Köftesiz olmaz ki

Güncelleme Tarihi:

Köftesiz olmaz ki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2005 00:00

Türk mutfağına özel bir sürü et yemeği vardır ama bu et yemekleri arasında köftenin yeri her zaman başka olmuştur. Aslında Avrupalıların pek bilmediği köfte; Ortadoğu, Avrupa ve İran mutfaklarında da çok kullanılan bir yemektir. Zaten adını da Farsça’da dövülmüş anlamına gelen "köfte" sözcüğünden almıştır. Köftenin keşfi çok tanıdık bir bahaneyle, tasarruf bahanesiyle gerçekleşmiştir. Parça etleri kebap ya da yahni yapmak için pişiren insanlar, bu etlerin ayrılmasından sonra kalan etle ne yapacaklarını bilememişler ve bir süre düşündükten sonra da köfteyi icat etmişlerdir. Kebap ve yahniden artan bu biçimsiz etler, önce dövülür ya da kıyma makinesindan geçirilir. İçine bulgur, pirinç ya da ekmek içi katılır. Köftenin lezzetini arttırmak için baharat, soğan da koyulup sıkıca yoğrulur. Son olarak elle biçimlendirilip haşlama, kızartma, ızgara ya da fırınlama gibi yöntemlerden herhangi biri kıullanılarak pişirilir. Ben bu yöntemlerin hepsini deneyip köfteyi çeşitli şekillerde sundum. Ama şunu söylemek zorundayım; annemin o muhteşem kuru köftesinin tadı hiçbirinde yoktu. Lübnan’ın havuçlu favası8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 55 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı kuru bakla 1 adet büyük boy kuru soğan 6 adet kesme şeker1 su bardağı zeytinyağı 2 çay kaşığı tuz, karabiber2 demet dereotu 2 adet orta boy havuç Havuçları soyup ince uzun şeritler halinde doğradıktan sonra, kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Kuru baklayı ılık suda 1 saat kadar beklettikten sonra, yıkayıp süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin. Üzerine, kesme şeker, bütün halindeki soyulmuş soğanı ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağından 3 yemek kaşığı kadar ayırıp kalanını baklanın üzerine gezdirin. Kısık ateşte arada sırada karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alıp biraz ılıyınca mutfak robotuna aktararak püre haline gelinceye kadar çekin. Kenarları yüksek bir kaba streç film veya alüminyum folyo serin.. Havuçların yarısını kaseye dizip üzerine favanın yarısını aktarın. Kalan havucu da üzerine dizip kalan favayı incecik kıyılmış dereotuyla karıştırdıktan sonra havuçların üzerine yerleştirin. Favayı buzdolabında en az 5-6 saat bekletip soğuttuktan sonra, servis tabağına ters çevirerek üzerindeki folyoyu sıyırın. Üzerine, ayırdığınız 3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip, soğuk olarak servise sunun. Krokanlı tava keki8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı dövülmüş fındık1 poşet toz kremşanti 1 su bardağı soğuk süt 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş) 3 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 2 Türk kahvesi fincanı irmik 5 Türk kahvesi fincanı un 1 paket kabartma tozu Toz şekeri orta boy çelik bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, şeker eriyinceye kadar pişirin. Şeker önce sulanacak, sonra da kahverengileşecektir. İşte bu aşamada fındığı katıp tahta bir kaşıkla karıştırdıktan hemen sonra ocaktan alın. Akıcı kıvamdaki krokanı tezgahın üzerindeki alüminyum folyoya yayın. En az 20 dakika kadar katılaşmasını bekleyin. Katılaşan krokanı folyodan sıyırıp iri parçalara ayırın. Demir havanda döverek biraz daha küçük parçalar meydana getirin. Kremşanti ve soğuk sütü derin bir kapta, mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika kadar çırparak katı hale getirdikten sonra buzdolabında bekletin. Yumurta ve toz şekeri başka bir derin kapta mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin. Son olarak, irmik, un ve kabartma tozunu da ilave edip karıştırın. Karışımdan bir kahve fincanı kadar alıp yağsız tavada, orta ısılı ateşte, önlü arkalı pişirin. Aynı işlemi tüm malzemeye uygulayıp 6 adet kek elde edin. Kekleri, aralarına buzdolabında bekleyen kremşantiden ve krokandan sürerek üst üste dizin. Üzerini ayırdığınız krokanla süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!