Kırmızı şarap ve omega 3

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı şarap ve omega 3
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2004 00:00

AMERİKA’da 20 yıldan beri sürdürülen ve 20 bin civarında doktorun denek olarak kullanıldığı dev bir araştırma yapılıyor. Araştırma çok kapsamlı. Deneklerin tüm organları ve vücutlarının tüm değerleri izleme altına alınıyor. Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar, tıptaki gelişmelere büyük katkılar sağlıyor. Deneklerin tümünün doktor olması nedeniyle araştırmadan çok sağlıklı ve doğru sonuçlar elde ediliyor. Bana bu bilgileri, Amerika’daki hemen tüm araştırmaları titizlikle izlediğini bildiğim ünlü kalp uzmanı Prof. Dr. Ümit Aker veriyor.By-pass’lı olduğum için anlattıklarını büyük bir ilgiyle izliyorum. Çünkü Ümit Bey’i çok iyi tanıyorum; bunları laf olsun diye anlatmayacağını, sözü mutlaka bir yere getireceğini biliyorum. Araştırmayı yürütenler, kutuplarda yaşayan Eskimolarda ani kalp ölümlerinin oransal olarak çok düşük görülmesini düşünerek bu 20 bin doktor denek üzerinde yapılan araştırmaya bu açıdan da eğiliyorlar. Özellikle Eskimoların beslenmeleri ile deneklerin beslenmelerini karşılaştırıyorlar. * * *Denek doktorlar arasında haftada en az 200 gram yağlı balık (torik, palamut vs. gibi...) yiyenleri ayrıca belirliyorlar ve onları gözlem altına alıyorlar. Belli bir süre sonra alınan sonuçlar şunu ortaya koyuyor: Bu tür beslenen doktorlarda koroner olaylara ötekilere oranla yüzde 30 az rastlanıyor. Aynı araştırma General Electric işçileri arasında da yapılıyor. Sonuç aynı.Araştırmacılar, bu veriler üzerine 5 bin kişi üzerinde bir deneme başlatıyorlar. Bu insanların yarısına her gün 850 mg ‘omega 3’ veriyorlar.Bu uygulamayı 5 yıl sürdürüyorlar. Sonuçlar gerçekten heyecan verici çıkıyor. Bu grupta da omega 3 verilen deneklerde, ötekilere göre üçte bir oranında daha az koroner hastalıklar görülüyor. Bunun nedeni, balık yağındaki bazı yağ asitleri damar içlerindeki plakların yapılanmasını ve çatlamayıp damarı tıkamasını engelliyor. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını azaltıyor. * * *Ümit Aker bunları anlattıktan sonra şu altın önerisini yapıyor: ‘Eğer haftada 4 gün yağlı balık yemiyorsan, mutlaka her gün bir tane ‘omega 3’ almalısın.’ Şimdi ben her gün bir tane ‘omega 3’ alıyorum. Bir de kırmızı şarap olayı var. Ümit Aker’e bunu soruyorum. Anlatıyor.Her gün 30 cc’yi aşmayacak şekilde alkol alınırsa bu iyi kolesterolü yükseltiyor. Ayrıca bu oranda alınan alkol, kandaki pıhtıyı da eritmede etkili oluyor. Kırmızı şaraptaki bazı maddelerin, özellikle üzüm çekirdeğinin kolesterole olumlu etkisi olduğu tahmin ediliyor.Bir de Türkiye’de yapılan araştırmalar var. Ümit Bey onları da anlatıyor. Yapılan iki araştırmada, Türklerdeki iyi kolesterolün çok düşük olduğu tespit ediliyor. Bunun genetik olduğu saptanıyor.Çünkü Almanya’da yaşayan Türkler üzerindeki araştırmalarda da aynı sonuç çıkıyor. İlginç olan, aynı araştırma Orta Asya’da yaşayan Kıpçak Türkleri arasında yapılıyor. Şaşırtıcı ama o araştırmada da aynı sonuç alınıyor. Şu gerçeği kabul etmek gerekiyor. Türkler kalp hastalıklarına yakalanma konusunda genetik olarak şanssızlar. Bu riski azaltmak için beslenmeye çok dikkat etmek, bol bol spor yapmak gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!