Koç’un markası terzisine emanet

Güncelleme Tarihi:

Koç’un markası terzisine emanet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

Rahmi M. Koç öncülüğünde 1994’te Rumeli Hisarı’nda ilk mağazasını açan, bugün İstanbul’da Zincirlikuyu ve Kalamış olmak üzere iki mağazada hizmet veren, İngiliz tarzı erkek giyim markası Edwards’ın kişiye özel dikim hizmetleri deneyimli bir isme emanet edildi: İbrahim Gül. Aynı zamanda Rahmi Koç’un özel terziliğini de yapmış olan Gül bugüne kadar Ayhan Şahenk, Şarık Tara, Sakıp Sabancı, Ömer Sabancı, Yılmaz Ulusoy, Haluk Ulusoy, Göksel Arsoy, İbrahim Tatlıses ve Alican Ulusoy gibi isimlere gömlek ve takım elbise dikmiş. Onu yakından tanımaya ne dersiniz?

Manisa’da doğdum. Babam çiftçiydi, annemse terzi. Mahalledeki kadınların, konu komşunun elbiselerini dikerdi. Sayesinde iğne iplikle dört yaşında tanıştım. Annemin çırağıydım. Aklımın erdiğince sevdim bu işi. Kumaş kesmeye, makas kullanmaya bayılırdım. Ortaokuldayken bir arkadaşımla birlikte okulu bırakıp terzihanede çalışmaya başladık. Dümdüz bir kumaşın iki saat içinde, şahane bir elbiseye dönüşmesi bana çok ilginç geliyordu. Kendimi yaratıcı hissediyordum, aklım başımdan gidiyordu. O zamanki ustamız bir zamanlar İstanbul’da terzilik yapmıştı, oradaki beyefendileri anlata anlata bitiremiyordu. “Moda şöyle farklı, böyle güzel” der dururdu. O kadar çok anlattı ki dayanamadım, 15 yaşında tası tarağı toplayıp İstanbul’a geldim. Ustamın beni gönderdiği orta karar bir terzinin yanında çırak olarak işe başladım. Dışarıdan siparişle dikim yapan bir yerdi. Kendilerinden hiçbir şey katmıyorlardı. Bu da beni hiç tatmin etmiyordu. Ben büyük terzileri, bir insanı gerçekten giydirenleri merak ediyordum.

10 KİLO ZAYIF GÖSTERİRİM

Sordum soruşturdum en iyisinin Yusuf Kenan olduğunu söylediler. Kenan Evren, Şarık Tara, Turgut Özal ve Suudi Arabistan Petrol Bakanı Zeki Yamani gibi isimlere hizmet veriyormuş. Yıl 1983... Taksim’deki atölyesinin kapısına dayandım. “Burada çalışmak istiyorum” dedim. “Biz öyle her önüne geleni almayız, yeteneğin ve kapasiten nedir?” diye sordular. “Bir hafta deneyin” dedim. İkna oldular. Kendime güveniyordum, çünkü üstün becerilerim vardı. Kruvaze yaka dikmekte üzerime yoktu mesela. Dünya modasını çok yakından takip ederdim. Çıraklık maaşımı moda dergilerine verirdim. Kendimi geliştirmek için elimden geleni yapardım.
O günlerden bugünlere en iddialı olduğum konu inceltmek. İddia ediyorum, öyle bir ceket dikerim ki giyeni 10 kilo zayıf gösteririm. Bu işin ilüzyon kısmı. Göbeği yok ederim. Yusuf Kenan’ın yanında iki buçuk yıl çalıştım. Oradan Nişantaşı’nda genellikle Türk Halk Müziği sanatçılarına takım elbise diken bir terzinin yanına geçtim. İbrahim Tatlıses, Göksel Arsoy ve Nuri Sesigüzel müşterim oldu. İbrahim Tatlıses o zaman bile elbiseleri zamanında göndermemiz için kebap gönderirdi. Üç yıldan sonra 1988’in 1 Nisan’ında Rumeli Caddesi’nde Terzi İbrahim olarak kendi atölyemi açtım.
Dokuz yıl orada, sonraki dört yıl Abdi İpekçi Caddesi’nde ve ardında Gayrettepe’de kendi atölyemin başındaydım. 2010’un 1 Mart’ında Rahmi Bey’den Edwars teklifi geldi ve düşünmeden kabul ettim. Kendi atölyemde de ünlü işadamları müşterim oldu. Ulusoy Ailesi, Erdoğan Demirören, Kaan Boyner ve Atakan Öztiryaki gibi... Hepsi beni birbirlerine kulaktan kulağa fısıldadı. İyi iş yaparsanız tanırlar. Tabii Rahmi Bey’in referansı ülkemizde çok değerli. Ona ilk kez 1999’da elbise diktim sanırım. Onun tavsiye ettiği kişi olmak büyük şans benim için.

