Kültürazzi

Güncelleme Tarihi:

Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 00:00

Haberin Devamı

Köfte heykeli nasıl yapılır
Yurdum insanının genelde sanatla, özelde de heykelle ilişkisi malum. Ya içine tükürür ya da ucube ilan eder ama kendi çapında etrafında heykelimsi objeler görmeden de duramaz.

Tatil güzergahımdaki yol kenarlarında bu yıl da sık sık gördüğüm o kartaldan eşeğe, ördekten koyuna uzanan envayi çeşit alçıdan yapılma hayvan heykellerinin bir alıcısı vardır mutlaka. Genel estetik anlayışımızın göstergesi açıkhava sergileri gibi her biri.

Soyutlama falan sevmeyiz, olduğu şeye bire bir benzemeli heykel dediğin. Yoksa Bursa’ya dikilen Hacivat-Karagöz heykeli için ‘benziyor-benzemiyor’ tartışması yapılır mıydı?

Memleketimin güzide köşelerinden biri önümüzdeki günlerde yeni bir heykele daha kavuşacak. Köftesiyle ünlü Tekirdağ ilimizin yöneticileri kentlerinin simgesine sonuna kadar sahip çıkmak adına bir köfte heykeli yaptırma kararı almışlar. Karar ilan edilmiş ve başvuran sanatçılardan biri bu iş seçilmiş. Sanatçı seçilmiş seçilmesine ama işe soyunmadan almış bir endişe kendisini. Ya yaptığım heykel Tekirdağ köftesine benzemezse diye. Hadi yaptı heykeli diyelim, fitnecinin biri bu İnegöl köftesine benziyor diye bir laf atsa ortaya, ayıkla pirincin taşını. Diğer illerin işi kolay, Denizli mesela, horoz heykeline kim ne diyebilir ki? Amasya’da da elma heykeli görmüştüm kent meydanında.

Haberin Devamı

Neyse gelelim Tekirdağ’ın durumuna. Çok da severim köftesini o yüzden ben de merakla bekliyorum şimdi heykeli. Yol kenarında, etrafında köftecilerin olduğu o küçük meydana koysalar bari. Çevredeki dükkanlardan yükselen köfte kokusuyla hem heykele başka bir boyut katılmış olur hem de kimsenin şüphesi kalmaz başka yerin köftesine benziyor bu diye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!