Laçin fırtınası

Güncelleme Tarihi:

Laçin fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Onlar, okul sıralarında birbirini bulmuş altı Laçin, yani yiğit, mert, korkusuz ve genç insan. Hepsi birbirinin dostu ve hepsi türkü dostu. Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı'nda başlayan dostluklarını profesyonel müzik yaşamlarına da taşıyan Grup Laçin üyeleri, bugün ticari kaygılar taşımadan işlerini yapıyorlar.

Müzik dünyasında ‘‘Laçin fırtınası‘‘ esiyor. Altı genç, kendilerinden son derece emin bir biçimde Laçince türküler yapıyorlar ve herkes onlardan söz ediyor...

Hakan, Şerif, Kıvanç, Serkan, Teoman ve Cenkten oluşan Grup Laçin, altı buçuk yıl önce konservatuvar sıralarında oluşmaya başlamış. Ama Teoman, Kıvanç ve Şerif'in arkadaşlığı, bu oluşumdan üç yıl öncesine dayanıyor. Bir yıl önce son şeklini alan grup uyeleri, ‘‘Şimdi Power Rangers olduk’’ diye şakalaşıyorlar. ‘‘Türküden Sevgiye’’ ve ‘‘Doğaçlama Yürek’’ adlı albümlerinden sonra ‘‘Bekar Gezelim’’ adlı üçüncü albümleriyle dillerden düşmeyen Grup Laçin, albümlerinin hepsisi ‘‘birer raf kaseti’’ olarak niteliyor. Grubun müzik marketlerdeki 200 bin sınırına yaklaşan satış rakamları da bunu doğruluyor.

HERKES LAÇİN OLSUN

İlk albümlerinden beri müzik anlayışlarında bir değişiklik olmadığını söyleyen Grup Laçin, ‘‘Ne biz, ne de albümlerimizdeki çizgimiz değişti. Biz Grup Laçin'iz, demokrat ve Atatürkçü. Üstelik halk müziğine bağlı. Öyle ki, konservatuvarda okuyacak kadar bu müziğe gönül vermişiz... Bizce her halk, önce kendi topraklarının müziğini bilmeli, tanımalı’’ açıklamasını yapıyor.

Laçin sözcüğünün ‘‘yiğit, korkusuz ve mert’’anlamına geldiğini söyleyen grup, herkesi de ‘‘Laçin’’ olmaya çağırıyor: ‘‘Bundan bir yıl öncesine kadar türkü söylemek zordu. Bu ülkede türküler söylettirilmedi, yasaklandı bir zamanlar. Biz türküler özgür olsun istiyoruz. Çünkü onlar, halkın özgür düşüncelerini yansıtıyor, türküler halkın özgürlüğünü yansıtıyor...’’

TÜRKÜNÜN ÖZÜ

Halka dair her sosyal gelişmeyle ilgilendiklerine dikkat çeken Grup Laçin, türkü albümü yapmalarının son zamanlardaki türkü söyleme modasıyla ilgisi olmadığını belirtiyor.

Müziklerinin sadece kendilerine ait ve taklit edilmesi çok zor olduğunu belirten Grup Laçin, türkülerinin bu kadar tutulmasını ‘‘Laçin Soundu’’na bağlıyor. Grup üyeleri ‘‘Bu sound, sadece Grup Laçin'e özgü. Klavye, davul, akordeon, bağlama, klarnet ve vurmalı çalgıların daha önce bir araya geldiği sound yok. Aranjeleri yaparkenki tartışmalarımız, altyapılardaki elektronik müdahaleleri en alt düzeyde tutmamız, canlı çalınan enstrümanlar... Türkünün özünü, fikrini bozmadan müzik yapıyoruz. Saçmasapan aranjeler var piyasada. Ama biz kaliteli şeyler yapıyoruz’’ diye konuşuyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!