La Traviata 'Gencer'e adandı

Güncelleme Tarihi:

La Traviata Gencere adandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 17:41

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Giuseppe Verdi’nin başyapıtı La Traviata’yı 2008 yılında kaybettiğimiz Leyla Gencer anısına seslendirecek. La Traviata Operası; Türkiye’nin en önemli sanatçı ve yönetmenlerinden biri olan Yekta Kara tarafından sahneleniyor.

Haberin Devamı

23 Şubat 2009, İstanbul; 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da sezon konserlerini sürdüren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Mart ayı programı kapsamında Giuseppe Verdi’nin ünlü operası La Traviata’nın konser versiyonunu seslendirecek. Konser, birçok sopranonun kariyerinde bir dönüm noktası niteliğindeki Violetta rolünü olağanüstü başarıyla seslendirmiş olan, 20. yüzyılın en büyük şancılarından Leyla Gencer anısına gerçekleştiriliyor. Ülkemizin yetiştirdiği en önemli yönetmenlerden Yekta Kara’nın sahneleyeceği La Traviata’da Violetta rolünü ünlü soprano Inna Los üstlendi. İspanyol tenor Alex Vicens, Alfredo rolünü, bariton Gerard Kim de Germont rolünü seslendirecek.

Verdi’nin 1853 yılında bestelediği La Traviata, konusunu Alexander Dumas’ nın ünlü romanı Kamelyalı Kadın’dan alıyor. Operanın librettosunu ise Francesco Piave yazmış. Verdi’nin bu operayı sadece 19 gün içerisinde bestelediği söylenir. Yapıt, ilk kez 6 Mart 1853 tarihinde Venedik’te sahnelendi.   Operanın başkahramanları Violetta Valery ve Alfredo Germont’dur. 19. yüzyılda Paris’in sosyetik kesiminin yaşamından manzaralar sunan yapıtta konu, Violetta ve onun yaşam tarzı üzerinde yoğunlaşır. Violetta, kendini yaşamın ve eğlencenin hızına kaptırmış bir karakterdir, aşka inanmaz. Alfredo, Violetta’nın alışageldiği yaşam tarzını geride bırakmasını sağlayan tek ve son âşığı olacaktır. Aralarındaki aşk Violetta’nın eski hızlı yaşantısından dolayı önlerine çıkan engellere rağmen gitgide güçlenir. Ancak bu kez önlerine çıkan engel Violetta’nın sağlığının bozulması olacaktır. Violetta’nın geçmişine ve yaşama vedası ile opera son bulur.
Konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na şef Gökçen Koray yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu eşlik edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!