Kışın bahçeye çıkmak lazım

Güncelleme Tarihi:

Kışın bahçeye çıkmak lazım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 00:00

Havalar serinledi, yeşil dallar yerini sararan sonbahar yapraklarına bıraktı. Balkonlar ve bahçeler terk edildi. Ama siz rengarenk çiçeklerden, yeşille içi içe bulunmaktan vazgeçmek istemiyorsanız, evinizin veya bahçenizin bir bölümünü kış bahçesi haline getirebilirsiniz. Bu bölümde kışın kitap okuyabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir ya da sadece kafanızı dinleyebilirsiniz.

Kış bahçesi, bahçe ve yeşil hissini soğuk mevsimlerde de yaşamak için çeşitli stillerde, değişik malzemelerle yapılan cam evlere verilen ad. Bu bahçelere limonluk da deniyor ama kış bahçelerinin limonluk veya sera gibi diğer yapılardan farkı ısıtma, soğutma tesisatına sahip olmaları. İsmine bakarak sadece kış aylarında kullanıldığını düşünmeyin. Günümüzde kış bahçeleri evlere aydınlık, ferahlık ve dekorasyona zenginlik kattığı için dört mevsim kullanılıyor.

Kış bahçesi için önce evin doğru cephesini seçmek gerekiyor. ETA Yapı’dan Mühendis Aytaç Çamlıtepe, bir çok kişinin bu seçim sırasında yanıldığını söylüyor: "Güney cephesine yapılan kış bahçesinin yaz mevsiminde çok sıcak olacağına, kuzey cephesine yapılacak sistemin de kışın çok soğuk olacağına inanılıyor. Ancak kış bahçeleri de evimizin herhangi bir odası gibi yazın serinletilmeye kışın ısıtılmaya ihtiyaç duyar. İyi tasarlanmış bir kış bahçesi, havalandırma, ısıtma ve gölgelendirme koşulları oluşturulduğu takdirde dört mevsim kullanılır. Sert bir kış veya sıcak bir yaz akşamı kimseyi kış bahçesi keyfinden mahrum etmez."

İDEAL ODA SICAKLIĞI VE NEM ORANI YAKALANMALI

Kış bahçeleri temelde cam ve camı taşıyan malzemelerden oluşuyor. Yapının taşıyıcılığını sağlayan, zorlu ve değişken hava koşullarına dayanıklı, estetik malzemeler seçiliyor. Konstrüksiyon malzemesi olarak alüminyum ve ahşap kullanılıyor. Elit Yapı’dan Mühendis Kaan Kuran, bu tercihin her insanın kendi zevkiyle ilgili olduğunu söylüyor:

"Klasik ve doğal görünümleri tercih ediyorsanız ahşap; modern, teknolojik malzemelerden hoşlanıyorsanız alüminyum tercih etmelisiniz. Ahşabın alüminyuma göre daha sık bakım gerektireceğini, alüminyumla da klasik ve estetik görünümlerin mümkün olduğunu ve her iki malzemenin birlikte kullanılabileceğini de unutmayın."

Kış bahçelerinde kendinizi rahat hissedebileceğiniz oda sıcaklığı ve nem oranını yakalamak gerekiyor. Yani 20-23 derece sıcaklık ve yüzde 45-60 nem oranı. Konforlu bir kış bahçesinde yoğuşmanın da kontrol altında tutulması, buharlaşmadan oluşan suyun süratle tahliye edilerek camlarda birikmesinin engellenmesi lazım. Güneşten korunmayı sağlayan perdeler de önemli. Kaan Kural, kızıl sedir ve maun ağaçlarının doğal ısı izolasyonu sağladığını söylüyor.

BAHÇE BÜYÜDÜKÇE FİYAT DÜŞÜYOR

Kış bahçelerinde büyüklük arttıkça metrekare başına birim maliyeti düşüyor. Örneğin oturma odası veya yemek odası olarak da kullanmayı düşünüyorsanız, 15 metrekare bir bahçe ideal.

