Lady Gaga şovuma çıksın derdine çare bulayım

Güncelleme Tarihi:

Lady Gaga şovuma çıksın derdine çare bulayım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2011 00:00

Dr. Mehmet Öz, geçen hafta dünyanın en önemli haber dergilerinden Time’a kapak oldu. Öz, gerek TV şovuyla gerek yazdığı çok satan kitaplarla ABD’nin en meşhur doktorlarından biri, belki de birincisi. Biz de onun davetlisi olarak New York’ta kendi adını taşıyan şov programının çekildiği stüdyoya girdik, gelecek için planlarını, şovunda yapacağı değişiklikleri, tavsiye için kapısını çalan Lady Gaga gibi ünlüleri konuştuk

New York’ta, Rockefeller Center’ın 43’üncü katındayız. Bulunduğumuz TV stüdyosu ABD’nin belki de 1 numaralı tıp şovu ‘Dr. Oz Show’a ev sahipliği yapıyor. Evet, yıllardır ABD’de yaşayan Türk doktor Mehmet Öz’ün hazırlayıp sunduğu o ünlü TV şovu. İzlenme rekoru kıran programın çekimlerinden hemen önce Mehmet Öz’le birlikteyiz. Şovunda yapacağı değişiklikleri ve bazı gelecek planlarını konuşacağız.
Ünlü şov programcısı Oprah’ın kendisine ‘Amerika’nın Doktoru’ adını vermesi üzerine ABD’nin en tanınmış doktoru haline gelen Öz’le konuşurken bir asistanı heyecanla içeri giriyor. “Bugün piyasaya sürüldü” diyerek Mehmet Öz’ün meslektaşı Michael F. Roizen birlikte yazdığı ‘YOU’ serisinin 11’incisi ‘Sahibinin El Kitabı’nı getiriyor. Çok yoğun süren iş yaşamının meyvelerinden biri daha elinde şimdi.
Göbek adının Cengiz olduğunu öğrendiğimiz Mehmet Öz iş ve özel hayatındaki yoğunluğu şöyle anlatıyor: “Şöhret, para güzel şeyler ama bazen faturası pahalı oluyor. Aileme zaman ayırmakta güçlük çekiyorum. Kızım benimle konuşmuyor. Yakında İtalya’dan başlayıp Türkiye, Çin, Avustralya, Hawai ve Alaska’yı kapsayan bir dünya turuna çıkacağız. Bu kez kızlarım da benimle seyahat edecek. Bu bir iş gezisi. Önemli kişilerle görüşeceğim. Çin’de kalacağım bir haftada da hiç olmazsa akşamları ailemle birlikte olacağım.”

DÜNYANIN İZLEDİĞİ ŞOV

TV’lerde iki yılını dolduran ‘Dr. Öz Şov’, Güney Amerika’dan İskandinavya’ya 80 ülkede yayınlanıyor ve çeşitli izlenme rekorları kırıyor. Şovun bir ayda internette aldığı tık sayısı 40 milyon. ABD’de her gün 4 milyon kişi bu şovu izliyor. Öz’ün programının başarısı çoğunlukla kadın hastalarının gösterdiği ilgiden kaynaklanıyor. Dr. Öz Şov’un izleyicileri “Ona itimat ediyoruz. Hem dürüst hem de çok bilgili” diyor. Mehmet Öz haftada beş gün yayınlanan 60 dakikalık popüler şovunda obeziteden iç hastalıklara tüm sağlık sorunlarına değiniyor. Kadavradan alınmış iç organları da masaya yatırıp izleyicileri görsel olarak bilgilendiriyor. Stüdyodaki izleyicilerin kurayla tespit edildiği programda Öz izleyicilerin seks, uzun yaşam ve güzellik konularındaki sorularına da cevap veriyor.
ABD’de ‘marka’ haline gelen Mehmet Öz, tıpla TV’deki sağlık şovlarını paralel sürdüreceğini anlatıyor: “Haftada bir gün, perşembeleri kalp ameliyatı yapacağım ama çok şeyi geride bıraktım. Kasıktan kalbe giden kapakçık tamirat cihazlarını ben keşfettim. Artık araştırmacı tıbbı bıraktım, laboratuvarımı hekim arkadaşlarıma verdim. Panasonic TV, Time dergisi global markalar ama doktorluk global değil. Ankara’da yapılan tedaviler İstanbul’dan farklı.” Dr. Öz yakında çıkacağı dünya turunda ‘Öz Şov’u 850 milyon TV izleyicisinin bulunduğu Çin’in en kalabalık bölgesinde pazarlayacak: “Bölgenin yüzde birine dahi ulaşsak yeter. Bu arada nüfusu 1 milyarı aşan Hindistan’la da bir anlaşmaya vardık.”

