Koruyucu anneler aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Koruyucu anneler aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2001 00:00



Haberin Devamı

Şubatı, martı geride bıraktık. Artık mevsimi. Şu günlerde, yardım isteyen bir yavru kedinin incecik miyavlaması, her an yüreğinizi sızlatabilir. Onun yalvaran bakışlarıyla gözgöze gelmemek için sırtınızı dönüp gidemeyeceklerdenseniz, siz potansiyel bir koruyucu annesiniz. Gözlerini sokakta açan yetim yavru kedilerin, yaşamak için koruyucu annelere ihtiyacı var.

Yetim kedi yavrusunun hayatını kurtarmak için her saniyenin, her doğru bilginin önemi büyük.

Kararınızı verdiyseniz hemen harekete geçin. Daha fazla üşümesine izin vermeyin. Size yakın davranıyorsa, bırakın vücut ısınızdan faydalansın.

Yavrunun bir veterinerin kontrolünden geçmesinde fayda var. Soğuk, aşırı su kaybı, genel sağlık problemleri onu fazlasıyla hırpalamış olabilir.

Yavruyu eve getirdiğinizde ona karton kutudan, ya da plastik çamaşır sepetinden bir yuva yapın. Altına minder yerleştirin. Yuvayı, ampulle ya da, ılık su doldurulmuş biyotla sıcak tutabilirsiniz. Biyotu havluya sararak, yavru kediyi, fazla sıcağa karşı koruyabilirsiniz. Yuva biyottan daha büyük olursa, yavru istediği zaman sıcak bölgeden serin bir alana kaçma şansına sahip olabilir.

Yetim yavru, anne sütünün sağladığı bağışıklık sistemini destekleyici katkılarından uzak olduğu için, diğer hayvanların ona yaklaşmasına engel olun.

Sindirim sistemini bozacağı için yavruya saf inek sütü vermeyin. Anne sütünün yerini tutacak yavru mamalarını pet shoplarda bulabilirsiniz. Aksi taktirde inek sütünü yarı yarıya sulandırarak kullanmayı deneyin.

Onu, tıpkı annesini emerken yaptığı gibi bir havlunun üzerine, yan yatırın. Ağzını dikkatle açıp biberonu yerleştirin. Bu açı, havanın karnına dolmasını engelleyecek. Bu sırada sakın zorlamayın, süt ciğerlerine kaçabilir. Emerken öksürmesi, bu tehlikenin ilk sinyalidir. Süt ciğerlerine kaçtıysa, yavruyu başaşağı tutun.

20 günlükten daha küçük yavrular tuvaletlerini yardım almadan yapmakta zorlanırlar. Sütünü içtikten sonra bir parça kağıt havluyu ılık suyla ıslatıp, karın ve anüs çevresine nazikçe masaj yapın. Bu masaj, annenin yalaması yerine geçecek, yavrunın tuvalet ihtiyacını görmesini kolaylaştıracak.

Bir aylık olan yavrular, tabaktan yumuşak yiyecekleri yemeye başlar. Onları, artık biberonla beslemenize gerek yoktur. Tabağa koyduğunuz sütü içebilirler. Tabak derin olmasın. Minik yavru, süt dolu tabağa düşüp, başına tatsız şeyler gelebilir.

Yemeğini yedikten sonra, tuvalet kutusunun yanına götürürseniz, o problemi de kısa sürede halledebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!