GÜNEŞ IŞINLARINI AZ GEÇİREN CAMLARI TERCİH ETMELİ

Camlar, kış bahçelerinin en önemli malzemelerinden. Bir kış bahçesinin çatısı için cam öneriliyor fakat bakır ve kiremit örtüler de yapılabiliyor. Çatı bölümü için, camların izolasyon özelliğine sahip olması gerekiyor, güvenlik önlemleri de çok önemli. Güneş ışınlarının enerjisini az geçiren "konfor" veya "stopsol" adındaki camlar pahalı olsa da tercih edilmeli. Dikey camların ise doğru kalınlıkta üretilmiş izolasyon camı olmalarında fayda var. İçerideki hava miktarı da önemli bir konu. Bu, kış bahçesinin doğru boyutlandırılması ve doğru çatı eğimiyle sağlanıyor. İçerideki hava dolaşımının, aşırı ısınıp aşırı soğumayacak şekilde sağlanması gerek.

Kış bahçeleri istediğiniz özelliklere göre 5-12 hafta arasında teslim ediliyor.

DÖRT TİPİ VAR

Tek eğimli düz çatılar Taban metrekaresine bakıldığı zaman diğerlerine göre daha ekonomik. Çünkü bu çatı her tipteki yapıya kolaylıkla uyum sağlıyor. Bahçeye de çatı teraslarına da rahatlıkla uygulanabiliyor.

Çift eğimli beşik çatılar Üçgen şeklindeki çatı, mekana derinlik katıyor. Tepesinde oluşan mahyalara geleneksel çatı süslemeleri eklenebiliyor.

Viktorya tipi çatılar Üç veya beş kırıklı ön cepheden oluşuyor. Çok cepheli olduğu için ışık iç mekana homojen olarak yansıyor.

Georgian çatılar Bu model Rönesans saraylarının görüntüsünü andırıyor.

Zeynep Akgöze / Peyzaj Mimarı

TROPİKAL BİTKİLER SEÇİLMELİ SPREYLE NEMLENDİRİLMELİ


Kış bahçelerinde bakım ve görsellik açısından en iyi tercih tropikal bitkiler. Toprağın yapısı da önemli, kış bahçeleri fazla nem içerdiğinde toprakta mantarlaşmaya neden olabilir. Torflu perlitle hazırlanmış steril toprak seçmenizde fayda var. Toprağın geçirgen olması şart. Nem, kapalı mekanlarda, özellikle de kış bahçelerinde en önemli unsur. Bitkiler sulama sırasında saksılarındaki nemden dolayı ortamın havasını da nemlendirir. Bu nedenle ortam iyi havalandırılmalı, bazen yaprakların hava alması için spreyleme usulüyle nemlendirilmeli. Direk ışık bitkileri rahatsız edeceği için kış bahçelerinin evin konumuna göre kuzeybatı yönüne konumlandırılması en uygunu. Bitkilerin dolaylı ışık almasına özen göstermek gerekiyor. Doğrudan ışık geldiği saatlerde de bitkilerin yanmaması için gölgelenmeleri lazım.

Genelde bitkiler için en doğal ortamı yaratan, toprak saksılardır. Toprak saksılar dekoratif amaçlı şık saksı modellerinin de içine oturtulabilir. En önemli konu saksıların drenajının iyi olması için altlarında delik olmasına dikkat etmek ve toprakla saksı arasındaki beş santimlik katmana çakıl koymak.

Kesibe Karaosmanoğlu - İç Mimar

RATTAN, KUMAŞ VEYA HASIR MOBİLYALAR ÜZERLERİNE RENGARENK YASTIKLAR


Kış bahçelerini bitkilerin içine konacağı renkli saksılar, bir metal kitaplık veya heykellerle süsleyebilirsiniz. Saksılar sırlı veya sırsız seramik olabilir. Kış bahçeleri artık teknolojik olarak evlerle aynı ısıda olabileceği için mobilyada rattan, kumaş, hasır veya metal doğru tercihler. Genelde klasik kış bahçesi mobilya tarzı 1920-1930’ların rattan mobilya tarzıdır. Yemek masası için cam daha şık gözükür. Dekorasyona renk vermek için koltuk üstü yastıklar ve renkli kumaşlar kullanabilirsiniz. Ama bunların dekorasyonla ve birbirleriyle renk uyumları önemli. Yeşil, turuncu, sarı ve kiremit renkleri en uygun renkler. Zemin parke veya seramik olabilir. Aydınlatmada da yerden ve göz seviyesinin üstüne çıkmayacak şekilde abajurlu masa lambası ve lambader şeklinde objeler tercih edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!