Langırt oynayacak kadın aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Langırt oynayacak kadın aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 00:00

1968 yılında bir yanlış algılanma sonucu kumar kategorisine girip yasaklanan ama her yerde oynanmaya devam eden langırt, Türkiye’de iki kafadar tarafından yasallaştırılmaya çalışılıyor. Almanya’da yaşayan Türklerden oluşan bir milli takım bile kuran langırt gönüllüleri Tarkan Yurduneri ve Murat Çolak, takımda kadın oyuncu eksik olduğu için maçlara 1-0 yenik başlamaktan şikayetçi

Tarkan Yurduneri ve Murat Çolak, www.langirtciyiz.biz forumunun kurucuları. Onlar hem dijital baskı işinde ortak hem de çocukluk, okul ve takım arkadaşı. Her ikisi de kendilerini bildikleri yaşlardan beri langırta âşık. İkili, daha önceleri Kung-Fu Panda isimli takımlarıyla maça çıkarken şimdi yeni oyuncuları tecrübelendirmek için iki ayrı takıma bölündüler; Çekiçgüç ve Tom&Jerry.
Kurucusu oldukları forum sitesindeki tüm üyelerle bir aile gibi hareket eden ekibin sayısı her gün artıyor, şu an 352 kişiler. Kendi aralarında turnuvalar düzenliyor ve mesleklerinden arta kalan tüm zamanlarda antrenman yapıyorlar. 2000’den beri ciddi olarak langırt oynasalar da son iki yıldır dünya standartlarında profesyonel olarak turnuvalar düzenleyip maçlara katılıyorlar. Azimli ikili, Türkiye’nin langırtı veya onların kullandığı şekilde ‘Masa futbolu’nu yasaklı kumar oyunlarının arasından çıkartabilmek için uğraşıyorlar.

KADIN YOK DİYE 1-0 MAĞLUP BAŞLIYORUZ

Yakında www.masafutbolu.org isimli bir siteyi de bu amaçla hayata geçirecekler. ITSF’den (Dünya Masa Futbolu Federasyonu) kurumsal anlamda üyelik alıp Almanya’daki Türk vatandaşlarından oluşan bir milli takım kuran ve bu arada bakanlara ve iktidar partisine sürekli mektup yollayan ikili, masa futbolunun kumar değil spor olduğunu anlatmaya çalışıyor.
Bu oyun 1968 yılından bu yana kumar statüsüne girdiği için Türkiye’de yasaklı olduğundan Milli Takımımız, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlardan oluşuyor. Oyuncu sayısı az olsa da yeterli oluyor turnuvalar için. Fakat ITSF’nin hazırladığı 25 sayfalık kural kitabında bir kural var ki tüm işleri bozuyor. Uluslararası bir turnuvaya katılmak için gerekli oyuncu sayısı on. Bu sayının ikisi kadın olmalı. Fakat takımımızın sadece tek kadın oyuncusu var o da yine milli masa futbolu oyuncusu Refik Yücel’in kızı Çağla Yücel. Eksik kadın oyuncuyla turnuvaya girildiği için tüm maçlara bir sayı geriden başlayan takımımız buna rağmen daha birinci yılında gayet iyi sonuçlar aldı. Masa futbolu turnuvalarına katılan 61 ülke var. Bu takımların arasına 61’inci olarak katılan Türk Milli Takımı şu anda 24’üncü sırada. “15-18 Nisan’da Almanya Koblenz’de milli takım olarak üçüncü olduk, aynı yarışmada ümit millilerimiz ise dünya şampiyonu oldular. Mayıs’ta Fransa Eubonne’da yine dünya şampiyonu olduk” diyen Tarkan Yurduneri’nin cümlesini Murat Çolak tamamlıyor: “10 gün içinde Avusturya’da Garlando Turnuvası’na katılacağız.”
Masa futbolu, gelişene, bilinene ve en önemlisi devlet tarafından yasağı kaldırılana kadar oyuncu bulunması zor olacak gibi görünüyor. Yasaklanmış bir spor olduğundan sponsor da bulamıyorlar. Yurduneri ve Çolak ikilisi, turnuva ve çeşitli aktivitelere eylül ayından itibaren başlayacaklar. Özellikle üniversitelere langırt masaları koymak isteyen ekip, “Üniversiteler sayesinde çok sayıda kadın oyuncuya da ulaşabileceğiz. Üniversiteler arası turnuvalar düzenleyerek masa futbolunu yaygınlaştırmak istiyoruz” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!