Kimse sizi sevmiyorsa dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Kimse sizi sevmiyorsa dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2001 14:48

Çok zekisiniz, iyi eğitimlisiniz, çalışkansınız, kendinizle gurur duyuyorsunuz ama ´kimse sizi sevmiyor´. Bunu ´sevmeyenlerin kötü niyetine´ bağlıyorsunuz, çünkü kendinizi çok seviyorsunuz... Ve gün geliyor işsiz kalıyorsunuz. Nedeni: Kimse sizinle çalışmak istemiyor, EQ´nuz zayıf.... Son yılların en büyük keşfi Duygusal Zeka (EQ), Entelektüel Zeka´nın (IQ) önüne geçti. Farklı sektör ve şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan Çetin Şenüren, deneyimlerinden hareketle EQ´nun önemini yazdı.

Kişinin davranışları sahip olduğu karakteri ile doğru orantılı. İnsanlar, içsel duyguları ile dışsal davranışlarının tümünü kapsayan bir karaktere sahipler. Bu karakter, insanları kesin çizgilerle birbirinden ayıran psikolojik veya manevi şekil ve özelliklerin tümü. Kişi, genlerle sülaleden geçen kalıtsal karakterini düzeltmek veya geliştirmek şansına sahip değil.
Haberin Devamı

Başarılı bir hayatın sırrı mutluluğu yakalayabilmekte yatıyor. Sosyal yaşamında mutlu olan kişi, çalışma yaşamında da mutlu oluyor. Veya tam tersi. Mutsuz olan kişi her iki yaşamında da uyumsuzluk ve düşük performans sergiliyor.

Ä°nsanın yaÅŸamında, son yılların en önemli ve en büyük keÅŸfi ´Duygusal Zeka (EQ) oldu. Duygusal zeka kavramı; insanın tüm davranışlarının kiÅŸisellikten çıkarılarak, olumlu ve herkese-bir davranışlar haline getirilmesi sanatı. Ä°nsanlar hem sosyal ve hem de kurumsal yaÅŸamlarındaki mutluluÄŸa duygusal zeka ile ulaÅŸabileceklerini ve bunun eÄŸitimle geliÅŸtirilebileceÄŸini öğrendiler.Â

Duygusal Zeka (EQ) olumlu davranışlar yelpazesi olarak tanımlanabilir. Kavram açıldığında kişinin davranışlarını etkileyen dört temel unsur ortaya çıkıyor:

Haberin Devamı

1. Kendinin farkında olma

Kişinin kendisini doğru olarak değerlendirebilme, duygusal farkındalığını ortaya çıkarabilme, kendine güvenme değerlerinden oluşuyor.

2. Özdenetim

Kişinin başarıya odaklı olma, devamlı değişen şartlara uyabilme, kendisine güven duyulmasını sağlayabilme, inisiyatif kullanabilme, stresle başa çıkabilme, egosundan sıyrılabilme, kendi kendini motive edebilme, kendi öz değerlerine sahip çıkabilme değerlerinden oluşuyor.

3. Sosyal farkındalık

Kişinin kendisini başkalarının yerine koyabilme, kendisini başkalarının gözüyle görebilme, başkalarına onların gözüyle bakabilme, empati, organizasyon, içindeki yerini kabullenebilme, devamlı yaptığı işe ve hizmete odaklı olma değerlerinden oluşuyor.

4. Sosyal Beceriler

KiÅŸinin, baÅŸkalarını ikna edebilme yeteneÄŸi, baÅŸkalarının   ÂgeliÅŸmelerini saÄŸlama, deÄŸiÅŸimlere öncülük etme, çatışmaları yönetebilme, baÅŸkaları ile sosyal iliÅŸkiler kurabilme, etkin iletiÅŸimi    Âve takım çalışmasını saÄŸlayabilme, liderlik yapabilme deÄŸerlerinden oluÅŸuyor.

Duygusal zekanın yaratacağı düşünce daima iyimserliği ön plana çıkarıyor ve kötümserliğe yer vermiyor. Kötümser kişi önüne çıkan her fırsatta muhakkak bir felaket görür. İyimser kişi ise her felaketten bir fırsat çıkarır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!