ERKEKLER DE BİRBİRLERİNİN KIYAFETİNE BAKAR

Türk erkekleri de en az kadınları gibi birbirlerinin kıyafetlerine bakar. İlk baktıkları şey renk. Gömlek kravat renk uyumuna bakarlar. Hiçbiri kendindeki rengi başkasında istemez. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. Her müşterimize ne diktiysek, ton ton not alıyoruz. Ama renk konusunda çok tutucular maalesef. Yurtdışından gelen müşterilerime hiç tereddüt etmeden turkuvaz bir ceket dikebiliyorum. Ya da turuncu pantolon yapabiliyorum yazın. Türkiye’de bu mümkün değil. Değişmesi uzun süre alacak biliyorum. Keşke herkes Rahmi Bey kadar cesur olsa... Bunu iş edindim, yavaş yavaş müşterilerimin aklına giriyorum. Cuma günleri için alternatif bir renk dikelim diyorum, ısıtıyorum.

KIŞIN GÖZDE KUMAŞI 6450 EURO

Bu kış ceketler ağırlıkla iki düğmeli. Yakalar hissedilir derecede dar; 8 santim civarında. Pantolonda pili kullanmıyoruz. Paçalar düz, duble değil. Pantolonda da daralmaya gittik. Dar pantolon moda. Kışın en gözde kumaşı Himalayalar’dan gelen bir kaşmir. Yazın serin tutar, kışın sıcak. Metresi 6450 Euro. Tek yırtmaç geri geliyor. Ama müşterimiz iç astarının rengi gözüksün istediği için iki yırtmaçtan, tek yırtmaca geçmekte direniyor. Biz Türkler lacivert ceketin içindeki kırmızı astarı göstermeyi çok seviyoruz.

EN ŞIK 5 TÜRK

Mustafa Kemal Atatürk
Adnan Menderes
Rahmi Koç
Faruk Süren
Alican Ulusoy

İYİ TERZİ HEM ORTOPEDİST HEM DE PSİKİYATR

İyi bir terzi önce karşısındakini iyi tanıyacak. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak. Yani hep ortopedist hem de psikiyatr olacak. Kadın erkek fark etmez, her yüz kişiden sekseninin sağ omzu sol omzundan düşüktür. 20 kişinin de tam tersi. Önce bunu iyi tespit edeceksin mesela. Kürek kemiklerinin durumunu anlayacaksın. Kiminin sağ kürek kemiği daha kuvvetlidir, öyle olursa ceket sağa çeker bunu bileceksin. Ceketi dikerken bir tarafında mola vermen gerekir. Gelelim ruhsal durumlara... Her insan aynanın karşısında farklı tepki verir. Aynayla müşterinin arasına girmek, konuşarak kafasındaki örümcekleri temizlemek, onu rahatlatmak senin görevin.

FİYATLAR UÇMUYOR

Rahmi M. Koç tarafından Edwards’ın başına getirilen İbrahim Gül, tamamen klasik terzilik ve el işçiliğiyle elbise ve gömlek dikiyor. Takım elbise fiyatları 1750 liradan başlayıp kumaş ve modelin kalitesine göre 4000 liraya kadar çıkıyor. Gömleklerdeyse fiyat aralığı 200 liradan, kumaş ve işçilik dahil 750 liraya kadar çıkabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!