Kışa Hazırlık - 3

Güncelleme Tarihi:

Kışa Hazırlık - 3
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2004 00:00

Kışa hazırlıkta gelelim salçalara... Öncelik domates salçasının... Tarla domatesi kasalarla alınır, her yaz salçalar hazırlanırdı. Şimdi domatesi rende ya da küp küp doğrayarak donduruyoruz da... Örneğin buzdolabı buzluklarının bölmelerinde domates rendesi koyarak dondurabilir, sonra onları poşetleyerek derin dondurucuya atabiliriz (gerektiğinde parça parça kullanmak için).Domates farklı farklı yöntemlerle kışa hazırlanıyor. Örneğin menemen yapmak için küp küp doğranmış domatesler, yine halka halka doğranmış sivri ve çarliston biberler ve zeytinyağıyla 5-10 dakika kadar ateşte çevrilip, kavanozlara alınıyor ve kışa saklanıyor. Tuzu da unutmamak gerek. Biber salçasına gelince, acı, tatlı ve karışık olarak hazırlanıyor. Hatta bazı hanımlar biber salçasına domates de katıyorlar, lezzeti daha hafif oluyor. Çuşka biberi közleyerek dondurucuya atmak da başka bir seçenek.İnce NoktalarTürk kökenli göçebe uluslar, yufkalarla çeşitli tatlılar, börekler yaparlardı. ‘Yulaka’ eski Türkçe sözlükte ince, kırılgan anlamına geliyordu.HAFİF VE KEYİFLİKıymalı taze börülceYapılışı:İlk olarak börülceleri yıkayalım. Ayıklayıp, tekrar yıkayalım ve süzdürelim. O bir kenarda beklerken, tereyağında yemeklik kıydığımız soğanları sarartalım. Kıymayı da katıp, kıyma suyunu çekinceye dek kavuralım. Kabuklarını soyup, küp küp doğradığımız domatesleri ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini ekip, 2 su bardağı sıcak su koyalım. Şimdi sıra börülceleri karıştırmaya geldi. Börülceleri ekleyip, kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi100 gr orta yağlı kıyma1 kg taze börülce2 adet domates2 adet kuru soğan1 yemek kaşığı tereyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberAğzı açık Yapılışı:Soğanları yemeklik doğrayalım. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz atıp, ovalım. Kıymayı da ekleyerek karıştıralım. Sonra bir yoğurma kabının içine koyulan mayayı, ılık süt ve şekerle ezelim. Sıvıyağ, yoğurt ve tuz katalım. Un ekleyerek yoğuralım. Hamurumuzun üzerini bezle örtüp, 30 dak. dinlendirelim. 4 parçaya ayırıp, bezeler yapalım. Oklavayla yufkadan biraz kalın olarak açalım. Geniş ağızlı bir su bardağıyla yuvarlaklar çıkaralım. Kestiğimiz hamurlara kıymalı harcımızı paylaştıralım. Hamurun kenarını içe doğru katlayarak kapatalım. Bir tavada sıvıyağ kızdıralım. Kıymalı hamurların önce kıymalı tarafını kızartalım. kıymayı dağıtmadan çevirip, altını da kızartıp, kağıt havlu üzerine alalım. Sıcak servis yapalım.12 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 yemek kaşığı kuru maya1 su bardağı ılık süt1 çay bardağı yoğurt1 su bardağı sıvıyağı1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker8 su bardağı unİç harcı için500 gr kıyma3 adet kuru soğan1 çay kaşığı karabiber2 çay kaşığı kırmızı pul biber1 çay kaşığı tuzKızartmak için2 su bardağı sıvıyağı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!