Köpek beslemek çocukta sorumluluğu geliştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Köpek beslemek çocukta sorumluluğu geliştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Köpek beslemek çocuğun duygusal dünyası üzerinde olumlu etkiler yapıyor, sosyal etkileşimleri arttırıyor. Dahası çocuğun davranışsal stresini azaltıyor.

Kuduz tehlikesi nedeniyle sokaklarda zehirlenerek öldürülen köpeklerin sayısı artarken uzmanlar evde hayvan beslemenin çocuk psikolojisi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bildiriliyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümünden Doç. Dr. Selahattin Şenol, evde evcil hayvan beslemenin çocuklar açısından yararlı olabileceğini ancak bu kararın aile bireylerince ortaklaşa alınmasını gerektiğini bildirdi. Çocuğa evcil bir hayvanın oyuncaklarına benzemeyeceği, bir bebek gibi anlatılması gerektiğini kaydeden Şenol, evcil hayvanların sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Çocuğun ilgisi desteklenmeli

Özellikle köpeklerin çocuklarla çok iyi dostluklar kurduğunu dile getiren Şenol, 'Bu da çocuğun kendine güvenini pekiştiren bir durumdur. Hayvanların da hasta olabildikleri ve zaman zaman aşı olmalarının gerekmesi çocuğun yaşadığı deneyimlerle ilgili olarak ona destek olacak ve bu durumlarda daha etkin başa çıkmasına yardımcı olacaktır' diye konuştu. 3-6 yaş arasındaki 23 çocuk üzerinde yapılan araştırma sonuçları hakkında da bilgi veren Şenol, şöyle devam etti:

'Evde köpek olması durumunda, köpek olmaması durumuna göre çocukların kalp atışlarının yavaşladığı ve davranışsal stresin ortadan kalktığı belirlenmiştir. Diğer araştırmalar ise evcil hayvanların stresi azaltığını ve duygusal durum ve sosyal etkileşimler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını ortaya koymuştur.'

Çocuğun hayvanlara olan ilgisinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Şenol, ebeveynlerin özellikle kendi korkularını çocuklarına yansıttığını ve onlarda fobi gelişmesine neden olduklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!