Light mönüsü en zengin 10 mekan

Güncelleme Tarihi:

Light mönüsü en zengin 10 mekan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

Sağlıklı beslenme, artık tatsız tutsuz yemekler yemek anlamına gelmiyor. Dünya yiyecek-içecek endüstrisi, son yılların en önemli trendine uyarak kendini yeniden tanımlıyor. Restoranlar, artık sağlık nedenleriyle diyet yapmak zorunda olan, ağır yemekler yiyip kilo almak istemeyen müşterilerine hizmet sunmak zorunda.

Şefler yaratıcılıklarını beslenme bilgileriyle birleştirip yeni mönüler oluşturuyor. Türkiye’de de sağlıklı beslenme restoranlara girmiş durumda. Birçok lokantanın light mönüsü veya en azından light birkaç seçeneği var, hatta bazıları, kimi yemeklerin kaç kalori içerdiğini bile mönülerinde belirtiyor. Mönüsünü diyetisyenlerin danışmanlığında oluşturanlar bile var. Bu hafta jürimize light mönüsü en iyi, en zengin 10 mekanı sorduk. İstanbul 9 adresle listeye ağırlığını koydu.

EN İYİ 10

1. Saf - İSTANBUL

2. Zencefil - İSTANBUL

3. Kantin - İSTANBUL

4. Sosa - İSTANBUL

5. Doğaya Dönüş - İSTANBUL

6. Banyan - İSTANBUL

7. Cafemiz - ANKARA

8. Wrap - İSTANBUL

9. Melengeç - İSTANBUL

10. Cafe Passion - İSTANBUL


SAF
/images/100/0x0/55eac39cf018fbb8f89533ea

Yemekler 42 derecede pişiyor

Henüz bir yıllık olmasına rağmen Beyoğlu Tünel’deki Saf’ın Sezai Taşkent, Ömer Koç, Işıl Sarraf gibi çok sayıda ünlü müdavimi var. Yemeklerinde yiyecekleri 42 derecede pişiren özel bir fırın kullanıyorlar, hiçbir yemekte hayvansal ürün kullanılmıyor. Pancar ravioli ve beyaz lazanya çok tutuluyor. Lazanyada hamur yerine kabak kullanılıyor, katmanlar arasında kaju peyniri, mantar ve zeytin var. İçinde hiç süt ve süt ürünü bulunmayan bir cheesecake yapıyorlar. Tamamen organik içeceklerin sunulduğu bir Martini bar mevcut. Giderseniz Amerikalı barmeninizden Expat Harem isteyin. Votka, zencefil, bira ve yeşil elma suyunun mükemmel uyumunu keşfedeceksiniz. Başlangıçlar 10-13, ana yemekler 19-24 lira. Pazar hariç haftanın her günü 12.00-23.30 arası açık. Tel: (212) 245 78 70

ZENCEFİL

Mücveri tepside yapıyorlar

Beyoğlu’ndan başka bir mekan. Zencefil kendi mönüsünü diyetten ziyade, sağlıklı olarak tanımlıyor. Bütün mönü mevsimlik olarak yenileniyor çünkü taze mevsim sebzeleri kullanılıyor. Mesela deniz börülcesini ana yemek olarak yalnızca yazın Zencefil’de bulabilirsiniz. Kızartma yok. Salataları pek meşhur, en çok tutulanı dört çeşit sebzeyle yapılan sebze salatası. Ana yemekler de sebze ve tahıl ağırlıklı. Sebzeli lazanya, mantarlı kabak ya da kiş gibi alternatifleriniz var. Fiyatları 7-12 lira arasında. Mücver seviyorsanız bir de Zencefil’de yiyin. Tepside yapıyorlar çok hafif oluyor. Kışları baharatlı sıcak şarap bulunuyor, gitmişken mutlaka deneyin. Mercan Dede, İlhan Erşahin gibi ünlü müdavimleri var. Daha çok sinemacılar ve genç oyuncular gidiyor. Pazar hariç her gün 09.30-23.30 arası açık. Tel: (212) 243 82 34

