Köpeğiniz idrar kaçırıyorsa

Güncelleme Tarihi:

Köpeğiniz idrar kaçırıyorsa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2011 00:00

Sevgili dostunuz idrarını kaçırıyor ya da tutamıyorsa, bunu her zaman bir davranış bozukluğu olarak görmeyin. Bazen bu durumun altında başka nedenler ve sorunlar yatabiliyor.

Köpeklerde normalde idrar kesesinin alt kısmında idrarı tutmaya ve bilinçli olarak boşaltmaya yarayan bir kas bandı bulunur. Bu kas bandı bir vana gibi idrarın tutulmasını kontrol eder. Bugün elde edilen bilgiler bu kas bandının çalışmasında bazı temel hormonların çok önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Özellikle dişilerde östrojen ve erkeklerde testosteron bu hormonlardan en etkili olanlar. Bu hormonların vücuttaki düzeyini etkileyen yaşlılık, kısırlaştırma ve hormonal hastalıklar gibi durumlarda köpeğin idrar tutma yeteneği de etkilenebiliyor.
Bunun yanı sıra, ender olarak genç köpeklerde bu işlevle ilgili doğuştan anatomik bozukluklara bağlı olarak da idrar kaçırma problemi görülebiliyor. Yine çok sık olmamakla birlikte idrar kesesindeki tümör veya polip gibi problemler ve idrar kesesini kontrol eden sinirlerdeki harabiyetler sonucunda da idrar tutamama sorunuyla karşılaşılabiliyoruz.
Erkek köpeklerde prostatla ilgili problemlerde de idrar tutamama görülebiliyor. Bunlardan bağımsız olarak davranış bozukluğu olarak karşımıza çıkan idrar kaçırma ya da tutamama sorunları da bulunuyor.

DİŞİLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Bu problem istatistik olarak, dişi köpeklerde erkek köpeklerden daha çok görülüyor. Kısırlaştırılan köpeklerde görülme oranı da kısırlaştırılmayan köpeklere göre daha fazla. Kısırlaştırılma durumu fark etmeksizin, erkek köpeklerde idrar tutamama problemi 10 yaşından önce çok nadir görülür. Yaşlılığa bağlı olarak görülen idrar tutamama problemleriyse genellikle 9-10 yaşından büyük köpeklerde ortaya çıkıyor.
Bu sorunun altında yatan gerçek sebep veteriner hekiminiz tarafından kolayca belirlenebilir. Hormonal bozukluklara bağlıysa genellikle ilaçla tedavi mümkün. Bunun dışındaki idrar kaçırma problemleriyse ilgili hastalığın tedavisiyle kontrol altına alınabiliyor.

BU KONUYA ÇOK DİKKAT EDİN

İdrar kaçıran bir köpeğin idrar kesesi enfeksiyonlarına yakalanma riski daha fazla. Özellikle uyurken idrar kaçıran köpeklerde, idrarın deride tahrişlere yol açarak problemler yaratabileceği hatırda tutulmalı. Bu nedenle vakit kaybetmeden veteriner hekiminize köpeğinizi muayene ettirerek kontrol altına almanız gerekiyor.

PAKO PANO

* Balkonda doğum yapan anne iki aydır besleniyor. Yavruları da iki aylık ve sağlıklı. Onlara yuva arıyoruz. (538) 385 75 07

* Bu tekir kız barınağa bırakıldı. İlk bakımları yapıldı ve sağlıklı. Onu bir daha bırakmayacak ve kısırlaştıracak bir aile arıyoruz. (216) 384 51 65

* İki aylık kardeşlerin ilk bakım ve aşıları yapıldı. Onlara evinizi açmak ister misiniz? (216) 384 51 65

Yalnız ölüm

Hayvan Severler Derneği (Hay-Sev) Başkanı Defne Esra Yazıcıoğlu, terk edilmiş hayvanlar için Facebook sayfalarındaki üyeleriyle birlikte yoğun bir çaba içinde. Derneğin Facebook sayfasının üyeleri, terk edilmiş hayvanların tedavi ve bakımını yaptırıyor. Sonra fotoğrafları çekiliyor ve Facebook’tan ilan veriliyor. Bu yolla bir yıl içinde 914 hayvana ev bulunmuş. Yazıcıoğlu, “Terk edilen köpekler, ümidini kestiği zaman istenmemenin getirdiği o duyguyla yemek yemiyor, su içmiyor ve intihar ediyor. Serum bağladığımız halde kurtaramadığımız köpekler oluyor” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!