Lezzetli köftenin 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Lezzetli köftenin 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

Genç yaşlı herkesin, ama en çok çocukların sevdiği köfte, temelde bayat ekmek ve kıyma ile yapılsa da, baharatların ve kıyma türünün değişimiyle farklı lezzetlere bürünür. Kimi kimyonsuz, kimi maydanozsuz ağzına koymaz, ızgarada pişmiş ekmek arası köftenin tadına doyulmaz. Türkiye’de pek çok ilin adıyla anılan köfte çeşitleri var. Tekirdağ, İnegöl, Adapazarı, İzmir köfte gibi.

Biz de bu hafta jüri üyelerimize lezzetli köftenin 10 adresini sorduk, listeye 11 mekan girdi. Çünkü bu hafta iki birincimiz var. Biri Bursa, diğeri Akhisar’dan. Bu hafta listenin bir başka özelliği de ülkenin dört bir yanından adresleri barındırıyor olması. İşte Türkiye’nin en lezzetli köfteleri.

EN İYİ 10

1. Çiçek Izgara - BURSA

1. Köfteci Ramiz - AKHİSAR

2. Sultanahmet Köftecisi - İSTANBUL

3. Filibe Köftecisi - İSTANBUL

4. Körfez Köfte - AKÇAABAT

5. Ercoş Tesisleri - AKHİSAR

6. Cambo Köftecisi - ANKARA

7. Adapazarı Islama Köftecisi - İSTANBUL

8. Meraklı Köfteci - İSTANBUL

9. Özcanlar - TEKİRDAĞ

10. Yedi Kardeşler - URLA

ÇİÇEK IZGARA

Gün ortasında kapalı

Bursa’da 1963 yılında Hasan Erdihan Hınçalan tarafından kurulan Çiçek Izgara, kısa bir süredir damadı Hakan Suna tarafından işletiliyor. Çiçek Izgara köftelerinin en büyük özelliği, içinde hiçbir baharatın kullanılmaması. 3 katlı 120 kişilik salonda günde ortalama bin kişiyi ağırlayan Çiçek Izgara, 47 kişilik bir personel kadrosuyla çalışıyor. 15.30-17.00 saatleri arasında hizmet vermeyen mekan, saat 11.00’de açılıp 21.00’de kapanıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Bir porsiyon köfte 7 YTL. Tel: (224) 221 12 88

KÖFTECİ RAMİZ

Açık büfe piyaz ve salata

Ramiz ve Rasim Taşkınlar kardeşler, Akhisar’da ikinci kuşak olarak 78 yıllık köfte lezzetini müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. Dana etinden hazırlanan kıymayla özel olarak yapılan köfteler, tereyağıyla yumuşatılmış pide üzerine, ızgarada pişirilmiş domates ve biberle birlikte sunuluyor. Manda kaymağı ile servis edilen tulumba tatlısı da mekanın favorileri arasında. Piyaz ve salatanın açık büfe servis edildiği mekanda 8 YTL’ye köfte ve piyaz ya da salata yiyebilirsiniz. 08.30-19.30 saatleri arasında açık. Rezervasyon gerekmiyor. Tel: (236) 412 20 02

SULTANAHMET KÖFTECİSİ

85 yıldır aynı köfte

1920 yılında Mehmet Selacettin Tezçakın tarafından kurulan Sultanahmet Köftecisi, şu anda Mehmet Bey’in torunu Cihat Tezçakın tarafından yönetiliyor. 3 nesildir aynı aile tarafından işletilen mekanda mönü hiç değiştirilmiyor. 3 katlı 200 kişilik tarihi binada köfte, piyaz, salata, turşu ve irmik helvası yiyebiliyorsunuz. 10.30-22.30 saatleri arasında açık. İrmik helvası da en az köftesi kadar meşhur. Köfte, piyaz ve içecekten oluşan mönüyü 10 YTL’ye yiyebilirsiniz. Köftenin porsiyonu 6 YTL. Rezervasyon gerekmiyor. Tel: (212) 513 64 68

FİLİBEKÖFTECİSİ

Köfte bitince kapanıyor

Sirkeci’deki Meşhur Filibe Köftecisi’nin kuruluşu 100 yıl öncesine uzanıyor. Mekanın işletmeciliğini yapan Münevver Erpak, kurucu Mehmet Bey’in torununun torunu. Dört kuşaktır aynı aile tarafından işletilen mekan, sanat çevresinin de uğrak yeri. Aynı anda en çok 15 kişi yemek yiyebiliyor. Günde ortalama 200 kişiye hizmet veriyor. Her gün saat 11.00 gibi başlayan servis, o gün için hazırlanan köfteler bitene kadar devam ediyor. Pazar günleri açık değil. Rezervasyon gerekmiyor. Köfte, piyaz ve yoğurt tatlısından oluşan mönünün fiyatı 9 YTL. Tel: (212) 519 39 76