KANTİN

Tam buğday unundan çıtır

Nişantaşı Kantin, özel olarak light yemek yapmıyor ama mönüsünde et yemek isteyen de, sırf sebze yemek isteyen de kendine göre bir şeyler bulabilir. Kereviz, pancar, havuç ve kuzukulağıyla yapılan ızgara sebze salatası var. Beğenilen bir başka salataları ise çiğ sebzelerden yapılan krudite salata. Çıtır adını verdikleri pizza-lahmacun arası bir ürünleri var. Tam buğday unundan hamuru çok ince ve özel soslarla yapılıyor. Ana yemeklerden aromatik somon filetosu ilginç. Taze aromatik otlarla buharda pişiyor, yanında yine buharda pişmiş ıspanak var. Fırında ve ızgara olmak üzere, her gün mutlaka bir ceşit balık bulunduruyorlar. Bunun dışında etsiz-yağsız türlü gibi günlük yemekler de çıkıyor. Limonatalarını yaz-kış içebilirsiniz. Fiyatlar kişibaşı 25-30 arasında. Tel: (212) 219 31 14

SOSA

Karışık tahıl salatası meşhur

Kanyon alışveriş merkezinde, salata ağırlıklı bir mekan. En sevileni karışık tahıl salatası; içinde bulgur, meş fasulyesi, buğday, mercimek ve kuru üzüm var. Bunun dışında ızgara sebze salatası, buharda somon salatası, buharda levrek salatası, ızgara sebze salatası gibi çeşitler bulunuyor. Ana yemek olarak baharatlı ızgara tavuk ve makarnalar tavsiye ediliyor. Taze otlu, beyaz peynirli makarna mutlaka denenmeli. Salatalar 13-18, ana yemekler 13-23 lira arasında. Ebru Şallı, Ali Saydam, Cüneyt Koryürek gibi ünlü müdavimleri var. Jüri üyelerimiz Akmerkez, İş Kuleler, Hillside Trio ve Kanyon’daki 4 şubesi arasından Kanyon’dakini tavsiye etti. Hafta içi sabah 12.00-22.30 arası, haftasonu 12.00-23.30 arasında açık. Tel: (212) 353 07 53

DOĞAYA DÖNÜŞ

Hem yemek hem alışveriş

Teşvikiye’deki Doğaya Dönüş sadece bir lokanta değil aynı zamanda satış mağazası. Buraya yemek yemeye gittiğinizde organik bitki çayları, sabunlar, bal, reçel, bakliyat ve tahıllar vb. satın alabilirsiniz. Mönüleri zeytinyağlı ağırlıklı. Zeytinyağlı karışık sebzeleri çok tutuluyor. İçinde patlıcan, kabak, havuç, brokoli ve karnıbahar var. Yaz-kış limonata içebilirsiniz. Ev yapımı reçellerle kahvaltı etmek isterseniz de Doğaya Dönüş uygun bir adres. Yemeklerin fiyatları gayet makul, porsiyonları 6-7 lira arasında değişiyor. Bennu Gerede, Haldun Dormen, Yasemin Bradley gibi ünlü müdavimleri var. Haftaiçi 09.00-19.00, cumartesi 09.00-17.00 arasında açık. Pazar günleri kapalı.

Tel: (212)260 17 61

BANYAN

Sağlıklı gurme kafe

Kendilerini sağlıklı gurme kafe olarak tanımlıyorlar. Nişantaşı’ndaki Banyan’ın en ilginç yemeklerinden biri Çin fondüsü. Yağda değil, şaraplı tavuk suyunda yapılıyor. Detoks salatasına çok ince traşlanmış pancar, havuç, turp gibi kök sebzeler konuluyor. Pizzalar, kepekli ve beyaz hamur seçenekli, ekmeklerin hepsi kendi yapımları. Porsiyonlar büyük ama yemeklerin çoğunu yarım porsiyon sipariş edebiliyorsunuz. Asla hazır sos ve koruyucu kullanılmıyor. Salatalarda sızma zeytinyağı, yemeklerde sadece soyola yağı var. Çay mönüsü çok zengin. En sevileni Asya füzyon çayı. Soğuk alternatif ise anti-oksi meyve suyu: Domates, kereviz, havuz ve zencefille yapılıyor. Dilara Koçak ve Arzu Kaprol müdavimi. Kışın her gün 10.30-01.00 arası açık. Salatalar 15-24, anayemekler 20-32 lira. Tel: (212) 219 60 11

