Aşık Veysel rolü gözümü korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Aşık Veysel rolü gözümü korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2014 01:58

Çekimlerine ağustos ayında başlanacak “Uzun İnce Yol” filminde halk ozanı Aşık Veysel’i İnanç Konukçu canlandıracak. Konukçu, gelecek yıl gösterime girecek filmdeki bu önemli rol için hazırlıklara aylar öncesinden başladı.

Haberin Devamı

*Bir süredir Aşık Veysel’in hayatının film olduğu konuşuluyordu. O önemli rol size teklif edilince şaşırdınız mı?
- Ben de daha önceden böyle bir projenin varlığından haberdardım. Hatta oyuncular arasında da “Aaa duydun mu böyle bir proje yapılacakmış” diye konuşuluyordu. Hoş bu tarz konuşmalar 100 film için yapılır, çok azı hayata geçer. Bu projeye gelince... Bana teklif menajerim vasıtasıyla geldi. Görüşmelerden bir süre sonra Aşık Veysel’i benim oynayacağım kesinleşti.

*Bekleme süreci nasıl geçti, sancılı mıydı?
- Oyuncular açgözlüdür, her rolü oynamak isterler. Ancak itiraf etmem gerekir ki herkesin gönlünde taht kurmuş Aşık Veysel’i oynamak gözümü korkutmuyor değil!

*Neden?

- Çünkü herkesin kafasına farklı bir Aşık Veysel var. Benim kafamdaki fotoğrafı yönetmene nasıl yansıtacağım, ortaya nasıl bir şey çıkacak, hep birlikte göreceğiz. Ama biraz korkunun olması da gerekiyor bence.

*Aşık Veysel’in hayatının hangi dönemini ele alacaksınız?
- Tam “Veysel” olduğu dönem; 25-40 yaş arasını canlandıracağız. Dertlerini ve aşkını anlatmaya başladığı yılları yani...

*Aşık Veysel’i ne kadar tanıyordunuz, teklif size geldikten sonra bildiklerinizin üzerine neler kattınız?
- Zaten meraklı bir adamımdır, ayrıca genel olarak türküleri çok severim. Aşık Veysel türkülerini de elbette biliyordum, ona dair belgeselleri önceden izlemiştim. Onu canlandıracağım kesinleşince aynı belgeselleri bu sefer daha dikkatli seyrettim.

SAZ DERSLERİ ALMAYA BAŞLADIM
*Peki Aşık Veysel’in hayatında sizi en çok etkileyen şey ne oldu?

- Bu kadar vicdanlı bir adam olması... Bir insan bu kadar aşk dolu olamaz. Gerçekten gönül gözü çok açık olan, çok özel bir adammış. Bütün türkülerinin bir hikayesi ve anlamı var, onun hayatında yaşanmış bir noktaya değiniyor. Tüm bunları bilerek türkülerini mırıldanmak çok ayrı bir keyif bence.

*Oynayacağınız rol fiziksel açıdan da çok zorlu...

- Evet, fiziksel olarak bir oyuncuyu zorlayacak durumlar söz konusu. Ne yapayım, bana kolay gelsin diyorum (gülüyor). Bunun yanı sıra nereden bakarsanız bakın, şehir çocuğuyum. Bu yüzden onu canlandırırken çok dikkatli ve özenli davranmam gerekiyor. Çok zor bir rol ama iyi ki de benim oldu.

*Kendi kendinize gözlerinizi kapatıp empati kurmaya çalışıyor musunuz?
- Gözlerimi kapatarak bir takım çalışmalar yapıyorum ama bizim filmimizdeki asıl malzeme bu değil.

*Filmde saz çalıp, türkü söyleyecek misiniz peki?
- Şu an saz dersleri alıyorum. Filmde hem saz çalacağım hem de türkü söyleyeceğim.

*Sesiniz nasıldır?
- Bir yerde sahne alamam ama fena da değilimdir.

*Aşık Veysel’in hangi türküsünü sever ve dinlersiniz?
- Bu sorunun cevabı, o anki ruh halime göre değişiyor.

*Şu an hangi türküsü sizi cezbediyor mesela?

- Bu aralar “Güzelliğin on para etmez, bendeki aşk olmasa” türküsünü çok mırıldanıyorum.

