Madonna gibi starlara fikir vermek imkansız

Güncelleme Tarihi:

Madonna gibi starlara fikir vermek imkansız
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2007 00:00

Beyonce, Madonna, Michael Jackson, Rolling Stones gibi isimlerin sağ kolu olan ve 2007 Pollstar Yılın Uluslararası Organizatörü ödülünü alan Phil Bowdery, ülkemizde ikinci kez düzenlenen JD Rock Müzik Yarışması’nda jüri üyesi olarak görev aldı. Bowdery yarışma öncesi Kelebek’e konuştu.

Haberin Devamı

Şu anda dünyanın en büyük organizasyon şirketlerinden biri olan Live Nation’ın başkan yardımcısısınız, ama organizatörlükten önce müzikle uğraştığınızı duyduk...

- Evet "Chocice" diye bir rock grubum vardı. Dört kişilik bir gruptu. Soul, funk, folk gibi türlerde yaptığımız cover’ları çalıyorduk.

Neden müzik grubunuzla ilerlemediniz?

- Yeterince iyi değildim. Çalmayı çok seviyorum ama yetmiyor. Ayrıca o zaman anlamıştım ki, ben grupta çalmaktan çok sahne hazırlamayı, organizasyonlar yapmayı seviyorum.

Bir grupta davulcuyken, müzik sektöründe bambaşka bir sektöre geçtiniz, zor olmadı mı bu sizin için?

- Kesinlikle çok zordu. Çok fazla zaman ve çalışma gerektirdi bu aşamaya gelmem, ama buna değdi.

Organizatörlüğe nasıl başladınız?

- Küçük bir şirkette konser organizasyonları yaparak başladım. Daha sonra büyük turlar organize ettim. Her organizasyon sonrası yeni numaralara ve yeni bölgelere ulaştım. Her yeni tecrübede kendimi geliştirdim.

Jack Daniels Rock Müzik Yarışması’ndan biraz bahseder misiniz?

/images/100/0x0/55ea559ff018fbb8f8792aaa


- Amerika’da ve Avrupa’nın birçok yerinde bu yarışma yıllardır yapılıyor. Türkiye’de bu yıl ikincisi düzenleniyor. Türkiye’den 130 müzik grubu bu yarışma için başvurdu ve biz 10’unu seçtik. Bunlar arasında biri Amerika’da düzenlenecek etkinliğe katılmaya hak kazanacak.

Siz de jüri üyeleri arasındasınız, seçiminizi yaparken ne gibi kriterleriniz var?

- Aslında böyle kriterlerim yok. Grupları tamamen boş bir kafayla dinliyor ve bana hissettirdikleri doğrultusunda karar veriyorum. Sonuçta ya iyidirler ya da kötü.

Tamam ama iyi ve kötüyü belirleyen belirleyici bir nokta yok mu?

- Tabii var. Müzisyenlerin o parçayı nasıl işlediklerine bakıyorum. Sonuçta temel kurallar var; doğru çalabiliyorlar mı, sahneyi iyi kullanıyorlar mı gibi...

Madonna, Rolling Stones, Michael Jackson, Beyonce gibi isimlerin organizatörlüğünü yaptınız... Madonna gibi starlara konserleri için fikirler veriyor musunuz?

- Hayır. Onun gibi yıldızlara önerilerde bulunmak imkansızdır.

Önerilerde bulunduğunuz bir isim var mı?

- Var denilemez. Eğer bir sanatçı size fikrinizi sorarsa yardımcı olabilirsiniz, ama sormazsa yapacak bir şeyiniz yoktur. Madonna bu konuda yeterince yaratıcı zaten... Her gün kendini yeniliyor. Çok geniş bir vizyona sahip.

Türk müzisyenlerden kimlerle çalıştınız?

- Arif Mardin ve Ahmet Ertegün ile çalışma fırsatı bulmuştum. Gerçekten de müzik dünyasının çok büyük isimleriydi. Sadece müzisyen değil aynı zamanda insan olarak da bilgelerdi.

JD Rock Müzik Yarışması’nı Rakı kazandı

Bu yıl ikincisi düzenlenen JD Rock Müzik Yarışması’nın birincisi, Ankaralı Rakı grubu oldu. Yarışmada ikinciliği Opal, üçüncülüğü ise Punch grupları kazandı. Cem Burak Akın, Volkan Yeşilay ve Yiğit Gürkan’dan oluşan Rakı, 12-15 Nisan’da Amerika’da gerçekleşecek olan, Kaiser Chiefs ile The Rapture gruplarının da sahne alacağı Jack Daniel’s Rock Müzik Festivali’nde canlı konser verecek.

1993’teki konserin iptaline Michael Jackson sebep oldu

Michael Jackson 1993 yılında Türkiye’ye gelip neden konser vermeden dönmüştü?

- İnönü Stadyumu’nda verecektik konseri, tam 30 tırlık malzeme getirtmiştik; Jackson otele de yerleşmişti. Ama ailesel bir problemi çıktı. Şahsi problemi yüzünden konser iptal edildi.

Konserin Türkiye’deki organizasyonunu üstlenen Ahmet San için de büyük şanssızlıktı.

- Hepimiz için kötü oldu. Çok merak ediyorum, Ahmet San şu sıralar neler yapıyor... Bir arkadaşım politikaya atıldığını söyledi...

Şu an tam olarak ne yaptığını bilmiyorum ama politikaya atılmadı. Neyse; önümüzdeki yıllarda Türkiye’de hangi ünlüleri göreceğiz?

- Şimdiden bilemiyorum ama Red Hot Chili Peppers’ı düşünüyoruz.

Nedense büyük gruplar ününü kaybedince ya da iyice yaşlandıklarında Türkiye’ye geliyorlar. Neden?

- Sorun Türkiye’nin konumuyla ilgili. Çünkü büyük grupların konseri için gerekli malzemelerin Türkiye’ye getirilmesi çok uzun sürüyor. Türkiye’de de bu malzemeler maalesef yok. Bunlar işimizi zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!