Sağ olsaydı Nejat baba da ‘Marko Paşa’yı değiştirirdi

Güncelleme Tarihi:

Sağ olsaydı Nejat baba da ‘Marko Paşa’yı değiştirirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 01:23

Nejat Uygur’un uzun yıllar sahnelediği “Marko Paşa” oyunu, usta oyuncunun doğum günü olan 9 Ağustos’ta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda perde açacak. Süheyl-Behzat Uygur kardeşler, oyunu müzikal olarak izleyiciyle buluşturacak.

Haberin Devamı

* “Marko Paşa” oyununu yeniden sahneye koyuyorsunuz ama bu kez bir müzikal olarak... Bu fikir nereden çıktı?
- Behzat Uygur: Bundan önceki oyunumuz “Dünyanın Sonu”nda da şarkılar kullanmıştık. Seyirciden aldığımız sinyal, müzikal istedikleri yönündeydi. Zaten bir Nejat Uygur oyunu sahnelemeyi düşünüyorduk, “Marko Paşa”yı müzikal yapalım dedik.
- Süheyl Uygur: Eminim ki sağ olsaydı Nejat baba da bu oyunu şimdi farklı oynardı.

* Oyunun hazır hale gelmesi ne kadar sürdü?

- Behzat Uygur: Altı ayımızı aldı. Masa başı çalışmasıyla birlikte bu süre daha da uzuyor tabii.
- Süheyl Uygur: Çok uzun süre hazırlık yaptık çünkü Nejat Baba gibi oynamamamız lazımdı. En çok zaman alan da müzik ve dans koreografileri oldu. Bize kalırsa çok güzel bir iş çıktı ortaya... Herhalde Nejat Baba’yı utandırmamışızdır.

* Bir duayenin canlandırdığı oyunu farklı şekilde izleyiciyle buluşturmak cesaret gerektirmiyor mu?
- Behzat Uygur: Hazırlık sürecinde ekip olarak mutlaka tereddüt yaşamışızdır. Sonuçta Nejat Usta’ya layık bir iş çıkarmaya çalışıyorduk. Ama o tereddütler çalışma sürecinde kafamızdan silindi. Geriye sadece bu oyunu mümkün olan her yerde oynamak kaldı.

ANNEM 25 YIL SONRA YENİDEN SAHNEDE

* Oyunda sizin dışınızda kimler var?
- Behzat Uygur: Şahnaz Çakıralp var, kendisi iki yıl sonra tiyatroya döndü. Ayrıca genç isimler de var. Leyla Yüngür, Burcu Afşin, Önder Keskin...

* Bu arada anneniz Necla Uygur da 15 yıl aradan sonra bu oyunla tiyatro sahnesine döndü. Kendisine bu kararı aldıran neydi?
- Behzat Uygur: Buradaki en büyük taş tabii ki Necla Uygur. Annemiz bu ekibin içinde olunca gönlümüz çok rahat olarak seyirci karşısına çıktık. Dediğin gibi 15 yıldan beri sahneye çıkmıyordu ve aslında tiyatroyu çok özlediğini biliyorduk. Kendisine rol teklif ettiğimizde hiç düşünmeden “Seve seve, evet” dedi.
- Süheyl Uygur: Annem 25 yıl önceki rolünde yine... Yani evin kaynanası... Hepimizden çok özveri gösteren, provalara en önce gelip en son çıkan kişi o... Nejat Uygur’dan aldığı bayrağı bizimle taşıyor.

MÜZİKAL ŞARKILARINDAN ALBÜM YAPACAĞIZ

* Oyunu Nejat Uygur’un doğum günü olan 9 Ağustos’ta sahnelemek kimin fikriydi?

- Behzat Uygur: Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, Türkiye için çok önemlidir. “Marko Paşa Müzikali”ni Harbiye’de oynayalım diye düşününce, “Mutlaka Nejat Uygur’un doğum gününe denk gelsin” dedik.

* Bu özel günün anısına izleyicileri bir sürpriz bekliyor mu?
- Behzat Uygur: Evet, bir sürprizimiz olacak. Bu aslında Nejat Uygur Tiyatrosu’nun seyirciye bir selamı olacak. Herhalde 4 bin 500 ile 5 bin civarında kişi olacağız.
- Süheyl Uygur: Oyunun sonunda seyirci gözyaşlarını tutamayacak.

* Müzikalde kullanılan şarkıları albüm olarak müzikseverlere sunmayı düşünmüyor musunuz?
- Behzat Uygur: Düşünüyoruz. Tamamen bir sosyal sorumluluk projesi olacak bu. Oyuncularımızın dışında pop dünyasının ünlüleriyle birlikte karma bir albüm hazırlayacağız.

Haberin Devamı


YAŞASIN TİYATRO

Haberin Devamı


- Behzat Uygur: Bir futbol maçında kazanılan galibiyetten sonra başkan soyunma odasına gelir, pirimleri dağıtır ve futbolcu çok mutlu olur ya... Bizim aldığımız pirim de oyunun sonundaki alkış oluyor. Arzumuz, sadece bizim oyunumuza değil bütün tiyatro oyunlarına ilgi göstermeleri. Hayatında hiç tiyatro oyunu izlememiş bir genç kuşak söz konusu ne yazık ki. Ama 9 Ağustos’ta Harbiye dolu dolu olacak, eminim. Herkesi bekliyoruz.
- Süheyl Uygur: Yaşasın tiyatro...


DEVLERİN YERİNDE ŞİMDİ ONLAR VAR

* Süheyl Bey, yıllar önce babanızın canlandırdığı kılıbık damat Hayrullah rolünü siz üstlendiniz. Bu nasıl bir his?
- Süheyl Uygur: Ağır bir rol çünkü Nejat usta yıllarca oynamış. Kaldırmak hakikaten çok zor oldu. Başlarda kara kara düşündüm. Neyse ki Behzat, annem ve yönetmenimiz çok destek oldu. Nasıl oldu bilmiyorum ama çok şükür bir şekilde kalktım altından. İlk sahnede aldığımız alkıştan sonra rahatladım. Ama tabii Açıkhava heyecanı başka, yine elim ayağım titriyor.

* Zamanında Bahri Beyat’ın oynadığı avukat Suat rolü de artık sizde, öyle değil mi Behzat Bey?
- Behzat Uygur: Evet. Türk tiyatrosunun en önemli isimlerindendir Bahri Beyat, Allah rahmet eylesin. Nejat Uygur’la çok kez aynı oyunda yer almıştır. Oyunlarda daha çok pas atan adamdır. Her rolde olduğu gibi Suat’ta da küçük değişiklikler yaptık ama 80’lerdeki duyguyu kaybetmedik.


BAKMADAN GEÇME!