Köy enstitülerini bilir misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Köy enstitülerini bilir misiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Babası köy enstitüsü mezunu olan Erkan Can, yapımcılığını üstlendiği ve rol aldığı, tarihten yapraklar aralayan Toprağın Çocukları ile bir memleket meselesine parmak basıyor. Köy enstitüleri ve kapatılmalarıyla ilgili tarihi gerçekleri kurmaca bir hikâyeyle anlatsa da, bir belgesel kadar çok bilgi içeren bir film var karşımızda.

Haberin Devamı

Bir Çingene kampının saldırıya uğrama görüntülerinin ardından “İnsan kendini ve dünyayı sevmeyi başarabilirse çok şey değişir” diye başlıyor Toprağın Çocukları.
Sevemeyince ne olur peki?
Güzel şeyler olmaz, oldurulamaz.
İşte bu noktada ‘Köylü milletin efendisi olacaktı’ diye de derdini ortaya koyuyor film.
Toprağın Çocukları’nın yapımcısı ve oyuncularından olan Erkan Can, “Babam köy enstitüsü mezunuydu, o devam etseydi ülke bugün bu halde olmazdı” diyerek filmi çekerken ne demek istediğini anlatıyor.

ANAM DERTLENİNCE AYAĞINI TOPRAĞA SOKARDI

Köy enstitüleri konusu sinemamızda pek işlenmemiş bir konu. Bu vesileyle 1940’ların siyasal atmosferinin de portresi çıkarılmış oluyor.
Köy enstitüleri sonuçta doğu batı arasındaki eğitim eşitsizligini ortadan kaldırabilecek bir sistemdi, ayrıca köy öğretmenleri de yetiştiriyordu.
Türkiye’ye özgü bu sistem yabancı eğitim araştırmalarında örnek olarak gösterilen devrim niletiğindeki reformlardan biriydi üstelik.
Çocuklar hem batı eğitimi alıyor hem de modern tarımı öğrenip toprağın daha verimli olmasını sağlıyorlardı.
“Toprağa dokun, dokunmazsan anlatamazsın, sevmen lazım toprağı” diyerek enstitülerin köy hayatına eğitsel katkılarını da ortaya koyan Toprağın Çocukları’nda insan ve toprak ana ilişkisi hoş anekdotlarla işleniyor.
“Anam dertlenince, babamdan dayak yiyince ayağını toprağa sokardı, toprak iyidir derdi” diyen bir film bu.

Haberin Devamı

KEMAL ÖĞRETMEN GÖZALTINDA!

Belgesel tarzı bilgiler dışında kurgusal bir hikâye de anlatan filmde yaşadığı çingene kampı saldırıya uğrayınca canını kurtarmak için kaçan Karika, aynı çevrede köy enstitüsünde öğrenim gören Cevher tarafından kurtarılıyor. İsmail Hakkı’nın desteğini alan Cevher, kimsesiz kalan kızı enstitü içerisine yerleştirerek ona barınacak yer sağlıyor. Fakat bu durum köy halkının hiç hoşuna gitmiyor.
Enstitünün varlığından oldum olası rahatsız olan bölge komutanı Necip bir baskın gerçekleştirerek müdür Kemal Öğretmen’i gözaltına alıyor.
Çıkan bu olaylar ve gözaltına alma süreci, yurtgenelinde varlığını sürdüren köy enstitülerinin kapatılma dönemine denk düşüyor.

Haberin Devamı

KÖTÜ KARAKTERE FARKLI RENK IŞIĞI

Yapımcılığını filmde lider ruhlu, ileri görüşlü Kemal Öğretmen olarak yer alan Erkan Can’ın yönetmenliğini ise Ali Adnan Özgür’ün üstlendiği filmde, Ufuk Bayraktar, Türkü Turan, Şebnem Sönmez, Bahtiyar Engin, Suzan Kardeş, Müge Boz, Banu Başeren, Serdal Genç ve Ezel Akay da yer alıyor.
Filmde İsmail Hakkı Tonguç’u canlandıran Bahtiyar Engin’in ağzından bir dış ses sürekli bilgi veriyor, didaktik bir şekilde izleyiciyle konuşuyor.
Bu durum filmin kurgusal yapısına vurulan en büyük darbe kuşkusuz.
Kötü karakterlere farklı renk ışığı kullanılmış olmasından, hikâyeye derinlik katan müziklerine kadar ince işçikli bir film var karşımızda.
Kardeş Türküler ve Suzan Kardeş, müzikleriyle ayrıcalık katıyorlar.
Yönetmen Ali Adnan Özgür’ün ilk uzun metraj filmi olan Toprağın Çocukları vizyona girdikten birkaç hafta sonra Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak.
Gençliğin bihaber olduğu, yaşını almışların ise çoktan unuttuğu köy enstitüleri meselesini imece usülü, kalpten bir çalışmayla gündeme getiren bu filme şimdiden başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

TOPRAĞIN ÇOCUKLARI
Yön: Ali Adnan Özgür
Oyn: Erkan Can, Şebnem Sönmez, Bahtiyar Engin, Suzan Kardeş
Tür: Dram

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

SADAKATSİZLER

Yön: Jean Dujardin
Oyn: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Violette Blanckae, Bastien Bouillon
Tür: Dram, Komedi