VARSA YOKSA TIP

Modacı Donna Karan’dan eski ABD Başkanı Bill Clinton’a hemen her yaşam yolunda ünlülerle yakınlık kuran Öz, TV şovunun yanı sıra radyoda tıp konusunda kısa konuşmalar yapıyor, gazete ve dergilerde köşe yazıları yazıyor. Meslektaşı Michael Roizen’le birlikte yazdığı ‘YOU( (Sen) başlıklı dizideki 11 kitap 10
/images/100/0x0/55ead726f018fbb8f89a1961
milyonu aşkın satış yaptı. Öz geçen ağustosta rutin sağlık kontrolünden geçerken bağırsaklarında kanserli bir tümör bulundu. Zamanında yapılan ameliyatla hastalık ilerlemeden temizlendi. Ünlü doktor geçirdiği tümör ameliyatını şovunda milyonlarca izleyicisiyle paylaştı.

AKTÖRLÜK, VALİLİK, BAŞKANLIK TEKLİFLERİNE TEK CEVABIM VAR
Vaktim yok


Son dönemde pop müziğin kraliçesi Lady Gaga bazı sıkıntılarını anlatmak için benimle buluşmak istiyor. Şovuma çıkması lazım. Böylece aynı hastalıklardan şikayet eden kalabalıkları da bilgilendirmiş olurum. Aktörlük teklif ediyorlar, politikaya atılıp New York valisi, kongre üyeliği, hatta ABD başkanlığına yarışmamı, ‘Dancing With The Stars’ şovuna çıkmamı istiyorlar. Hepsine ‘Hayır’ diyorum. Her şeyden önce zamanım yok. Üstelik bir doktorun marka olarak öne çıkması iyi mi, kötü mü bilmiyorum. İleride politikaya atılabilirim. Çünkü sağlık sorunları TV’de çözülmez, hükümet işidir. Mesela Türkiye’de hava ve su temizliği önemli sorun. Akdeniz sahilleri Karadeniz’den daha sağlıklı. Bunlar devletin üstesinden geleceği sorunlar.

DAPHNE ÖZ VE ‘ÇİĞNE’

Mehmet Öz’ün üç kızının en büyüğü Daphne Nur, TV için yeni bir gurme mutfağı hazırlığını bitirmek üzere. ‘Chew’ (Çiğne) adlı lokantasını 24 Eylül’de New York’ta açacak. TV çekimlerinde başta gurme şef Mario Batali olmak üzere ünlü şefler yer alacak.

YAZIN İSTANBUL’DAYIZ

Her yılki gibi bu yaz da tatilinde Türkiye’ye geleceğiz. 24 Haziran-1 Temmuz arasında İstanbul’dayız. Yeniköy’de yemek yiyeceğiz. Boğaz’ın balıklarını, Bodrum’un teknelerini severim. Türkler ve Amerikalılar sağlık konusunda birbirine çok benziyor. Sağlıklı yaşam için Amerikalılara ne tavsiye ediyorsam Türklere de aynısını söylüyorum.

ABD’de doğdu Türkiye’yi unutmadı

Mehmet öz, babası Mustafa Öz’ün lisansüstü tıp eğitimi için geldiği ABD’de, 1960’da doğdu. Baba mesleği doktorluğu seçip Harvard ve Pennysylvania Üniversiteleri’nde tıp, Wharton School’da iş idaresi okudu. Sonra New York Presbyterian Hastanesi’nde kalp cerrahı olarak çalışmaya başladı. Türkiye’yle yakın ilişkisini hiç kesmedi. Askerliğini de Türkiye’de yaptı. Genç yaşına rağmen ABD’de en iyi kalp cerrahlarından biri olarak yılda 250 kalp ameliyatı yapmaya başladı. Bu sırada ABD’nin şöhretli şov programcısı Oprah Winfrey’nin dikkatini çekti. İzlenme rekorları kıran Oprah Show’da sağlık, güzellik, iyi yaşam gibi konularda tam beş yıl izleyicilere tavsiye verdi. Oprah üç yıl önce onu ‘Amerika’nın Doktoru’ diye isimlendirince şöhreti ülkenin en ücra köşesine bile ulaştı. Mehmet Öz yakın dostu Winfrey’nin desteğiyle iki yıl önce ‘Dr. Oz Show’a başladı. ABD’de 25 yıllık eşi Lisa ve çocukları Daphne Nur, Arabela Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa ile yaşıyor.

ÖZ’ÜN KAZANDIĞI BAZI ÖDÜLLER

* Time dergisinin 2008 dünyada en fazla sözü geçen 100 kişi listesinde 44’üncü.
* Esquire dergisinin 21’inci yüzyılın en etkili 75 kişisinden biri.
* Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Geleceğin Küresel Lideri’.
* 2009’da Dünyada En Nüfuzlu 500 Müslüman listesine alındı.
* 2010’da Women’s World dergisine kapak oldu, dergi 7 milyon sattı.
* 2010’da Emmy ödülü. Oprah Show’dan sonra kadın izleyicilerin en fazla takip ettiği program.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!