Kısırlık hastalık sayılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Kısırlık hastalık sayılmıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 12, 2004 12:35

Ege Üniversitesi (EÜ) Aile Planlaması ve Kısırlık Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen, Türkiye'de evli çiftlerin yüzde 15'inin çocuksuzluk sorunu bulunmasına rağmen, yasalar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının bunu hastalık olarak kabul etmemesi yüzünden tedavide sıkıntı yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erol Tavmergen, yasa ve yönetmeliklerde kısırlığın (infertilite) hastalık kapsamında bulunmadığını bildirerek, tüp bebek, mikroenjeksiyon, aşılama gibi kısırlık tedavi yöntemlerinin ithal ilaçlarla yapılması nedeniyle maliyetinin yüksek olduğunu kaydetti. Kısırlığa yol açan yumurtlama ve sperm üretme sorunlarının giderilmesi tedavisi için gereken ilaçların ücretinin bile ödenmediğine işaret eden Tavmergen, şöyle konuştu:

 

''Kısırlık, hastalık olarak değerlendirilmeli. Kısır kadın ya da erkek bu sorunu yüzünden yatağa düşmüyor belki ama bu bir hastalıktır. Çocuk sahibi olamamak çiftlerin psikolojik ve sosyal hayatını bozuyor. Üreme fonksiyonları da sağlıklı bireyin bir parçasıdır. Bunun mutlaka hastalık olarak değerlendirilmesi ve sosyal güvenlik kapsamına alınması gerekir.''

Haberin Devamı

 

ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI

   Â

Tavmergen, Türkiye'deki özel sağlık sigortalarının kısırlığı poliçe kapsamında kabul etmediklerine de dikkati çekti. Bazı sigorta şirketlerinin kısırlık tedavisi için ayrı bir poliçe hazırladığını kaydeden Tavmergen, ''Ancak bunu bile çok zor yapıyorlar ya da hiç girmek istemiyorlar'' dedi.

 

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un yardımcı üreme tekniklerini hastalık kapsamına alması halinde, özel sağlık sigortası şirketlerininde buna katılacağını söyleyen Erol Tavmergen, halen yardımcı üreme teknikleri için Türkiye'de hastanın durumuna göre değişmekle birlikte,2 ila 10 milyar lira arasında tedavi masrafı gerektiğini bildirdi.

   Â

TÃœKETÄ°CÄ° KREDÄ°SÄ° ALIYORLAR

   Â

AA muhabirinin görüştüğü, yardımcı üreme teknikleriyle çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerden bazıları, çevre veya aile desteği ya da şahsi birikimleriyle tedavi masraflarını karşıladığını belirtirken, bazı hastalar ise bankalardan tüketici kredisi aldıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!