Kürkte iki cephe karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Kürkte iki cephe karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2009 00:00

Bir kadın gösterişli bir vizon kürkle sokakta yürümektedir. Bir başka kadın yanına yaklaşır ve sorar: "Sen bu kürkü giyesin diye kaç tane hayvan öldürüldü, biliyor musun?" Kadın kürküne dokunarak cevap verir: "Peki sen benim bu kürkü giyebilmek için kaç tane hayvanla yattığımı biliyor musun?" Kadınlar arasındaki bu kürk tartışması, böyle fıkralara da konu olabiliyor ama her zaman gülümsetmiyor.

Aksine çok sertleşebiliyor. Kürk giyenler ve giymeyenler iki cephe oluşturuyor. Tüm dünyada kürk tartışmasının hortladığı şu günlerde biz de Türkiye’deki kadınlara fikirlerini sorduk. İşte giyerim diyen dört kişi ve giymem diyen dört kişinin fikirleri. Peki siz hangi taraftansınız?

PİNOKYO ARMANI PROTESTOSU
/images/100/0x0/55eabf3ff018fbb8f8941ca8

Kürk protestolarında en akılda kalan sahne Giorgio Armani’nin mağazaları önünde Pinokyo şeklinde tasvir edildiği posterlerle protesto edilmesi oldu. Armani, kürk kullanmayacağını açıklayıp kış koleksiyonunda tavşan kürkü kullanınca PETA modacıyı yalan söylemekle suçladı. Armani "PETA, adımı kullanıp ünlü olmaya çalışıyor" diye karşı saldırıya geçti.

HAYIR DİYENLER

Gülben Ergen (Sanatçı)

Kürk giyenler hiç mutlu değiller, olamazlar bence


Ne giyerim, ne giyeni sayarım, ne de giydiririm diyenlerdenim. O kadar fazla sebebi var ki... Benim için bu bir giyim şekli değil, bir yaşam felsefesi. Kürk hayvanı yetiştirilen çiftliklerde hayvanların kürkleri zarar görmesin diye önce kafasına vurarak bayıltılıyor. Yediği darbeler yüzünden çoğu sadece sersemleyen hayvanlar, yüzülürken ya da yüzüldükten sonra ayılıyor ve can çekişerek ölüyor. Daha korkunç işkence biçimleri de var, elektrik vermekten tutun egzoz gazıyla zehirlemeye kadar. İnsanlar da bu acı dolu cesetleri giyerek, bir statü oluşturduklarını ya da şık olduklarını mı sanıyorlar? Onlar hiç mutlu değiller ve olamazlar bence...

Esin Maraşlıoğlu (İş kadını)

Estetik ama kabul edilemez


Hayvanların katledilmesiyle üretilmiş giysileri üzerimde taşımak her ne kadar estetik olursa olsun benim için kabul edilebilir bir davranış değil. Kesinlikle karşıyım...

Deniz Berdan (İş kadını)

Çinçillanın nasıl öldürüldüğünü görseniz ağlarsınız
/images/100/0x0/55eabf3ff018fbb8f8941caa


Her yıl binlerce hayvanın boyunları kırılarak, elektrik vermek suretiyle kalp krizi geçirtilip öldürülmesiyle yapılan giysileri kullanmıyorum. Bir ceket uğruna onlarcası katledilen minicik çinçillanın öldürülme yöntemini görseniz ağlarsınız. Üstelik eti yenmiyor, sadece kürkü için yapılıyor bu vahşet. Ama bunlar çiftlikte üretiliyor diyen kürk savunucuları bile bu vahşeti www.peta.org’dan gördüklerinde eminim vazgeçeceklerdir. Ben koyun kürkü veya keçi kılından yapılmış ceketler dışında kürk giymiyorum.

Berna Öztürk (DJ)

Kedi köpek kürklerini bile kullanıyorlar


Bir hayvansever ve çevreci olduğumdan ASLA kürk giymiyorum, giyenleri de kınıyorum. Bu pahalı sözde zevki yaşamak için ödenen bedeller katlanılamayacak kadar ağırdır. www.kurkehayir.gen.tr sitesinde de bulabileceğiniz birkaç gerçeği saymak istiyorum. Rastladığımız ’manto’ olarak kullanılan av hayvanlarının yanı sıra, kedi ve köpek dostlarımızın, kürkleri için en çok ticareti yapılan hayvanlardan olduğunu biliyor muydunuz? Kısa tüylü kediler ve Alman çoban köpeklerinin kürklerinin ayakkabıdan resim çerçevesine, anahtarlıktan hediyelik eşyalara kadar türlü gereksiz yerlerde kullanılmasına neden seyirci kalıyoruz? Üstelik boyunlarından bir telle asılmış halde can çekişirken kasıklarından bıçaklanmak suretiyle derileri yüzülüyor. Kedilere boyunlarından asarak elektrik vermekten tazyikli suyla boğmaya kadar türlü işkence yapılıyor. Kanlı paraya ortak olmayın! Kürk giymeyin! Giyenleri uyarın!

EVET DİYENLER

Feryal Gülman (Stil ikonu)

Balık yemekten farkı yok


Peta örgütü dört şeye birden karşı çıkıyor. Hayvanların etinin yenmesine, deneylerde kullanılmasına, eğlence için çalıştırılmasına ve kürkünden faydalanılmasına. Siz eğer Peta gönüllüsüyseniz bu dördü için de mücadele etmeniz gerekir. Yalnız kürk giymemek yetmez. Ben bir hayvan severim. Evim de kedilerim ve köpeklerim var. Ama çiftlikte yetişmiş, legal yollardan elde edilen kürkleri kullanıyorum. Çünkü bunun çiftlikte yetişmiş bir balığı ya da tavuğu yemekten farkı yok. Vizon ve tilki gibi kürklerim var. Hepsi çiftlik. Soyu tükenmekte olan ve illegal yollardan avlanan hayvanların kürklerinden uzak duruyorum. Peta markaları çok sıkı takip ediyor. İllegal yollardan üretim yaptıklarını tespit ederlerse hemen kapattırıyorlar. Bir kürk kullanıcısı olarak tüm gelişmeleri takip ediyorum, titiz davranıyorum.
Kürkte iki cephe karşı karşıya

Eda Taşpınar (Stil ikonu, moda tasarımcı)

Kendim almadım anneminkileri giyiyorum


Anneciğimin gençliğinden kalan bana verdiği kürkleri giyiyorum. Vintage olmasalardı bir dükkana girip almazdım. Gösterişinden çok sıcak tuttukları ve vintage oldukları için giyiyorum.

Dilek Hanif (Modacı)

Ayaklardan yapılmış kısa bir kürküm var


Kürk çok nadir giyiyorum. Hayvanların öldürülmesine karşı olduğum için sadece hayvanların ayaklarından yapılmış kısa bir kürküm var, onu kullanıyorum... Yeni bir kürk almayı kesinlikle düşünmüyorum.

Ezra-Tuğba Çetin (Moda tasarımcıları)

Hiçbir şey kürk kadar sıcak tutmuyor


Geçen sene kendimize tibet ve rex kürklerinden palto ve ceketler hazırladık. Ayrıca iki de vintage kuzu kürkümüz var. Çünkü çok şık. Hiçbir şey kürk kadar sıcak tutmuyor. Yenilen hayvanların kürkü olmasına ya da çiftlikte yetiştirilen hayvanlardan elde edilmesine dikkat ediyoruz. Tasarımlarımızda da bu tip kürkleri kullanıyoruz. Fok gibi vahşice öldürülen her canlının kürk ve derisine karşıyız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!