Konu demode aksiyon şahane

Güncelleme Tarihi:

Konu demode aksiyon şahane
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 22:24

Görevimiz Tehlike serisinin, bir televizyon dizisinden sinemaya uyarlanmasının ardından 15 yıl geçti. Bu dördüncü filmde Tom Cruise yönetmen koltuğunu animasyon filmleriyle tanıdığımız bir isme, Brad Bird’e teslim etmiş. Bird’ün özellikle aksiyon sahnelerinin altından başarıyla kalktığını söylemem gerek.

Haberin Devamı

Farklı lokasyonlar, tehlikeli, heyecanlı aksiyon sahneleri konusunda iddialı ve başarılı olan filmin hikayesi alışıldık ve tahmin edilebilir cinsten. Aksiyona ağırlık veren Görevimiz Tehlike’yi IMAX’te izlemenizi tavsiye ederim; aksiyon ve görselliğin tadını çıkartmak adına...

MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL
GÖREVİMİZ TEHLİKE
Yön: Brad Bird
Oyn: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton
Tür: Aksiyon

Yılın aksiyonu, bugüne dek vizyona giren Görevimiz Tehlike filmlerinin en heyecanlısı.
Ama tabii hikaye açısından sıradanlık devam ediyor. Bildik konular, entrikalar ve artık gına getiren nükleer tehlike...
Ama senaryonun vasatlığı bir Görevimiz Tehlike filmi için keyfe keder değil tabii.
Görevimiz Tehlike serisinin en önemli özelliği izleyenlere inanılmaz aksiyon sahneleri sunuyor olması ne de olsa.
Tom Cruise bu dördüncü filmde de sınırları zorluyor.
Kremlin’i havaya uçuracak kadar ileriye gidiyor prodüksiyon.

Haberin Devamı

Konu demode aksiyon şahane

KREMLİN HAVAYA UÇUNCA!

Ethan Hunt ve ekibi üstü örtülü bir operasyon için Moskova’da bulunuyorlar.
O sırada Kremlin havaya uçurulunca kıl payı kurtuldukları bu patlamadan sorumlu tutulan da onlar oluyor.
Herhangi bir desteği kalmayan Hunt, teşkilatının adını temize çıkarmak için bir yol bulmak zorunda. Hunt’ın bu göreve, eski IMF arkadaşlarından oluşan bir takımla atılmaya mecbur olması işleri daha da karmaşık bir hale sokuyor.
Egzotik lokasyonlar Görevimiz Tehlike filmlerinin olmazsa olmazları. Ekip Dubai’ye, Hindistan’a gidiyor.
Buraların egzotik yanlarının perdeye geldiği pek söylenemez ama yine de gitmeden etmiyor.
Dubai’de dünyanın en yüksek binası olan 828 metrelik Burç Halife’deki yürek hoplatan sahne yabana atılır cinsten değil.
Ve tabii bu sahnede Tom Cruise’un dublör kullanmadığını da biliyoruz. Bu da değerini arttırıyor onların.

FİLM ANİMASYON USTASINA TESLİM

Tom Cruise’un en sevdiği ve en pahalı oyuncaklarından biri olan Görevimiz Tehlike filminin her bölümü usta yönetmenlerin ellerine teslim ediliyor.
Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams’dan sonra şimdi de sıra Brad Bird’de.
Pixar’ın altın çocuğu olarak tandığımız Brad Bird, Görevimiz Tehlike’yi çekerken özel efektlere değil, fiziksel aktivite gerektiren aksiyon sahnelerine ağırlık vermiş.
Aksiyonun gerçekçi olmasına özen göstermiş. Ama burada tehlikeli sahnelerde bile dublör kullanmamayı tercih eden Tom Cruise’un desteği büyük.
Brad Bird heyecan, aksiyon ve komediyi ölçülü bir sekilde harmanlamaya çalışmış. Espriler öyle çok matah olmasa da komedi araları olarak filmdeki yerlerini alıyorlar.

Haberin Devamı

IMAX’TE İZLEYİN

Brad Bird, filmin 3 boyutlu olmasındansa, IMAX formatında çekilmesini tercih etmiş.
3 boyutlu gözlükle film izlemekten hoşlanmayan bir izleyici olarak bu kararını alkışlıyorum.
Görevimiz Tehlike en görkemli haliyle IMAX salonlarında.
Vereceğiniz her kuruşun bu tecrübeye değeceğine emin olabilirsiniz.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Adalet aranıyor

NAR
Yön: Ümit Ünal
Oyn: Serra Yılmaz, İrem Altuğ, Erdem Akakçe, İdil Fırat
Tür: Dram-Gerilim
Süre: 84 dk.

