Küresel kültürler İstanbul’da buluştu

Güncelleme Tarihi:

Küresel kültürler İstanbul’da buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 11:16

'İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor' projesinin ikinci etkinliği 'In Between-Arada-Tra' başlıklı sergi Tophane-i Amire'de açıldı.

Haberin Devamı

Seçil POLAT

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkeni Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği tarafından etkileşimli ve sürdürülebilir bir proje olarak geliştirilen “İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor” projesinin ikinci etkinliği “In Between-Arada-Tra” başlıklı sergi Tophane-i Amire’de açıldı.  Proje için 2009 yılının Temmuz ayında İstanbul’da yaşayan ve çalışan İspanyol sanatçı Antoni Muntadas, çalıştaylardan oluşan serginin açılışını yapmak üzere İstanbul’a geldi.

ÇAĞDAŞ sanatın yaşayan en önemli öncülerinden biri olarak kabul edilen Antoni Muntadas, 2009 yılında üç kent arasında gidip gelerek 36 sanatçıyla çalışarak hazırladı  “In Between-Arada-Tra” sergisini.

İstanbul 2010 etkinliklerinin bu ilk dönemi için çok yönlü ve çok boyutlu bir çağdaş sanat aktivitesi olması açısından dikkat çeken sergide 36 genç sanatçının İstanbul’a ilişkin araştırmacı, sorgulayıcı ve deneyimci işleri izlenebilecek.

Haberin Devamı

Resim, desen, fotoğraf, video, yerleştirme, kitap gibi çok çeşitli türlerdeki bu işler günümüz İstanbul’unu kentsel, yapısal, toplumsal, kültürel, antropolojik içerikleri olan anlatımlarla sunuyor.
Sanatçıların Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya’dan çok farklı coğrafyalardan, bölgelerden ve kökenlerden olması, bu serginin içeriğini daha da zenginleştiriyor. Sergi bu yönüyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin küresel kültürlerin bir buluşma platformu oluşturması amacına hizmet ediyor.

SANAT ÜZERİNE DİYALOGLAR

Sergi, ilki 2008 sonbaharında Venedik’te, ikincisi 2009 ilkbaharında Massachusetts Institute of  Technology Görsel Sanatlar Programı kapsamında Cambrige’de sonuncusu 2009 yazında ‘’İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor’’ projesi kapsamında İstanbul’da gerçekleşen üç çalıştayın sonuçlarını bir araya getiriyor. Arada olma hali çıkış noktası olarak alınmış ve sonrasında üç şehirle ilişkilendirilmiş: Venedik, Cambridge ve özellikle de İstanbul.
 Sergide Türk sanatçılardan Eşref Yıldırım’ın Anadolu yakasında Moda’dan Anadolu Feneri’ne Avrupa yakasında Rumeli Feneri’nden Yenikapı iskelesine kadar tüm boğaz kıyıları ve kıyıya ulaşılamayan yerlerde denize yakın yollardan yürüyüyerek her kıyı şeridini bir iple ölçüp yumak haline getirdiği ‘’Yumak’’ adlı çalışması ve Güneş Oktay’ın sokak ile iletişime geçmek için şehrin değişik yerlerine yapıştırdığı kendinden bahseden ama okunmaz haldeki yirmi afişin İstanbul’un hızlı temposundaki serüveni olarak nitelendirebileceğimiz ‘’İsimsiz’’ adlı çalışması dikkat çeken ve ilgi görenler eserler arasında. “In Between-Arada-Tra” başlıklı sergi 14 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR TANITIM BİRİKİMİ

Sergi açılısında bir konuşma yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra ‘’ İstanbul 2010 Görsel Sanatlar Yönetmenliğinin yürttüğü bu proje AB ülkelerinin kültür ve sanat odaklarıyla ilişkiler, ortaklıklar ve işbirliklerinin kurulmasına, pekiştirilmesine hizmet vermektedir. AB ülkelerinden davet edilen bu sanatçılar çeşitli sanat disiplinlerinde profesyonel olmak isteyen genç kuşak yaratıcılara kendi deneyimlerini aktarıyor ve onlarla birlikte İstanbul’u çeşitli boyutlarıyla keşfediyorlar. Proje, aynı zamanda kendi ülkelerinde kültür açısından ‘’karar önderi’’ olan bu sanatçıların İstanbul ve Türkiye üstünde üretecekleri yapıtlar önemli bir tanıtım birikimi oluşturacaktır’’ dedi.

Haberin Devamı

7 ÜNLÜ SANATÇIDAN 7 HEYKEL

Çağdaş sanat alanında dünyanın tanınmış isimlerinin İstanbul’da genç kuşak yaratıcı bireyler ve sanatçılarla atölye çalışması gerçekleştirmeleri ve birlikte üretim yapmalarını sağlayan projenin sonucunda, İstanbul’a özel uluslararası bir çağdaş sanat koleksiyonu kalacak. Projenin ilk sanatçısı olan Remo Salvadori’nin gerçekleştirdiği çalıştayın sergisi İstanbul 2010 Sanat Üretim Merkezi’nde 2009’un Eylül ayında açıldı. Salvadori’nin İstanbul için ürettiği heykel, Gülhane Parkı’na yerleştirildi. Proje kapsamında İstanbul’a gelen 7 ünlü sanatçının burada gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu oluşturduğu 7 farklı eser, İstanbul’un kamusal çağdaş sanat koleksiyonunda yerlerini alacak
“İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor” Projesi kapsamında İstanbul, önümüzdeki dönemde, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Danae Stratou (Yunanistan), Victor Burgin (Birleşik Krallık), Peter Kogler (Avusturya) ve Sophie Calle’yi (Fransa) ağırlanacak.

Haberin Devamı

“IN BETWEEN-ARADA-TRA” SERGİSİNİN SANATÇILARI

CAMBRIDGE: Haseeb Ahmed, Agnes Chang, Linda Ciesielski, Adelaide Fuller, Yesica Guerra, Haruka Horiuchi, Ryan Maliszewski, Ogheneruno Okiomah, Ryan O’Toole, Jess Wheelock, Aylin B. Yıldırım
Koordinatör: Jegan Vincent de Paul
İSTANBUL: Mehmet Dağ, Özerk Ergenç, Arzu Kuşaslan, Pablo Martínez Muñiz, Güneş Oktay, Suat Öğüt, Gökçe Özdamar, Ercan Vural, Eşref Yıldırım
Koordinatör: İstanbul 2010 Görsel Sanatlar Yönetmenliği
VENEDİK: Rajeev Badhan, Clio Casadei, Valentina Ciarapica, Roberta D’Angelo,Cinzia Delnevo, Francesco Locatelli, Martina Malventi, Elena Mazzi, Corinne Mazzoli, Francesco Pedrini, Denis Pitter, Giovanni Roccabianca, Claudia Rossini,Giulio Squilacciotti, Chiara Trivelli, Chiara Zenzani.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!