Kışa özel çorba diyeti

Güncelleme Tarihi:

Kışa özel çorba diyeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kış aylarında kapalı ortamlarda hareketsiz geçen yaşam kadınların istenmeyen fazla kilolarla mücadele etmesine neden oluyor. Yılbaşı, Ramazan, bayram derken yenen tatlı ve börekler de buna eklenince tartıya çıkmaktan korkulmaya başlanıyor. İşte bu durumda kadınlar birkaç günlük ya da haftalık mucize diyetlere sarılıp zayıflamaya çalışıyorlar.

Lezzet Dergisi de Ocak sayısında kışa özel bir dosya hazırlayarak çorba diyetlerine yer veriyor.

Niçin çorba diyeti?

Çorba, işten üşüyerek eve döndüğümüzde sıcacık ve doyumsuz bir damak keyfi vererek içimizi ısıtıyor.

Çorba, sağlığımız için son derece gerekli. Çünkü idrar söktürücü özelliğe sahip. Böbrek sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor.

Çorba, toksin atıcı özelliği ile organizmayı adeta yıkıyor. Böylece zararlı maddeler yani toksinler kolayca dışarı atılabiliyor ve organizmayı temizliyor.

Çorba şişkinlik yapmıyor. İçeriğindeki zengin lifler sayesinde bağırsaklar su ile dolarak boşaltma sistemini hızlandırıyor. Karındaki şişkinlik yok oluyor.

Çorba, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçeriğindeki zengin mineraller ve organizma için son derece gerekli olan maddeler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkları önlüyor.

Lahanalı karnabahar çorbası

Malzemesi:

250 gr lahana

1 küçük karnabahar

2 soğan

50 gr pastırma veya tavuk

jambon

2 çorba kaşığı kişniş

6 su bardağı su

4 dilim esmer ekmek

Tuz, pulbiber

Hazırlanışı:

1. Lahananın yapraklarını ayırıp sert kısımlarını çıkarın. Geniş bir kaba alıp üzerini 2 parmak geçecek kadar su ve tuz ekleyin. 2-3 dakika bekletin. Süzüp akan suyun altında soğutun. Elinizde sıkarak suyunu iyice süzün.

2. Karnabaharın çiçeklerini ayırıp yıkayın. Kaynar suya batırıp çıkarın. Pastırmayı ince şeritler şeklinde kesin.

3. Soğanı kızgın yağda pembeleştirin. İnce şerit kesilmiş lahana ve karnabaharı ilave edip 10 dakika orta ateşte pişirin. Pastırma ve suyu ekleyin. Kaynama başlayınca altını kısarak 40 dakika pişirin.

4. Dövülmüş kişnişi ilave edin. Lahana ve karnabaharın yarısını delikli süzgeçle ayrı bir kaba alın. Blenderle püre haline getirip çorbaya katın, karıştırın. 2-3 dakika sonra ateşten alarak 5 dakika dinlendirin. Kızarmış esmer ekmekleri kaselere paylaştırıp üzerine çorbayı ilave edin. Pul biber serpip sıcak olarak servis yapın.

Nohutlu pırasa çorbası

Malzemesi:

1 su bardağı nohut, 3 pırasa

1 dal taze biberiye veya maydanoz

1 limon kabuğu rendesi

2 çorba kaşığı z.yağı

6 su bardağı et suyu

Tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı:

1. Akşamdan ıslattığınız nohutu, suyunu değiştirip bir taşım kaynatın, süzün. Pırasanın koyu yeşil ve sert yapraklarını ayıklayıp ince ince dilimleyin. Tavada zeytinyağını ısıtıp pırasayı ilave edin. Kısık ateşte rengi değişinceye kadar kavurun.

2. Nohutu tencereye ekleyip etsuyunu dökün. Kaynayınca biberiyeyi bütün olarak ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar 50 dakika pişirin.

3. Biberiyeyi çorbanın içinden alın. Çorbanın üçte birini blenderle püre haline getirin. Limon kabuğu rendesini ve püreyi tencereye ekleyin. Arada bir karıştırarak tuz ve karabiberini ilave edin. 10 dakika sonra ateşten alın, pulbiber serpin, servis yapın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!