Kitap

Güncelleme Tarihi:

Kitap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2013 01:08

Haberin Devamı

Öykü

Dokunma Dersleri
Yalçın Tosun

YKY

Hepimizin yaşadığı, elle tutulur gözle görülür yoğunlukta anlar vardır. Bir söz daha duysak isyan edeceğimiz, ağlamamıza ramak kalmışken burnumuzun sızım sızım sızladığı, iyi kötü fark etmez bir sırrımızın ortaya çıktığı veya en azından ortaya çıktığı şüphesine düştüğümüz sırada saç diplerimizin yandığı, herhangi bir sebepten yutkunamadığımız anlar... Duygusal ve fiziksel olarak mutlak anlardır bunlar. Atom çekirdeği kadar bir eksiklik veya fazlalık büyük bir değişikliğe sebep olur. Yalçın Tosun ‘Dokunma Dersleri’ adlı üçüncü öykü kitabında tam o anlarımıza ‘dokunuyor’ işte. Çünkü tam o anları anlatıyor kahramanları üzerinden. Asıl hikâye o andan sonra başlıyor, okurun hayalinde… Yine, titiz ve eski usul çalışan bir kuyumcu gibi virgülüne kadar işlenmiş, su terazisinden geçmiş öykülerinde, ‘meğer’ diyerek anımsayacağımız sıra arkadaşlarımızı, komşularımızı, sokakta karşımıza çıksa bile görmediğimiz insanları anlatıyor. Tüm yalınlığı ve sonsuz derinliğiyle… Yine huzuru olmayan, ama bu kez şefkatle yaklaştığı kahramanları var Tosun’un. Önceki kitaplarından farklı olarak, aynı ‘an’ın farklı perspektiflere bölünerek anlatıldığı, zamanın kırıldığı öyküler de var. Şurası bir gerçek, artık ‘Yalçın Tosun öyküsü’ diye bir şey var Türk edebiyatında. ‘Dokunma Dersleri’ bunun en güzel örneklerinden birisi. Kalçanın kasığa, parmağın yüzüğe, acının hüzne, sessizliğin gözyaşlarına, birisinin çaresizliğinin bir başkasının zavallılığına dokunduğu öyküler. Saç diplerinizdeki sıcaklıkla beraber okuyacaksınız ‘Dokunma Dersleri’ni.

Haberin Devamı

Kayıp Binyıl / Okasha El-Daly / Çev.: Ümran Küçükislamoğlu / İthaki Yayınları / Tarih
Çok sarsıcı bir kitap ‘Kayıp Binyıl’. İlk yayımlandığında, dünyada, büyük ses getiren bir kitap. Mısır’ın 7. yüzyılda Müslümanlar tarafından ilhakından 16. yüzyıldaki Osmanlı fethine kadar geçen yaklaşık 10 yüzyıllık bir zaman dilimine odaklanıyor ve Batı dünyasının hatasını ortaya koyuyor. Bugüne kadar bize söylendiği üzere, Eski Mısır, hiyeroglifler hatta neredeyse piramitlere kadar her şeyi Avrupalılar ortaya çıkarmıştı. Koca koca bilimsel çalışmalarda yer alan “18. yüzyılın sonlarında, Kitab-ı Mukaddes’te yazılanların, Yunan ve Romalıların kaydettiklerinin dışında Mısır ve Yakındoğu hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyordu” ve benzeri cümlelerden oluşan tarihçilik yaklaşımına derinden bir darbe indiriyor. Batı dünyasının sandığının aksine Ortaçağ Arap bilim adamlarının Eski Mısır ile yakından ilgilendiğini ortaya koyup, metinlere odaklanıyor El-Daly. Kendisi de bir Mısırlı olan El-Daly, nedense İngiliz, Fransız bilim adamları, Alman arkeologlar olmadan önce hiç ilgilenilmediği sanılan Eski Mısır ve hiyerogliflere yönelik Ortaçağ’dan 17. yüzyıla kadar yapılan zengin çalışmaları ortaya koyarken Ortaçağ Arap dünyasının Eski Mısır çalışmalarının alan için önemini ispatlıyor.

Haberin Devamı

Doktor Uyku / Stephen King / Çev.: Zeynep Heyzen Ateş / Altın Kitaplar / Roman
Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanan Stephen King romanı ‘Shining’i hatırlarsınız. İzleyen için unutmak ne mümkün ya! Okuyan için de öyle… Ama şurası bir gerçek ki, ‘Shining’ (Medyum) bilhassa izlendikten sonra ilk akla gelen soru, Dany’yi oynayan çocuğun ileride nasıl bir hayatı olduğu yönündeydi. Peki, gerçek hayat bir kenara Dany’nin romandaki hayat çizgisi nasıldı? King, müthiş devam romanı ‘Doktor Uyku’da Dany Torrance’ın bu ‘ışıltılı’ yeteneğiyle beraber bugüne kadar ve bugün neler yaptığını anlatıyor. Bir kasabadaki bakımevinde ölümü bekleyen hastaları huzura erdiren Dany kendisi gibi ‘ışıltılı’ Abra Stone’la tanıştıktan sonra onun hayatta kalması için yeni ‘redrum’ çığlıklarıyla yüzleşmek zorunda!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!