- En iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi filmi, daha doğrusu en azından bunlardan bir tanesini bekliyordum. Bizim için en iyi kadın oyuncu ödülü çok önemli. Çünkü kazanacağımız hiçbir ödül Edirne’den ileri gidemezken, bir yabancı oyuncuya ödül verilmesi festivale de katkı sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!