CAFEMİZ

Diyetler hayal mönüsünde

Boğaç Üner, Ankara Arjantin Caddesi’ndeki Cafemiz’i 1994’ten beri işletiyor. Yemekler, şef Ercan Karabulut’un elinden çıkıyor. Mönüsünde diyet ürünlerden en çok tercih edilenleri ızgara sebze tabağı, kepekli makarna, sebzeli kepekli fusulli ve sebzeli sandviç. Diyette olan müşterilerin salata tercihleri ise tavuk, peynirli mevsim ve ızgara hellim salatası. Dokuz çeşit büyük porsiyon salata var. Dileyene mini boy salata da servis ediliyor. Salata ve yemeklerde sızma zeytinyağı kullanılıyor. Izgaralarda ise etin yağı arıtılıyor. Hayal mönüsü adlı bir uygulamaları var. Herkes kendi salata ve makarnasını hazırlayabiliyor, istenilen malzeme listeden seçiliyor. Tel: (312) 467 79 21

THE WRAP

Marullar Söke’den geliyor

Etiler’deki Wrap, bizim dürümün özel ince ekmekle yapılan alafranga hali. Bulabildikleri her ürünün ekolojik olanını kullanıyorlar. Kızartma yerine buhar ve ızgara tercih ediliyor. O yüzden servis süreleri biraz uzun. Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanılıyor, havuçlu kek bile zeytinyağıyla yapılıyor. Basil Wrapbone en sevilen çeşit. İçinde light tavuk göğüs eti, ızgara kabak, taze mozarella var. Salatalarda kullanılan marullar ilaç ve hormon kullanılmadığı için Söke’den getirtiliyor. Etiler’den başka Maslak’ta bir ekspres şubeleri var. Sezen Aksu’nun oğlu Mithatcan, Demet Akalın, Serhat Akın gibi müdavimleri var. Orange date, çilek, muz ve taze sıkılmış portakal suyundan oluşuyor. Wrap’ler 9-11.5, salatalar 10-13 lira arasında. Tel: (212) 352 66 32

MELENGEÇ

Bütün otlar Tire’den

Beşiktaş’taki mekanın mönüsü Ege mutfağı ağırlıklı. Çalışan kadınlar çok gidiyor. Radika, turpotu, sirken, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, labada gibi otlar Tire’den getirtiliyor. Başlangıç olarak karışık ot kavurmasını deneyin. Bu otların soğan ve salçayla kavurulmasıyla yapılıyor. Melengeç’teki tek salata çökelek peyniriyle yapılan okma salatası. Dana gerdan ve buğdaydan yapılan keşkek ise külün üzerinde 7-8 saat pişiriliyor. Erişteler ev yapımı. Tulum peyniriyle sunuluyor. Tatlı olarak ya lavantalı dondurma ya da şahdutlu sipariş verin. Lor ve karadut reçelinin ne kadar yakıştığını göreceksiniz. Pazartesileri kapalı, haftaiçi 11.30-00.30, haftasonu 10.30-00.30 arası açık. Fiyatlar kişibaşı 15-50 lira. Tel: (212) 287 49 61

CAFE PASSION

Mönüyü diyetisyenler hazırladı

Nişantaşı Passion’da diyetisyenlere danışılarak özel bir light mönü oluşturuldu. Her yemeğin bir light alternatifi mevcut. Yumurtanın beyazı, mozarella ve çarlistondan yapılan beyaz omlet var. Salatalarda sadece light zeytinyağı kullanılıyor. Pizzalar çok ince; beyaz peynir, organik kabak, fesleğen ve mantarla yapılan Mediterranian içlerinde en sevileni. Bütün makarnalar elde açma ve kepekli light penne ile yapılıyor. Balık sevenler için taze lahos buğlama öneriliyor. Antioksidan sebze çorbası da tavsiye edilen yemeklerden, asla bulyon ve un katılmıyor. Tatlı olarak da light cheesecake var. Emel Sayın, Zuhal Olcay müdavimi. Yemeklerin fiyatları 8-22 lira arasında. Pazar hariç 11.00-23.00 arası açık. Tel: (212) 224 84 00
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!