Kontrolsüz kortizon kullanımı

Güncelleme Tarihi:

Kontrolsüz kortizon kullanımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2004 01:47

Kortizonun bazı sistemik ve göz hastalıklarında tedavi edici etkisi var. Ancak kortizon tedavisini gerektiren hastalığın genellikle uzun süreli olması nedeniyle gözde bazı önemli yan etkiler gelişebiliyor.

Kortizon gözde hangi hastalıklarda kullanılıyor?

Göz içi iltihapları (üveit), Behçet hastalığı, optik nevrit, katarakt-refraktif ve göz içi cerrahilerden sonra, bazı allerjik konjonktivitler, dev hücreli arterit ve tiroide bağlı göz rahatsızlıklarda kullanılıyor. Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalar, uzun etkili kortizonun (triamsinolon) göz içine verilmesiyle şeker hastalığına bağlı sarı nokta ödeminin geçici olarak iyileştiğini gösterildi.

Kortizon göz hastalıklarında ne şekilde kullanılıyor?

Hastalığa göre ağızdan, iğne yoluyla (damar içi, kas içi, göz çevresi ve içine), göz damlası ve merhemi şeklinde kullanılabilir.

Kortizon gözü nasıl etkiliyor?

Kortizon, hastalık sürecinin sonuçlarını tedavi eder. Hastalığın nedenini tedavi etmez. Bu nedenle etkisi palyatiftir. İltihabı giderici ve bağışıklama sistemini baskılayıcı özellikleri var. Fakat, hastalık sonucunu iyileştirirken, göz içine geçen kortizon, lens proteinlerine bağlanarak lens saydamlığının kaybolmasıyla katarakt yapabilir.

Kortizona bağlı göz hastalıkları nasıl tedavi ediliyor?

Görme kalitesinde azalma ve görme kaybının nedeni katarakt ise tedavide fako yöntemi kullanılıyor. Glokom hastalığı ise sinsi bir seyir izliyor ve göz muayenesi sırasında ortaya çıkabiliyor. Glokomda, görme kaybı varsa kalıcı sinir lifi hasarı nedeniyle tedavi sonrası görme tekrar kazanılamıyor. Glokom tedavisinde tıbbi tedavi veya lazer cerrahisi uygulanabiliyor. Herpetik keratit gelişiminde ise kortizon kullanımıyla beraber vücut direncini düşüren başka hastalıklar rol oynayabiliyor.

Kortizonun yol açtığı göz hastalıklarından nasıl korunabiliriz?

Özellikle kortizon tedavisi sürerken mutlaka doktor kontrolünde kalarak korunabiliriz. Göz muayeneleri aksatılmamalı.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!