Madonna’nın dans öğretmeni onu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Madonna’nın dans öğretmeni onu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 00:00

Kanal D’de yayınlanan "Benimle Dans Eder misin" yarışmasından tanıyorsunuz onu. Aydan Uysal ateş kırmızısı saçları ve başının üzerinde dönebilmesiyle ünlendi. Yarışmada dördüncü oldu. Ama bu onun için ne bir başlangıç ne de bir sondu.

"Benimle Dans Eder misin" bittikten sonra Nike’ın dünya çapındaki dans yarışmasına başvurdu. Önce Türkiye birincisi oldu. Ardından Hollanda’da düzenlenen finallerde ilk beşe girdi. Yakın zamanda Los Angelas’a gidecek, ödülünü alacak: Madonna’nın dans eğitmeni Jamie King’den özel ders.

1983 yılında Ordu, Ünye’de bir ailenin dördüncü kızı olarak dünyaya geldi. Annesi ev hanımı, babası inşaat ustasıydı. İlkokulu Ünye’de okudu. İlkokuldan sonra babasının işleri dolayısıyla İzmir’in Selçuk ilçesine göç ettiler: "Hayatımın yarısı Karadeniz’de, yarısı Ege’de geçti. Hálá her sene fındık zamanı Ünye’ye gideriz."

Ortaokul ve liseyi Kuşadası’nda bitirdi. Çocukluğunda veteriner olmak isterdi. Çünkü tam bir hayvan delisiydi. Bu zaafı yüzünden kendini bildiği ilk günden beri et ve tavuk yemiyordu. Sokaktan toplayıp getirdiği kedi, köpeklerden tüm aile illallah etmişti. Dans ile ortaokul yıllarında tanıştı. Odasına kapanıp kapanıp çalışıyordu. Madonna, Missy Eliot, Janet Jackson hayranıydı. Ortaokulun son sınıfında birkaç arkadaşıyla birlikte ilk dans grubunu kurdu. Ama danstaki dönüm noktası sonra geldi.

1999 yılıydı. "Cartel bir numara / En Büyük / Cehennemden çıkan çılgın Türk" şarkısı ve Cartel Grubu yeni patlamıştı. Türkiye rap, break dance ve hip hop’la tanışıyordu. Bir gün okula giderken, meydanda dans eden 5-6 genç gördü. Amuda kalkıp, kafalarının üzerlerinde dönüyorlardı. O an hayatı boyunca dans etmek istediğini anladı. Çantasını fırlatıp koşarak gençlerin yanına gitti. "Bana da öğretin, ben de kafamın üzerinde dönmek istiyorum" dedi. Ama kaba bir tavırla defedildi. Çünkü erkek değildi! Kuşadası ve civarında kızların break dance yapabildiği henüz görülmemişti.

Halk danslarına başladı. Türkiye’ye ait tüm yöre danslarını öğrendi. Zaten inşaat işçisi olan babası da zıpır danslar yapmasındansa, folklor oynamasını tercih ederdi. Ama babası Aydan’ın break dance’dan vazgeçmediğini bilmiyordu: "Hareketi önce kafamda çözmeliyim. Elimi nereye nasıl koyacağıma, bacağımı nasıl atacağıma emin olmalıyım" diye düşünüyordu. Ve bir gün emin oldu, parka gitti. Erkeklere meydan okudu: "Ben de sizin gibi kafamın üzerinde dönebilirim" dedi. "İlk deneyimde dört tur dönmüştüm. Dengem çok iyiydi. Hepsinin ağzı açık kaldı" diyor. Aydan, şimdi başının üstünde yirmi tur dönebiliyor.

Özgüveni geliştiğinde Türkiye genelinde düzenlenen Break Dance yarışmasına katıldı. Adaylardan dört erkek iki kız dansçıyla bir grup kurdu.

