Konstantinopolis krizi nasıl oldu

Güncelleme Tarihi:

Konstantinopolis krizi nasıl oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2004 01:08

Eurovision Yarışması’nda Kıbrıs ile Türkiye arasında yaşanacak olası bir diplomatik kriz son anda önlendi. Provalar sırasında bağlanılan Kıbrıs jüri sözcüsünün İstanbul yerine Konstantinopolis demesine ‘İyi akşamlar Güney Kıbrıs’ diye cevap veren Korhan Abay, krizin nasıl aşıldığını anlattı.

İstanbul’da gerçekleştirilen 49’uncu Eurovision Şarkı Yarışması’nda sunuculuğu Meltem Cumbul’la birlikte üstlenen Korhan Abay, Kıbrıs ile provalar sırasında yaşanan sorunun perde arkasını Hürriyet’e anlattı: ‘Eğer yayın sırasında olsaydı, diplomatik soruna dönüşebilecek bir olaydı. Daha önceden Kıbrıs mı Güney Kıbrıs mı denilecek diye bir tartışma olmuştu. AB’ye girmiş bir ülke olarak Kıbrıs’tır, AB dolayısıyla muhatabımız denilmişti. Dolayısıyla biz Kıbrıs olarak hitap ettik. Ülkelere bağlanarak televoting sistemiyle puanları alırken sıra Kıbrıs’a geldi. Kıbrıs temsilcisine Meltem kendi dillerinde ‘İyi akşamlar, sizi seviyoruz’ dedi. Oradan da aynı şekilde cevap geldi. İlk anda atlamışız ama ‘İyi akşamlar Konstantinopolis’ demiş. Bunu yayın sırasında koordinatörümüz Bülent Osma görmüş, problem olabileceğini söyledi. Son genel provada dikkat ettim, yine Konstantinopolis deyince, ‘Çok özür dilerim, burada bir yanlışlığı düzeltmek zorundayım. Son altı-yedi yüzyıldır bu şehrin adı İstanbul olarak geçiyor. Siz tarihteki ismini kullanıyorsunuz. Bugünkü ismini kullanırsanız çok memnun oluruz’ dedim. Onlar da, ‘Ama biz Konstantinopolis diyoruz’ diye cevap verdi. Güleryüzümü koruyarak puanlarını aldım ve kapanırken kendilerine Fransızca olarak, ‘Teşekkür ederim Güney Kıbrıs’ dedim.

KENDİ İNİSİYATİFİMLE YAPTIM

Bunu tamamen kendi inisiyatifimle yaptım. Eğer böyle yapmasaydım, finalde de böyle konuşacaklardı. Gerek EBU üyeleri, gerek bizimkiler, gerekse öğrendiğimize göre Kıbrıs’taki Rum yöneticiler birbirine girmiş, krizi nasıl atlatırız diye. Benim amacım gerçekten buna dikkati çekmekti. Nitekim toplantılar yapıldı, muhtemelen Dışişleri’nden, Sayın Başbakan’dan talimatlar alındı, görüşler soruldu ve sayın genel müdürle final öncesinde toplantı yaptık. O toplantının sonunda biz kendi kararımızı aldık. Karşı tarafın da bu tepkiden sonra tutumunu değiştireceğini düşündük. Nitekim akşam hiçbir sorun olmadı ve ‘İyi akşamlar İstanbul’ dediler. Biz de hiçbir şey olmamış gibi aynen devam ettik. Sunucunun görünen performansından çok seyircinin görmediği performansı önemlidir. Özellikle bu tür çok uluslu erternasyonel, diplomatik incelikleri olan gecelerde. Sırbistan derseniz hata olur, Sırbistan-Karadağ oranın adı. Bunlar çok önemli şeyler. İnsanlar eleştirirken işin böylesine zor taraflarını düşünüp ondan sonra eleştirmeli.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!