“Dürtme içimdeki narı, üstümde beyaz gömlek var.” Birhan Keskin’in bu dizesiyle açılıyor Nar. Sonra parçalanan bir narın görüntülerini izliyoruz. Oldukça kırmızı, kanlı gibi, gerilimli. Ümit Ünal, adaletsizlik duygusu üzerine kurduğu filmi Nar’ın alt metninde en yakınınımızı bile ne kadar tanıdığımızı sorguluyor. Film bir evin içinde geçiyor ve geçmişten gelen hesaplaşmaları olan bir falcı ile bir doktor arasındaki polemikten doğan sürprizli bir hikaye anlatıyor. Nar tam bir oda sineması örneği. Küçük bir mekanda geçiyor ama flashback’lerle ve hikayesinin, oyuncularının gücüyle bir sürü kapı açarak farklı yerlere götürüyor izleyenini. Ümit Ünal, zor bir işin altından başarıyla kalkmış. Açıları, oyuncu yönetimi ve en önemlisi de sürprizli senaryosuyla alkışı hak ediyor. Bir alkış da heyecanın baştan sona sürmesini sağlayan oyunculara. Başrollerde Serra Yılmaz, İrem Altuğ, Erdem Akakçe, İdil Fırat var. Falcı Asuman rolü Serra Yılmaz için özel olarak yazılmış.

Haberin Devamı

Türünün en başarılı örneği

LABİRENT
Yön: Tolga Örnek
Oyn: Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Sarp Akkaya, Rıza Kocaoğlu
Tür: Dram-Gerilim-Polisiye

İşe önce belgesellerle başlayan ve sonrasında uzun metrajlı filmlerin de hakkını verdiğini kanıtlayan Tolga Örnek, Türk sinemasında başarılı örneklerini göremediğimiz bir türün eli yüzü düzgün bir filmiyle karşımızda; Labirent. Film, bir terör örgütünün peşine düşen ve planlanan bir bombalama eylemini durdurmaya çalışan istihbarat bölümünün hikayesini anlatıyor. İstanbul’da kalabalık bir caddede büyük bir patlama meydana geliyor, içlerinde yabancıların da olduğu 95 kişi ölüyor. Fikret ve Reyhan adlı iki istihbaratçı tarafından yönetilen bir grup Türk istihbaratçısı terörist örgütü durdurmak için çalışmaya başlıyorlar. Tolga Örnek, gerek patlama, eylem, gerekse de opearasyon sahnelerinde Amerikan filmlerini aratmayan, baştan sonra gerilimi ve heyecanı koruyan sağlam bir prodüksiyona imza atmış. Gurur duyulacak, örnek olacak yerli yapımlardan diyebiliriz.

Haberin Devamı

Evlatlık kediden sonra

THE FUTURE
GELECEK
Yön: Miranda July
Oyn: Miranda July, Hamish Linklater, David Warshofsky, Isabella Acres
Tür: Dram
Süre: 91 dk.

Bırakın çocuk yapmayı bir hayvanın bakımını üstlenmek bile bir sorumluluk. Özgürlüklerin kısıtlandığının resmi. İşte bunun farkına varan bir çiftin hikayesini anlatıyor Gelecek. 30’lu yaşlarında bir çift olan Sophie ve Jason, yaşamlarında bir dönüm noktasına geliyorlar ve sürekli ilgi isteyen hasta bir kedinin bakımını üstlenmeye karar veriyorlar. Kediye sahip olduktan sonra özgürlüklerini yitireceklerini bildiklerinden, son bir ayda hayallerini gerçekleştirmek adına işlerinden ayrılıp, son özgür günlerini en iyi şekilde geçirmeye çalışıyorlar. İlk olarak Filmekimi’nde izleyici karşısında çıkan bu ilginç filmin yönetmeni  ilk uzun metrajı Ben ve Sen ve Diğerleri (Me and You and Everyone) ile Cannes’da dört ödül kazanan Miranda July. July bu ikinci uzun metrajlı filminde ilkinde de olduğu gibi hem yönetmenlik yapıyor hem de başrolü oynuyor. Evlatlık kedi Paw Paw’un seslendirmesini yaptığını da söylemeden geçmeyeyim.

Haberin Devamı

Köpekbalığı var kaçın!

SHARK NIGHT 3D
KATİL KÖPEKBALIĞI
Yön: David R. Ellis
Oyn: Sara Paxton, Dustin Milligan, Chris Carmack, Jel David Moore
Tür: Dram
Süre: 95 dk.

Bir grup gencin köpekbalıklarıyla mücadelesi. Göldeki bir adada bulunan yazlığa tekneyle gelen Sara ve arkadaşları hemen mayolarını kuşanıyorlar. Ne var ki, Malik sudan tek kolu kopmuş halde çıkınca, adadaki parti havası son buluyor. Doktor adayı olan Nick, Malik’e ilkyardım yapıyor ve adanın diğer tarafına geçmek için tekneyle yola çıkaıyor. Ancak göl kocaman ve saldırgan yüzlerce köpekbalığıyla dolu. Katik Köpekbalığı 13 yaş sınırıyla vizyonda.

Ünlülerle dolu bir belgesel

ÜNYE DE FATSA ARASI
Yön: Esra Alkan
Tür: Belgesel

Fatsa ve Ünye’nin kültürel, sanatsal, tarihsel, yöresel zenginliklerini ve aralarındaki ezeli rekabeti mizahi bir dille anlatan belgeselde Ali Poyrazoğlu, Ferhan Şensoy, Kadir İnanır, Mustafa Altıoklar sanat dünyasını temsil ederken, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Milletvekili Mustafa Hamarat ve Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, devlet erkanı olarak karşımızdalar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!