EĞİTİMİ UYKUYA TERCİH ETTİ

2002 yılında düzenlenen Nike Just Wake Up dans yarışmasına katıldılar, futbol topuyla dans ettiler, birinci oldular. Bu Aydan’ın ilk derecesiydi. 2002’nin yaz ayları geldiğinde Aydan dans ederek para kazanmaya başladı. Gruptan iki arkadaşıyla birlikte Kuşadası’ndaki bar ve otellerde şov yapıyorlardı.

2005’te Nike Dance İstanbul yarışmasına katıldı. Madonna ’nın dansçısı, Nike reklamlarındaki hoparlörle dansıyla ünlenen Sophia Boutella’yla o yıl tanıştı. Dört hafta üst üste Sophia’dan eğitim aldı. Her hafta sonu İzmir’den otobüse binip İstanbul’a geldi. Ders bittiğinde hiç uyumadan tekrar otobüse binip İzmir’e döndü. Ne uğruna derseniz, kazanana bir video klip çekilecekti, öğrendikleri de yanına kár kalacaktı. Kazandı. Kendi dans klibine sahip 20 genç kızdan biri oldu.

2006’da Kanal D’de başlayan "Benimle Dans Eder misin" yarışmasında finale kaldı, yarışma sonunda dördüncülüğe yerleşti. Benimle Dans Eder misin, bittikten sonra Nike’ın bir yarışma daha düzenlediği haberini aldı. Tüm dansçılar kendilerine bir klip hazırlayıp, Nike’ın internet sitesine yüklüyordu. Aydan da öyle yaptı. Üç dakikalık klibiyle Türkiye’den en çok oyu o topladı. Birinci oldu. Bu birincilikte Benimle Dans Eder misin’de kazandığın ünün etkisi var mı, diye soranlara şu cevabı verdi: "Olsa ne olacak? Sonuçta ben o yarışmada da dans ederek ünlü oldum. Başka bir şey yapmadım ki!" Ödülü, 27 ülke birincisinin katılacağı dünya finali için Amsterdam’a gitmekti.

Amsterdam’da elemelerin yapıldığı odaya girdiğinde ilk gördüğü kişi İstanbul’da ders aldığı Sophia Boutella oldu. Sophia, Aydan’ı görür görmez koştu, boynuna sarıldı. Unutmamıştı. "Seni İstanbul’dan hatırlıyorum. Videonu da izledim. Harikasın. Hareketlerin kusursuz. Bir stilden diğerine hatasız geçiyorsun" dedi. Aydan çok rahatlamıştı. Çıktı, jüri üyelerinin önünde dans etti. Beş kişi seçilecekti. Beşinin de ödülü Los Angelas’a gidip Madonna’nın dans eğitmeni Jamie King’den bir hafta ders almak olacaktı. Hollanda, Fransa, Rusya, İtalya ve Türkiye finale kaldı. Aydan Uysal kazandı.

Şimdilerde Aydan’ın işleri çok açıldı. İstanbul’da gelen iş teklifleri yüzünden Ege Üniversitesi Spor Akademisi, Spor Yöneticiliği Bölümü’ndeki eğitimini dondurdu. Fame’den (Şöhret) esinlenerek çekilen "Şöhretler Okulu" dizisinde Tan Sağtürk, Müjdat Gezen, Ayla Algan’la birlikte rol alacak. Kendini oynayacak. "Dizide hayatımdan kesitler var. Zaten başka birini oynayamazdım. Çünkü ben oyuncu değilim."

Aynı zamanda haftada bir gün Mecidiyeköy’de Dansorium adlı özel bir dans okulunda break dance dersleri veriyor. Öğrencilerine baş üstünde dönmeyi öğretiyor. Hedefi bir dans okulu açmak. Aydan Uysal’ın çok sayıda hayranı var. İnternette adına siteler açıldı: www.aydanuysal.com.tr.tc , www.aydanuysal.org , http://bgirlaydan.forumup.com , http://aydanuysalfan.cabanova.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!