Erkeklerin çok hoşuna gidecek
 
Sadakatten, bağlılıktan nasibini almamış, ilk çağlardan kalma dürtülerle hayatlarını yaşayan erkeklerle ilgili yedi kısa hikayeden oluşuyor Sadakatsizler. Başrollerde Artist filminin Oscar’lı Fransız oyuncusu Jean Dujardin ve Gilles Lellouche var. Kadın erkek ilişkilerine erkek şapkasıyla bakan, erkeğin aldatma nedenlerini araştırmaktan çok, buradan bir komedi çıkartmaya çalışan bir senaryoya sahip. Her biri birbirinden çapkın, kadın düşkünü, evli olsa da bağlanmak, tek kadına takılı kalmak istemeyen adamlar var perdede. Filmin dekor mekânları otel lobilerinden, seks bağımlılığı kliniğinden, gece kulüplerinden Las Vegas’ın kumarhanelerine uzanıyor. Biz kadınlar için aynı şeyi söyleyemeyecek olsam da erkek izleyici için eğlenceli bir erkek çapkınlığı filmi var karşımızda. Frankofon dünyasından gelen Sadakatsizler, erkeklerarası geyik muhabbeti sonrası ya da öncesi için gayet uygun olabilir.

YURT

Haberin Devamı

Yön: Muzaffer Özdemir
Oyn: Kanbolat Görkem Arslan, Muzaffer Özdemir, Muhammet Uzuner, Pınar Ünsal
Tür: Dram
Süre: 77 dk.

Hava değişikliği için Gümüşhane’ye
 
Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmindeki rolüyle Altın Palmiye kazanan Muzaffer Özdemir’in yönettiği Yurt’un otobiyografik öğeler içeren senaryosu da Özdemir’e ait. Doğan, genelde karamsar ve sinirli bir yapıya sahip olan, başarılı bir mimar. Bir gün arkadaşlarıyla gittiği kampta hastalanıyor. Doktor kendisine standart tıbbi ilaçlar yerine hava değişikliğini ve seyahat etmesini önerince çocukluğunun geçtiği fakat çok uzun yıllardır gitmediği memleketini görmeye karar veren Doğan, modernizmin ve liberalizmin onun yurdunu da ele geçirdiğini görüyor. Yurt, ilk kez 18. Altın Koza Film Festivali’nde seyirciyle buluşmuştu. Özdemir’in memleketi olan Gümüşhane’de çekilen filmin başrollerini de Kanbolat Görkem Arslan, Muzaffer Özdemir ve Muhammet Uzuner paylaşıyor.

Haberin Devamı

İLK VE SON AŞKIM

Yön: Lorene Scafaria
Oyn: Steve Carell, Keira Knightly, Melanie Lynskey
Tür: Komedi, Dram, Romantik

Kıyamete çok az kaldı

Çarptığında dünyayı yok edeceği kesin olan Matilda adlı asteroit, gezegene git gide yaklaşmaktadır. Bütün çareler tükenmiştir ve bilimadamlarının dahi ellerinde hiçbir çözüm yoktur; insanlığın kesin yok oluşuna sadece üç hafta vardır. Tüm bu karmaşanın ortasında herkes, her şeyi boş verir ve kalan zamanını dilediği gibi geçirmeye başlar. Dodge da kendisini, karısı tarafından terk edilmiş olarak bulur! Kapı komşusu Penny de ailesini bir daha göremeyeceği için çok üzüntülüdür. Dodge lisedeki ilk aşkını bulmak, Penny de bir kez daha ailesini görmek için beraber yola çıkarlar. Ve kıyametin kopmasına çok az kala çığırından çıkan işlerle başlarına türlü komik olaylar gelir. Senaryosu ve yönetmenliğini oyuncu Lorene Scafaria’ya ait olan bu orijinal komedinin başrolleriniyse Steve Carell ve Keira Knightley paylaşıyor.

RESIDENT EVIL 5: İNTİKAM

Yön: Paul W. S. Anderson
Oyn: Milla Jovovich, Sienna Guillory, Michelle Rodriguez, Kevin Durand
Tür: Bilimkurgu, Aksiyon
Süre: 117 dk.
 
Zombilere karşı tek başına

Efsanevi bilgisayar oyunundan sonra ilk kez 2002 yılında sinemaya aktarılan Ölümcül Deney serisi, 10 yıldır türün meraklılarını ve Jovovich hayranlarını sinema salonlarına çekmeyi başarıyor. Filmin yönetmenliğini serinin yapımcısı olarak da tanıdığımız aksiyon sinemasının sevilen ismi Paul W.S. Anderson üstlenmekte. Ölümcül T-virusü dünyayı tahrip etmeye devam edip, insanları et yiğici zombiler haline dönüştürmüş. İnsan ırkının son umudu olan Alice, gözünü Umbrella’nın en gizli operasyonunda açıyor ve gizemli geçmişinin sırlarını ortaya çıkarıyor. Güvenli bir yeri olmayan Alice salgının sorumlularını teker teker avlamaya başlıyor. Dünyanın dört bir yanında, farklı ülkelerde tehlikeyi durdurmaya çalışan Alice inandığı doğrulardan da tereddüte düşünce, çevresinde güveneceği fazla kimsenin kalmadığını anlıyor. Geri sayım artık başlamış durumda. Serinin bu beşinci filminde orijinal oyunun hayranlarını memnun edecek bir karakter var; Alice ile işbirliği yapıp Umbrella’yı çökertmeye çalışan direnişçi grubun lideri Leon S. Kennedy. Bu rolde Estonya kökenli eski model Johann Urb’u izliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!