İÇE DÖNÜK VE ARABESK BİR AŞIĞIM
*Eşi Esma’nın kendisini terk edeceğini hissettiğinde, zor durumda kalmasın diye ayakkabısının içine para koyduğunu çoğumuz biliyor. Sizce Aşık Veysel’den başka hangi erkek böyle bir şey yapar?
- Aşık adam yapar. İşte böyle bir vicdana sahip olması beni asıl şaşırtan... Aslında bu hikayenin doğru olup olmadığı tam olarak bilinmiyor. Ancak bu hikaye doğru olmasa bile Veysel nasıl iyi bir adam ki, çevresindekiler ona böyle bir hikayeyi yakıştırmayı uygun görmüş. Üstelik sadece bir kadına değil, toprağa, ağaca, böceğe olan aşkı da çok üstün.

*Sizin böyle aşklarınız var mı?
- Var galiba, hayvanlara karşı çok duyarlıyım. İki kedim, bir köpeğim var.

*Peki sizce aşk nedir?
- Ayrı kalmaktır. Ayrı kalınca aşık olduğunuzu fark edersiniz.

*Siz aşkı nasıl yaşarsınız?
- İçe dönük ve arabesk bir aşığım. Bu toprağın insanı her ne yaşarsa yaşasın, aşka düştüğünde kendini Müslüm Gürses dinlerken bulur.

AŞIK VEYSEL’İ TAKLİT ETMEYECEĞİM
*Rolünüze nasıl hazırlanıyorsunuz, plastik makyaj denemeleri yapmaya başladınız mı?

- Plastik makyaj provasına önümüzdeki günlerde başlayacağız. Şu aralar “Kaçak” dizine devam ettiğim için çok yoğun bir çalışma içine giremedim, ama dizi tatile girer girmez başlayacağım. Hatta yaşadığı yerleri görmek için Sivas’a gitmeyi düşünüyorum.

*Aşık Veysel’i daha önce “Benzemez Kimse Sana” yarışmasında Cem Kılıç canlandırmıştı. Cem Kılıç’ın performansı herkesten tarafından çok beğenilmişti. Siz bu bölümü izlediniz mi?
- İzlemedim, o yüzden ne desem yanlış olur. Bir de şunun ayrımının iyi yapılmasını isterim ki, ben filmde Aşık Veysel’i taklit etmeyeceğim, Aşık Veysel olma durumunu yansıtacağım. Bu ikisi farklı şeyler bence. Taklit yeteneğim çok gelişmiştir ama Aşık Veysel’i taklit etmek istemiyorum. Tek istediğim ona olabildiğince yaklaşmak.

HAZİRAN SONUNDA AİLESİYLE GÖRÜŞECEĞİM
*Filmde öz babaannesini canlandıracak olan Yeliz Şatıroğlu ile Aşık Veysel hakkında konuşuyor musunuz, bilgiler alıyor musunuz?

- Dizi yoğunluğu biter bitmez ilk işim Yeliz’le bir araya gelmek, Aşık Veysel’i bir de ondan dinlemek olacak. Hatta ailesinin diğer üyeleri onu nasıl anlatacak, onunla ilgili neler söyleyecekler çok merak ediyorum. Bu görüşler bana çok yardımcı olacak.

*Ailesiyle ne zaman görüşeceksiniz?
- Haziran sonunda Sivas’a gidiyoruz, o zaman görüşeceğiz.

*Çekimlere ne zaman başlayacaksınız?
- Ağustosun başında başlayacak, ay sonuna kadar devam edeceğiz. Daha sonra kış aylarını bekleyip kar yağdığında 10 günlük bir çekim daha yapacağız.

*Filmin yönetmenliğini Bilal Babaoğlu üstleniyor. Bu onun ilk uzun metraj filmi... Nasıl bir çalışma olacak sizce?
- Bilal Abi’nin daha önce yaptıkları da çok sağlam işler. Böyle bir projeye giriştiği için çok mutluyum. Kendisi bu konuda çok iddialı, iyi bir iş çıkaracağına eminim.

*Aşık Veysel’den sonra başka kimi canlandırmak istersiniz?
- Benden olmaz ama Deniz Gezmiş’i oynamayı çok isterdim. Bir de Bülent Ecevit...

Haberin Devamı

BU FİLM İZLENİR
Filmin gişesi nasıl olur sizce?

- Açıkçası işin popülist kısmından kaçmaya çalışacağız. Tek derdimiz Aşık Veysel’in hikayesini samimi bir şekilde beyazperdeye yansıtabilmek. Elbette her film gişe yapmak ister ama Aşık Veysel’in de çok meraklısı var, bu film izlenir diye düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!