KÖRFEZ KÖFTE SALONU

Özelliği etin doğallığında

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde 33 yıldır hizmet veren Körfez Köfte Salonu’nun sahibi Mehmet Kırandi. Restoranda 40 personel ile hizmet veriyorlar. Dana eti kullanılan köftelerinin özelliği, etin doğal ortamda beslenen köy hayvanlarından elde ediliyor olması. Köftenin dışında et ürünleri, tavuk ve Karadeniz yöresine özgü yemekler de sunuyorlar. Akçaabat sahilindeki Körfez Köfte Salonu, kapalı alanda 900, açık alanda 600 kişi olmak üzere aynı anda 1500 kişiye hizmet verebiliyor. Bir porsiyon köfte 5 YTL. 10.00-24.00 saatleri arasında açık. Tel: (462) 228 01 50

ERCOŞ TESİSLERİ

Yolcuların gözde durağı

Manisa-Akhisar Karayolu’nda Örenay Petrol Tesisleri’ndeki Örenay köfte, seyahatlerinde bu karayolunu kullanan herkes tarafından bilinir. Örenay Petrol satılınca adı Ercoş Petrol tesisleri olarak değiştirildi. Örenay köftenin adı da Ercoş köfteye dönüştü. Ercoş köftesi adıyla servis edilen Manisa Kebabı’nı, 7 yıldır aynı tesiste çalışan, 46 yıllık aşçı Necati Kansu hazırlıyor. Porsiyonu 5 YTL, yoğurt soslusu 6 YTL. Tel: (236) 237 28 48

CAMBOKÖFTECİSİ

Başbakan’ın köftecisi

Candan İrengün tarafından işletilen Cambo, 23 yıldır Ankara’da hizmet veriyor. Biri Kavaklıdere, diğeri Gaziosmanpaşa olmak üzere iki şubesi var. Cambo köftesinin en büyük özelliği içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmaması. Cambo’da iskender, inegöl, Cambo kaşarlı ve Cambo acılı olmak üzere dört çeşit köfte bulunuyor, fiyatı ise 8 YTL. Cambo, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köftecisi olarak da biliniyor. Başbakan Erdoğan dışında pek çok siyasi de mekanın müdavimi. Tel: (312) 447 94 17.

ADAPAZARIISLAMAKÖFTECİSİ

Sabah altıda açılıyor

1965 yılında Adapazarı’ndan İstanbul’a göçen Mustafa ve Ahmet Köse kardeşler tarafından kurulan mekan, şu anda Ahmet Bey’in oğulları tarafından işletiliyor. Kadıköy çarşı içindeki 120 kişilik üç katlı köftecide servis sabah saat 06.00’da çorbayla açılıyor, 21.00’de sona eriyor. Mönüsünde ıslama köftesinin dışında sıcak yemekler de var. Rezervasyon gerekmiyor. Köftenin porsiyonu 5 YTL. Köfte, piyaz veya salata ve içecekten oluşan mönüler 7.50 - 8.50 YTL. Tel: (216) 338 78 15

MERAKLI KÖFTECİ MEHMET

Tuzla’da ilk o vardı

Mehmet Ersöz, hálá 1953 yılında Tuzla’da açtığı ve kendi adını verdiği mekanının başında. Tuzla’daki köftecilerin hepsi Mehmet Bey’in ardından buraya gelmiş. İki katlı köftecide aynı anda 70 kişi köfte yiyebiliyor. Küçük mekan her daim dolu. Mönüde sadece köfte, piyaz, salata ve tatlı olarak da revani var. 11.00’de açılan işletme hava kararmadan önce kapanıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Köftenin porsiyon fiyatı 2 YTL. Köfte-piyaz 4 YTL. Tel: (216) 395 12 74

ÖZCANLAR

Tekirdağ’da üç şubesi var

Tarihi 1800’lü yıllara dayanan Tekirdağ köftesi, Hayrabolu İlçesi’ne bağlı bir köyde Tekirdağ kebabı olarak ortaya çıkmış. Özcanlar da üç kuşaktır bu köfteyi yapıyor. Sahibi Mestan Özcan, ‘1950’li yıllarda Tekirdağ’da köfteciler teker teker açılmaya başladı. Büyük dedem İsmail Özkan’ın 1953 yılında Peştemalcı Caddesi’nde açtığı lokanta ile bugünlere geldik’ diyor. Tekirdağ’da üç şubeleri bulunuyor. İstanbul ve Ankara’dan da müşterileri var. Köftenin porsiyonu 4.25 YTL. Tel: (282) 261 29 76

YEDİ KARDEŞLER

Dededen toruna geçen lezzet

Demir Yürür’ün 1959’da açtığı mekan günümüzde torunları tarafından işletiliyor. İzmir’in Urla İlçesi’ndeki 7 Kardeşler Kahvaltı ve Köfte Salonu, 46 yıllık 7 Kardeşler damak tadını ve kültürünü müşterilerine aktarıyor. Urla Zeytinalanı, Kalabak, Seferihisar ve Karaburun’da şubesi bulunan işletmenin köftesi kadar şambalisi de meşhur. 08.30-19.30 saatleri arasında hizmet veren mekanda köfte dışında kahvaltı servisi, pirzola ve tavuk şiş bulunuyor. Ekmek arası köfte 3 YTL, porsiyon 4 YTL. Tel: (232) 766 28 71
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!