Levent Yüksel progressive rock yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Levent Yüksel progressive rock yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2009 00:00

Müzik dünyasında grupların dağılmasına, grup elemanlarının solo albüm çıkarmalarına alışkınız. Fakat bu sefer karşımızda tam tersi bir durum var: Levent Yüksel bir grup albümü hazırladı. Davulda Volkan Öktem, gitarda Ant Şimşek ve bas gitarda Levent Yüksel’in olduğu Sıfır Km, pop değil rock altyapılı şarkılar söylüyor. Bu haftada “Albüm” ismini verdikleri ilk albümlerini çıkardılar.

Bas gitar çalmak, Levent Yüksel’in vazgeçemediği tutkusu. Sıfır Km’nin kurulmasının nedeni de bu tutku. Önce arkadaşlarının konserlerinde, albüm kayıtlarında gitar çalmayı denedi. Fakat bir süre sonra “O ünlü, gelip bize gitar çalmaz” diye düşünen müzik çevresinden davet alamamaya başladı. Arkadaşlarının arkasında bas gitarist olarak sahneye çıktığında, kendi şarkılarına istek gelmesi arkadaşlarını rahatsız etti. Son çare olarak evde kendi kendine gitar çalmaya başladı. Ta ki bir gün menajerinden teklif alana kadar:

“2005’ti. Babylon’da benim için bir gece ayarlamış. Ama tek başıma gitar çalarak sahnede olamazdım. 10 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığım orkestra arkadaşlarım Volkan Öktem ve Ant Şimşek’ten yardım istedim. Birlikte sahneye çıktık. Böylece farkında olmadan grubumuz kurulmuş oldu. İlk gece Selim Demirdelen’den gelen fikirle grubun ismini Sıfır Km koyduk”.

BU GRUP KOLAY DAĞILMAZ

Babylon’daki ilk performansları, tahminlerin üzerinde ilgi gördü. Bir çok forum sitesinde yaptıkları müzik konuşuldu. Canlı performans teklifleri birbirini takip etti.
Tamamen sahne projesi olarak kurulan grup, gelen isteklerle en sonunda albüm sahibi oldu. Albümün tarzını ve yaptıkları müziği progressive-rock olarak tanımlıyorlar. Albümde hepsi canlı kaydedilen 10 parça var. İlk seçilenler, Levent Yüksel’in en beğenilen şarkılarından üçü oldu: “Med-Cezir, Yas ve Zalim”. Bu şarkılar cover’landı. Sonra doğaçlama çalışarak dört yeni beste yaptılar. Söz ve müziği Ant Şimşek’e ait iki yeni şarkıyla da albümü tamamladılar.
Eğer albüm satmazsa çok da önemli değil, diyorlar. Gruplarının dağılmayacağından eminler.

BEN HEP TEMİZ ÇOCUĞUM

Levent Yüksel, yakında yeni solo albümünü tamamlayacak. İçinde yine romantik pop şarkıları olacak ama Sıfır Km konserlerinde sert şarkılar söylemeye devam edecek. Peki hangisi onu daha çok mutlu ediyor? “Biz müzisyeniz ve her türlü müziği çalabiliriz. Sıfır Km bir grup. Değişen ben değilim sadece şarkılar. Sahnemde bir fark yok. Yine çekingenim. Fakat bu sefer bir sürü işi bir arada yapıyorum. Ayağımın altında pedallar var. Onlarla boğuşmaktan kafamı bile kaldıramıyorum. Terliyorum. Kıyafetlerim üzerime yapışıyor. Bu yüzden üzerime bir tişört altıma bir kot giyip çıkıyorum. Solo albümümde yine Levent Yüksel’i göreceksiniz. Ayrıca ben her zaman temiz çocuğum.”

LEVENT YÜKSEL’İN VARLIĞI POZİTİF DÖNÜŞ SAĞLIYOR

Levent Yüksel’in bir grupta olması diğer grup elemanları için avantaj mı dezavantaj mı? Volkan Öktem cevap veriyor: “Ben sayısız projede yer alıyorum. Belki bir iki kere röportaj için basından geldiler. Projenin içinde Levent Yüksel’in olması tabii ki bize pozitif dönüş sağlıyor.”

LİMUZİNE ÜÇÜMÜZ BİNERİZ

Grup olmak bizim için çok önemli. Aile gibiyiz. Yaptığımız bestelerde birbirimizden besleniyoruz. Tabii grup olmanın kendine has kuralları var. Eğer o kurallara uyarsanız gayet rahat edersiniz. Mesela Sıfır Km konserleri için bizi almaya limuzin gelirse üçümüz bineriz. Levent Yüksel konseri olursa tabii yalnız takılırım.

BENİM ŞARKILARIM İSTEK ALINCA ÜZÜLÜYORUM

Grupla sahnedeyken benim eski şarkılarımdan istemelerine üzülüyorum. Sonuçta orada Levent Yüksel değil, Sıfır Km var. Tabii insanlar bu besteleri bilmiyor, ne çalıyor bu adamlar diye dinliyor. Albümle birlikte artık şarkıları bilecekler. Mesela, Masstival’de çıktığımızda, insanlar sahnede Levent Yüksel olacak, pop mu söyleyecek diye düşündü. Tereddüt etti. Sahne önünde 10 kişi varken çalmaya başladıktan sonra dinleyici sayısı 3 bin kişiye kadar çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!