Reyan Tuvi sansüre boyun eğdi eleştirilerine cevap

Güncelleme Tarihi:

Reyan Tuvi sansüre boyun eğdi eleştirilerine cevap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 07:51

51’inci Altın Portakal Film Festivali’nde sansür tartışması, Reyan Tuvi ile festival yönetiminin uzlaşmış olmasına rağmen hızla sürüyor. Reyan Tuvi “sansüre boyun eğdi” eleştirilerine cevap verdi.

Haberin Devamı

Cuma günü başlayacak Altın Portakal Film Festivali yönetiminin Reyan Tuvi’nin Ulusal Belgesel Yarışması’nda yarışacak Gezi belgeselini ön jürinin seçimini tanımayarak festival dışı bırakmasıyla başlayan sansür tartışması sürüyor. Önceki gün ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeselin, filmin İngilizce altyazısında geçen bir küfür kaldırıldığı için, festivale yeniden davet edildiği açıklanınca yönetmen Reyan Tuvi “sansüre boyun eğmek”le eleştirildi. Dün Twitter hesabı üzerinden eleştirilere cevap veren yönetmen şöyle dedi:

‘BENCE MÜDAHALE DEĞİL’

“Filmimin Nisan 2014’ten beri pek çok yerde gösterilen kurgusuna dokunmadım. Bunu tartışma konusu bile yapmadım. Sadece filmin bir yerindeki, festival avukatı tarafından ücretsiz gösterimde sıkıntı yaratacağı söylenen bir küfrün altyazıdaki İngilizce çevirisini kaldırmayı kendi inisiyatifimle tercih ettim. Zira bu, filme dair bence bir müdahale değil. Ben filmimin, Türkiye’nin dört bir yanında gösterilmesini, izleyici ile buluşmasını önemsiyorum.”

Reyan Tuvi sansüre boyun eğdi eleştirilerine cevap

Haberin Devamı

Gezi belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’

10 JÜRİ ÜYESİ İSTİFA ETTİ
Dün festivalin 6 farklı kategorisinde yarışan filmleri değerlendirecek 10 sinemacı ve sinema yazarı, bir ortak açıklama yaparak görevlerinden çekildi.
“Sanatsal ifade özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir sürece ortak olmayacağımızı ve festivaldeki jüri üyeliği görevlerimizden çekildiğimizi beyan ederiz” diye biten açıklamaya imza atan isimler şöyle: Belmin Söylemez, Ayla Kanbur, Zeynep Dadak, Belma Baş, Emre Akay, Evrim Kaya, Kaya Özkaracalar, Fırat Yücel, Metin Gönen ve Esin Küçüktepepınar. Ayrıca Öteki Sinema, Paralel Sinema Bakınız, Cineritüel, Film Loverss ve Fil’m Hafızası platformları da festivale katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!